середа, 04 липня 2012 00:30

Віктор Матчук відмовився від депутатства

У вівторок уранці до парламентської трибуни йде "нунсівець" 53-річний Віктор Матчук. Кілька секунд дивиться у сесійну залу.

— Я вважаю неможливим подальше перебування у Верховній Раді шостого скликання, до складу якої був обраний за списками блоку НУ-НС, — говорить. — Я вийшов із партії 2 липня, тому прошу вас задовольнити мою заяву.

Передає документ голові Верховної Ради 56-річному Володимирові Литвину.

— Це виняток, коли депутат мотивує своє рішення, — каже спікер. — Треба підтримати таку благородну позицію. Свого часу так вчинив Святослав Вакарчук (17 грудня 2008 року склав мандат через незгоду блокувати трибуну і відбирати картки для голосування. — "ГПУ").

Депутати мовчки тиснуть на кнопки. На табло — 298 голосів "за". Нардепи з різних фракцій аплодують. Замість Матчука в Раду тепер має пройти 85-й номер списку НУ-НС Сергій Луценко — старший брат ув'язненого екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Матчук проходить залом повз колег по фракції Юрія Кармазіна та Ярослава Кендзьора. Йому тиснуть руку. Матчук усміхається і виходить у кулуари. Його обступають журналісти:

Чому ви вирішили піти?

— Ні "Наша Україна", ні інша політична партія, яка не має шанс набрати 5 відсотків, не повинна брати участі у виборах, — говорить. — Моя позиція не була врахована "Нашою Україною". В цьому випадку я не маю ніякої можливості там перебувати. Боротися з Віктором Андрійовичем чи іншими хорошими людьми, які залишилися в партії, я не збираюся. Заяв про вступ до інших політичних партій я не писав. Запасного майданчика в мене немає.

Балотуватиметеся до наступної Верховної Ради?

— Не знаю, кого заплановано кандидатом-мажоритарником у Рівному від об'єднаної опозиції, — усміхається Матчук. — Якщо це буде достойна людина, буду її підтримувати. Якщо це буде непрофесійна кандидатура, я, як людина, яка народилася і все життя прожила в Рівному, там балотуватимуся до наступного парламенту.

— Матчука я знаю дуже давно, — говорить телефоном 50-річний Сергій Луценко. — З Віктором Йосиповичем ми працювали на радіозаводі — керівниками сусідніх підрозділів. В мене дуже хороша думка про його голову. Він здатен думати сам, а не з чиєїсь написаної партитури.

У цей час у залі Литвин оголошує про вступ до Партії регіонів колишніх "нунсівців" Сергія Василенка та Сергія Харовського. Їх виключили з фракції НУ-НС 5 червня через підтримку мовного законопроекту "регіоналів" Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка.

— О-о-о! Тушка! Ганьба! — викрикують опозиціонери.

До журналістів іде представник президента у Верховній Раді 42-річний Юрій Мірошниченко. Зачитує тези щорічного послання глави держави до парламенту. Журналісти запитують, чому Мірошниченко, а не президент його озвучив.

— Послання буде складно навіть технічно виголосити, — відповідає. — Воно досить об'ємне (повний текст послання — 253 сторінки. — "ГПУ"). Для того й існує представник президента, аби представляти його позицію. Оптимальним режимом для презентації стала підготовка видання, передача його до офісів депутатів і мій брифінг.

— Згідно з правилами, які ввела більшість, усі законодавчі ініціативи будуть робитися не на підставі Конституції, а звернення президента, — каже "бютівець" 50-річний Сергій Соболєв. — Тепер Міністерство фінансів, економіки, уряд в цілому будуть готувати бюджет на наступний рік, виходячи з цього звернення.

"Чим гірший список Об'єднаної опозиції, тим краще Королевській та Кличку"

Об'єднана опозиція "Батьківщина" випередила Партію регіонів і вийшла на перше місце в симпатіях виборців. Це засвідчує вуличне опитування, проведене Центром Разумкова. Попередні опитування показували лідерство "Регіонів". Однак їх проводили по телефону, що не гарантувало людям анонімності й, відповідно, змушувало приховувати свої уподобання.

— На користь "Батьківщини" зараз грає приєднання до неї опозиційних сил, таких як партія Гриценка, — каже заступник директор Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, 36 років. — Партія регіонів на другому місці — бо це партія влади. А нею зараз люди незадоволені. На мінус "регіоналам" зіграло об'єднання з партією Сергія Тігіпка. Також виборці Партії регіонів в Західній та в Центральній Україні не зрозуміли мовного законопроекту. Поки що коливання у 3-4 відсотки між "Батьківщиною" та Партією регіонів — несуттєве. Це може означати, що в даний момент соціологічна похибка грає на "Батьківщину".

Судячи з усього ніякого обговорення списку Об'єднаної опозиції не буде. Тож, припускаю, він буде жахливий. Мається на увазі, що там будуть усі ті, хто не повинен бути, й жодного натяку на якийсь праймериз? (включення кандидатів, які мають найвищий рейтинг у вибору або однопартійців. — "ГПУ"). А чим гірший список матиме Об'єднана опозиція, тим краще буде Королевській та Кличку. До них перетікатиме опозиційний електорат.

Зростання рейтингу комуністів відбулося у східних регіонах, коли впав авторитет Партії регіонів. Зараз у комуністів підтримка на стабільному рівні.

Рейтинг "Свободи" зростатиме й далі через протягування владою мовного законопроекту.

Марина ФРОЛОВА

 

Зараз ви читаєте новину «Віктор Матчук відмовився від депутатства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути