четвер, 30 жовтня 2008 18:16

"У "Нашій Україні" все менше прихильників дострокових виборів"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  За 2,5 години розмови ”нашоукраїнець” Павло Жебрівський викурив півтора десятка цигарок
За 2,5 години розмови ”нашоукраїнець” Павло Жебрівський викурив півтора десятка цигарок

Депутат із блоку "Наша Україна — Народна самооборона" 46-річний Павло Жебрівський виходить із Верховної Ради і прямує до свого чорного "лексуса". Надворі темно, 18.15. У вівторок було два засідання — ранкове й вечірнє. Та депутати жодного рішення не прийняли.

Жебрівський відкриває задні дверцята й запрошує нас сідати. Сам іде до переднього пасажирського сидіння. Водій вмикає радіо "Ретро ФМ". Звучать пісні 1980-х англійською та російською мовами. На вулицях затори, машина повільно їде в напрямку Подолу.

Нардеп зауважує, що на соціальні програми на Житомирщині витрачає майже 150 тис. грн щомісяця. Це вдесятеро більше за його депутатську зарплатню. На лівій руці у нього — годинник із білого золота від "Бреґе" за $12 тис. Годинники цієї марки носили французький імператор Наполеон Бонапарт і прем"єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль.

— Я — доларовий мільйонер. Маю контрольні пакети акцій заводу "Фармак", Мар"янівського склозаводу, двох агрофірм і невеличкого фармацевтичного підприємства. Не соромлюся цього, бо заробив усе до приходу в політику. Колись доводилося в Узбекистані в ариках купатися та зі щурами в хаті спати. До речі, свій перший мільйон я заробив, налагодивши експорт медикаментів до Узбекистану.

Із кожним днем все менше і менше людей в "Нашій Україні" готові голосувати за вибори, — після паузи переходить до парламентських справ. — Бо депутати не отримують відповідей на запитання, чи будуть вони в списках. 2007 року багато хто написав заяви про вихід із фракції, склав мандати, і після цього про них забули.

У "Нашій Україні" вже немає команди. Початок був закладений в жовтні-листопаді 2005 року, коли почали клеймити "любих друзів". Жодна фракція цього собі не дозволяє. У БЮТі є люди, які дерибанять землю, хабарники. Вони зробили значно більше ганебних речей, аніж "любі друзі". Але БЮТ жодного разу нікого зі своїх не засудив і не говорив про якесь очищення. Партія регіонів відстоювала свого Калашнікова, який приносив багато негативу (позаторік біля парламенту "регіонал" Олег Калашніков побив журналістів. — "ГПУ"). Його просто тихо не взяли потім у список. Але, думаю, що не забули.

Я згадую із задоволенням фракцію зразка 2002–2004 року. Це була фракція-мрія, команда. Сьогодні поступово це все сходить на нуль.

Якщо Віктор Ющенко очолить ваш блок, скільки отримаєте місць у парламенті?

— У мене навіть немає стовідсоткової впевненості, що піду на вибори. От мені постійно з області телефонують і просять допомогти. Я стараюся вирішити проблеми. Це відчуття того, що коли мені кепсько, то мій вождь підставить плече. А в "Нашій Україні" це втрачено. Президент далеко. Має бути друга людина в партії, яка об"єднуватиме.

В"ячеслав Кириленко такою не став?

— Подивіться, що коїться у фракції і в партії, і самі дасте відповідь.

На дорозі стає менше машин, водій тисне на газ. Раптом на узбіччя виїжджає велосипедист. "Лексус" різко гальмує. Заїжджаємо на задній двір підприємства "Фармація 2000", яке торгує медикаментами. Кабінет Жебрівського на другому поверсі. Депутат знімає піджак і краватку, акуратно вішає їх на стілець. Сідає за великий стіл для нарад.

— Із "Єдиним Центром" ми точно не підемо. Бо це вже якийсь мазохізм, — продовжує він.

Але ж немає гарантій, що Віктор Ющенко не впише у список людей із "Єдиного Центру"?

— Вони не пройдуть на з"їзді. Я це гарантую.


Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що майбутню коаліцію створять "Наша Україна", Партія регіонів та Блок Литвина. Їх фінансуватимуть мільярдери Дмитро Фірташ, Рінат Ахметов та Ігор Коломойський.

— Це не красить Луценка як міністра внутрішніх справ. Хай краще розкаже, хто фінансує "Народну самооборону". Треба бути відповідальним за слова й доводити це.

От яка довіра сьогодні в людей до БЮТу? Вони дозволяють собі бити суддів по руках, відбирати в них телефони, блокувати Центрвиборчком, оголятися, влаштовувати стриптиз.

Це ви про Олега Ляшка, який показував свої ноги перед телекамерами?

— Так. Кажуть, ноги ще й поголені, — натякає на чутки про нетрадиційну сексуальну орієнтацію "бютівця".

Віктор Ющенко вже вичерпався як президент чи ще має потенціал?

— Про святе — ні слова... — схрещує руки нардеп і замислюється. — Насправді було допущено багато помилок. Перша: 2005 року він призначив прем"єром свого реального конкурента. Друга: треба було провести вибори до парламенту, коли мав шалену довіру народу. І тоді він отримав би серйозну підтримку в Раді. Міг би через неї провести структурну реформу. Цих двох помилок вистачить. Тільки на піку популярності можна проводити непопулярні в суспільстві речі.

Фавориткою наступної президентської кампанії називали Юлію Тимошенко. Але після голосувань 2 вересня її рейтинг падає...

— Немає серйозної альтернативи Тимошенко. Навряд чи хтось зможе так швидко запалати. Можливо, трохи пізніше. Але це буде людина, яка прийде знизу.

От як запалала Тимошенко? Дуже просто. Раніше всі говорили, що Юлька — воровка і газова принцеса. Обілилася вона від спільної роботи з Павлом Лазаренком завдяки виборам 2004 року.

Я — доларовий мільйонер. Не соромлюся цього, бо заробив усе до приходу в політику

Команда "Нашої України" тоді була найсильнішою. Але Ющенко захворів, і на мітинги приїжджала Тимошенко. Після виступу в Малині на Житомирщині я сказав Порошенкові: "Не присилайте її більше на мітинги, бо це конкурент. Вона рекламує себе, а не розкручує Ющенка". Тимошенко сама собі написала записку із запитанням нібито від народу і в руках тримала: "Якщо ви станете прем"єром при президенті Ющенкові, чи посадите до тюрми Кучму?" А тоді відповідала: "Хі-хі. Ну ви ж знаєте мою любов до Леоніда Даниловича. Безумовно, я це зроблю. А якщо в когось дрогне рука, то я ту руку підтримаю". Приблизно так ця людина агітувала за Ющенка.

У вас із нею не склалися стосунки?

— Насправді ми дуже любимо одне одного, — усміхається "нашоукраїнець". —  Вона ще й цілується при зустрічі.

Як сьогодні на засіданні з депутатами поводилася прем"єрка?

— Нормально. Вона абсолютно технологічна. Треба віддати їй належне — вміє сказати тепле слово, сподобатися. Людині приємно чути гарні слова. Не все ж ганьбити й розказувати, що хтось когось знайшов на смітнику (за розповідями "нашоукраїнців", так їм сказав після однієї з нарад президент Віктор Ющенко. — "ГПУ"). Але про святе ні слова.

Кажуть, що Петро Порошенко останнім часом лояльніший до Тимошенко?

— Він працює з тим, хто з ним працює. Якщо з тобою радяться, до тебе прислухаються, то ти будеш із такою людиною. Набиватися Петро не буде.

Тобто 2010 року Порошенко вже не підтримуватиме Ющенка?

— Треба в нього запитати.

А ви?

— Якщо будуть вибирати між Ющенком, Тимошенко і Януковичем, то я підтримаю Ющенка. Бо є світоглядні речі — європейська та євроатлантична інтеграція.

А чому не Юлію Тимошенко?

— Бо в неї немає світоглядних речей. Пам"ятаю, як їздив у Росію на телебачення і там спілкувався з політологом Олексієм Пушковим. Він сказав, що Росії треба ставити на Тимошенко, бо в неї немає й краплини української крові, тільки політичні амбіції й забаганки (батько лідерки БЮТу Володимир Абрамович Григян — вірменин, а мати Людмила Миколаївна Нєлєпова — росіянка. — "ГПУ").

Чи змінюють у Москві ставлення до Віктора Януковича?

— Його намагаються відірвати від Ющенка. Для них найболючіше — прагнення України вступити до НАТО.

Жебрівський викурює цигарку за цигаркою. За 2,5 год. — півтора десятка. Каже, почав палити у 7 років. А кидати намагався двічі — в армії, бо не хотів збирати недопалки, і коли дружина пообіцяла народити другу дитину. У другому випадку протримався місяць.

Із ким "Наша Україна" створюватимете коаліцію після виборів?

— Хто готовий виконувати нашу програму, з тими і будемо. Сьогодні дивлюся на Блок Юлії Тимошенко. Так, вона стояла на Майдані, але багато її теперішніх соратників працювали у штабі Віктора Хвьодоровича Януковича. Більша частина із Леонідом Кучмою була. Через це їм сьогодні набагато комфортніше з депутатами Партії регіонів, ніж із нами. Для багатьох "бютівців" наші націонал-демократичні переконання є незрозумілими.

Коли все ж таки відбудуться парламентські вибори?

— "Регіони" хочуть виборів, Юля — ні. "Наша Україна", на жаль, є партією Ющенка, а не ідеологічною. Я заплутався, хто хоче виборів, а хто — ні. Але Тимошенко зараз програє, бо криза в Україні поглиблюється. Скільки вона не звинувачувала б у негараздах Ющенка і Януковича, відповідати їй. Криза ще серйозно не догнала нас. Подивимося платіжний баланс у грудні по бюджетних видатках, а в лютому взагалі отака величезна дупа буде у фінансах! — Жебрівський широко розводить руки. — Тому Тимошенко вигідно сплигнути із паровоза, який іде під укіс.

Але дострокові вибори таки будуть?

— За моїми підрахунками, щоб подолати тривідсотковий бар"єр, треба мінімум 60 мільйонів доларів. Деякі політсили ще й розглядають можливість купівлі голосів. Ця виборча кампанія обійдеться загалом не менше ніж у мільярд доларів. А готівки в олігархів не так уже й багато. Навіщо витрачатися?

Після розмови Павло Жебрівський каже водієві, щоб той підвіз нас "лексусом" до метро.

Зараз ви читаєте новину «"У "Нашій Україні" все менше прихильників дострокових виборів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути