четвер, 11 березня 2010 07:38

Віктор Янукович пообіцяв єдину державну мову

Піднімаюся східцями на Чернечу гору в Каневі. На останньому підйомі — рамка металошукача. Сьогодні, 9 березня, день народження Тараса Шевченка. До його могили над Дніпром має приїхати президент України 59-річнийВіктор Янукович.

Глава держави приїздить об 11.55 — на 5 хв. раніше запланованого. Із ним "регіонали" Ганна Герман, Ян Табачник, поети Борис Олійник й Іван Драч, директор інституту літератури Микола Жулинський. Під пісню "Реве та стогне" Віктор Янукович  піднімається до могили. Перед монументом схиляє голову. Потім підходить до мікрофона. Називає Тараса Шевченка духовним небом України, генієм. Однак говорить не "генієм", а "гєнієм". Цитує "Подражаніє 11 псалму". Замість слів "Я на сторожі, коло них поставлю слово" каже "Я на стороні, коло них...". Закінчує й дивиться на Герман.

Зеленою килимовою доріжкою президент прямує до музею поета, де на нього чекають лауреати Шевченківської премії. Дорогою скидає пальто. За ним скидає верхній одяг і Олександр Черевко — губернатор Черкащини.

Віктор Янукович говорить коротку промову. Каже, що до Шевченка треба підніматися душею і талантом усе життя. Цитує: "У своїй хаті — своя правда". Робить паузу. Помічає що прочитав не все. "І сила і воля", дочитує. Вручає премії лауреатам.

Президент обіцяє до 150-ї річниці перепоховання Шевченка, 22 травня 2011 року, відремонтувати не тільки музей, а й весь комплекс Чернечої гори.

— В Україні буде єдина державна мова — українська, — каже. Всі аплодують. — Але ми обов"язково введемо в дію європейську мовну хартію. — Лунають поодинокі аплодисменти. Ян Табачник знову аплодує. Іван Драч — ні.

До автомобіля Януковича проводжає губернатор Черевко. Далі таблички "зона тиші" пресу не пускають.

— Оце президент конкрєтний, — кажуть у натовпі. — Ні на хвилину не спізнився. Замість двох годин був лише одну.

Журналістів везуть на обід до їдальні.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Янукович пообіцяв єдину державну мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути