пʼятниця, 17 травня 2013 00:45

Влада поведе на опозицію колони "антифашистів"

Автор: підготувала Оксана Перевозна
  Такий маршрут був запланований опозицією. Однак розглядають й інший варіант руху, якщо буде перекритий Хрещатик: Європейська площа — вул. Грушевського — вул. Садова — вул. Інститутська — майдан Незалежності — вул. Михайлівська — Софійська площа
Такий маршрут був запланований опозицією. Однак розглядають й інший варіант руху, якщо буде перекритий Хрещатик: Європейська площа — вул. Грушевського — вул. Садова — вул. Інститутська — майдан Незалежності — вул. Михайлівська — Софійська площа

Підсумковий мітинг опозиції "Вставай, Україно!" розпочнеться у суботу, 18 травня, о 12.00 на столичній Європейській площі. Це зібрання завершить двомісячне турне 15 містами країни, що організували партії "Батьківщина", УДАР та "Свобода".

Опозиціонери планують пройти близько 1 км до Софійської площі. Там о 13.00 біля пам'ятника Богданові Хмельницькому оголосять вимоги: відставка президента Віктора Януковича, призначення виборів столичного мера та Київради, ухвалення законів для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, звільнення Юлії Тимошенко, скасування пенсійної, освітньої та медичної реформ.

За кілька днів до мітингу опозиціонерів представники Партії регіонів заявили, що цього ж дня в той самий час влаштують марш "В Європу без фашистів". Мовляв, країну захлинули "неонацизм", "фашизм", "оскаженілий націоналізм". Своїх людей "Регіони" поведуть від метро Арсенальна до Європейської площі, де стоятимуть опозиціонери.

— Завдання влади — щоб їхній мітинг був утричі більший. Вони насильно зганяють людей з усіх областей, обіцяють по 100 гривень за день, — каже 38-річний Арсеній Яценюк, лідер фракції "Батьківщина". — Я вперше дізнався завдяки Партії регіонів, що в Україні є фашистські організації. В мене запитання до Служби безпеки, Генеральної прокуратури: а вони читали Кримінальний кодекс? У нас пропаганда фашизму заборонена законом. З ким вони борються, з тінями?

— Поступает интересная информация с областей. По направлению к Киеву все дороги и республиканские трассы с вечера 17 мая будут перекрыты нарядами ГАИ, — пише на своїй сторінці в інтернеті нардеп від "Батьківщини" 49-річний Арсен Аваков. — Каждая такая "засада" будет реагировать на все средства передвижения — от микроавтобуса до туристического большого автобуса. Работает система опознавания, паролей — чтоб пропустить ПРавильных трудящихся на Киев — митинговать против "оголтелых фашистов", и не пустить "смутьянов", едущих на акцию "Вставай, Украина!". А пропустить надо: Полтавская область — 3000 человек, Сумская — 2500, Харьковская — 3500.

Активісти опозиційних партій на Вінниччині за тиждень до акції закупили білети на вісім поїздів до столиці.

— Квитки брали в обидва кінці. Обійшлися в середньому 100-120 гривень, — розповідає керівник обласної "Батьківщини" Людмила Щербаківська, 42 роки. — Кожен оплачує дорогу сам. Хто не в змозі, знаходили спонсорів. Уже є на руках 500 квитків. У Київ плануємо привезти 3 тисячі вінничан. Частина добиратимуться автомобілями, частина — маленькими автобусами. Великими їхати боїмося, бо не пропустять.

На мітинг "Вставай, Україно!" планують приїхати близько 3 тис. львів'ян.

— Спеціально нікого везти не будемо. Автобуси точно відпадають, — каже 32-річний Ярослав Гінка, нардеп від УДАРу. — Перевізників попередили: заберуть у них ліцензії, якщо повезуть людей на Київ. Хто має змогу, вирушатиме власним ходом. Інші — підсідатимуть до наших людей, які їхатимуть своїми машинами.

З Полтавщини буде трохи більш як тисяча осіб. Переважно — підприємці й пенсіонери. Замовили кілька автобусів, решта добиратимуться хто чим.

— Якщо спинятимуть на дорогах — блокуватимемо трасу. Головне — доїхати до кордону Києва. Далі — пішки до метро, — розказує 42-річний Олександр Артеменко, керівник міської організації "Фронту змін".

Із Черкащини добиратимуться машинами чи рейсовими маршрутками. Делегація з Умані їхатиме автоколоною.

— Не менш як сотня людей будуть, — говорить 31-річний Максим Поляков, депутат міськради від "Фронту змін". — Будемо з прапорами, плакатами — так, щоб усі бачили, що люди проти режиму Януковича. Автобуси навряд чи найматимемо, тому що є вказівка не випускати транспорт з автопарку.

Опозиція планує вивести на вулицю близько 20 тисяч людей, а "Регіони" — 15 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «Влада поведе на опозицію колони "антифашистів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути