пʼятниця, 12 квітня 2013 08:59

"Влада перетворила Луценка на символ спротиву. У нас таких люблять"

 

Екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка випустили через економічні проблеми в Україні, вважає політолог 47-річний Андрій Золотарьов:

— Зараз нам потрібні кредити Міжнародного валютного фонду та Зона вільної торгівлі. Ці два економічні питання та події на Кіпрі, який наші олігархи використовують, як тумбочку для зберігання коштів, дали поштовх для президента, — пояснює. — На відміну від білоруського президента Лукашенка, Янукович економічно не самодостатній, чутливий та залежний і від Росії, і від Заходу. Останньому потрібен був чіткий сигнал, що щось зрушилося в Україні.

Можливості Луценка на два щаблі менші, ніж у Тимошенко. Він не має власного політичного ресурсу, щоб бути небезпечним для влади. "Народної самооборони" більше не існує. Розбіглися ті, хто йшов із Луценком у 2007-2009 роках. Залишилася невелика група людей. Цього недостатньо. З Тимошенко інша ситуація. На тлі поганих економічних обставин та акцій протесту її звільнення було б політичною капітуляцією Януковича. До 2015 року Тимошенко як полонена режиму буде сидіти.

Що вихід Луценка дасть владі?

— Це було рішення на експорт. Янукович плювати хотів, що з цього приводу думають у країні. Він розуміє, навіть якщо Луценка поновити на посаді міністра внутрішніх справ, це не додасть владі балів в очах опозиційно налаштованих виборців. Президент бажає отримати зовнішньополітичні бонуси, зокрема в питанні Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

А для суспільства що це означає?

— Це дає сигнал, що боротьба триває. Попереду президентські вибори, де є шанс опозиційному кандидату отримати перемогу.

Які сильні та слабкі сторони Юрія Луценка?

— Сильна — він може працювати на вулицях разом із людьми. 2007 року доїхав до тих куточків України, куди не заїжджала навіть Тимошенко. Не кажу вже про інших політиків. Пам'ятаючи його з часів Соцпартії та "України без Кучми!", бачив одну велику ваду людей гуманітарних професій. Він міг зібрати народ, але погано розумів, куди його вести.  Можливо, за час ув'язнення він помудрішав.

Яких помилок він припустився протягом політичної кар'єри?

— За часів роботи в МВС ми побачили, що, критикуючи Ющенка, він перетворився на такого самого пана у кріслі. Замість того, щоб зламати систему, комфортно до неї пристосувався. Розповідав правильні та розумні речі, але сам намагався скористатися можливостями.

Луценка називали "термінатором", "польовим командиром". Зараз він хто?

— В очах виборців він вийшов як моральний авторитет, що постраждав за власні переконання. Щодо нього відбулася амністія громадської думки. Влада перетворила його на символ спротиву режиму. У нас таких люблять.

Яку гру він вестиме?

— Він або розсварить опозицію, як вважають на Банковій, або стане ланкою, якої їй не вистачало в організації вуличних акцій. Тут він набагато сильніший, аніж Яценюк, Кличко та Тягнибок. Його вихід — це тактичне підсилення опозиції. Якщо її лідери відсунуть власні амбіції на другий план і зможуть використати сильні сторони Луценка, це буде позитив. Є побоювання, що Юрій Віталійович може послабити цих лідерів. Якщо вони направлять енергію на те, що їх об'єднує, буде конструктивна робота. Якщо з'ясовуватимуть стосунки і переповідатимуть чутки, то 2015 року побачимо рімейк "канівської четвірки" (1999 року Олександр Ткаченко, Євген Марчук, Олександр Мороз та Володимир Олійник домовилися, але так і не змогли висунути єдиного кандидата у президенти на противагу Леонідові Кучмі. — "ГПУ").

Що ви порадили б екс-міністру?

— Відновити здоров'я, а вже потім переходити до політичних питань та привнести нову якість у політику.

Зараз ви читаєте новину «"Влада перетворила Луценка на символ спротиву. У нас таких люблять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути