середа, 28 квітня 2010 06:00

"Усе вже попродали. Якщо люди піднімуться, я перша буду тут"

— Цей бик захопив Україну! Ще й 100 днів не прожили при цій владі, а вже по вулиці пройти не можна. Це ж мирна акція! — обурюється киянка 45-річна Наталя із прапором "Нашої України" в руках.

У вівторок уранці прибічники опозиції намагаються пройти ближче до будівлі Верховної Ради. Їх стримує колона міліції. Опозиціонери розмахують прапорами БЮТ, "Свободи", "Української платформи", "Нашої України".

— Геть Верховну Раду! Ганьба! Слава Україні! — скандують.

Шеренга міліції відокремлює опозиціонерів від прихильників "Регіонів". У правоохоронців у кобурах пістолети, у руках — каски та протигази.

— Я защищаю свои права, — каже 20-річний Євген зі стрічкою "Партія регіонів" на голові. — Стою за Януковича, потому что голосовал за него. Нам российский флот не помешает. Ничего страшного, если даже Россия втянет нас в войну.

Об 11.00 на перехресті біля Ради рух жвавішає. Люди тиснуть на міліцію. На допомогу поспішають дві колони "Беркута". Стають у чотири шеренги. Задні підпирають передніх. Хтось падає на асфальт. Крики, свист. Натовп гуде.

— Но пасаран! Революція! Бандера — наш герой! Руки геть! — кричать у юрбі. Міліціонери перемовляються, що мітингувальників зібралося тисяч 5.

Із Верховної Ради виходить екс-президент Віктор Ющенко, 56 років. Наближається, аби поспілкуватися із людьми, але йому кричать: "Ганьба!". Він стає біля журналістів. Говорить про консолідацію, національні цінності, боротьбу з владою та об"єднання з Юлією Тимошенко.

— Я двічі об"єднувався з Тимошенко, і результат був один — глибше і глибше роздроблення патріотичних і демократичних сил.

Нам российский флот не помешает. Ничего страшного, если даже Россия втянет нас в войну

На перехресті вул. Грушевського і Шовковичної знову починається штовханина. Правоохоронці відтісняють людей. У міліцію летять яйця. Починається бійка. За кілька хвилин усе припиняється.

До людей виходить екс-прем"єрка 49-річна Юлія Тимошенко. Закликає зібратися тут 11 травня, щоби змусити владу денонсувати угоду про подовження перебування російського флоту в Криму. Говорить про необхідність об"єднання демократичних сил.

— Тягнибок! Свобода! — хтось кричить, але Тимошенко не реагує і продовжує:

— Я хочу, щоб цього чорного дня розпочався громадський рух. Або ми повстанемо, або потім нарікати будемо тільки на себе. Не будьте спокійними — це найголовніше.

О 12.30 мітингувальники починають розходитися. Деякі тримають плакати: "Ні пакту Януковича— Медведєва", "А на біса Україні російський флот — га?", "Народ не бидло, Крим — не товар!".

Від вул. Садової спускається група людей. Кажуть, вони приватні підприємці з Полтавської делегації. Приїхали з Лубен, Полтави та Диканьки. Тепер збираються додому.

— А чого тут далі стояти? Діло зроблено: Верховна Рада проголосувала закон! Зробив нас рабами, обдурили народ. Усе вже попродали. Дві атомні продали. За газ Росії плати, за світло. Якщо люди піднімуться, я перша буду тут, — каже лубенчанка Тетяна, 46 років.

Біля Ради ще людно. Літній чоловік ходить між рядами прихильників БЮТу. Слухає, про що говорять. Називається художником Георгієм Дмитровичем. Живе в Києві.

— Якщо вивести російський флот, прийде турецький. Армії ж в Україні немає. Я за те, аби була єдина держава з Росією, Україною та Білоруссю. Росія ж усього-на-всього орендує землю. Там українці працюють на підприємствах російського морфлоту. Прибери їх — і українцям нічого буде кушать, — каже.

Додає, що раніше був за Ющенка, та розчарувався в ньому. Тому на президентських виборах голосував за Януковича.

"Дедушка Азаров, торгуй Калугой"

Дві кіровоградки тримають національний прапор. Кажуть, приїхали самі по собі. Не підтримують жодну партію.

— У Кіровограді закриваються заводи, людей виганяють. Чого? У нас же в місті всі "регіонали" сидять при владі, — каже пенсіонерка Тетяна Сергієнко.

Розповідає, що сердиться на "Беркут", бо той побив трьох хлопців із їхньої делегації. Лупцювали палицями по ребрах та голові, потім відпустили. "Швидку" потерпілим не викликали.

Міліціонерів та "беркутівців" ведуть до автобусів. Із рації одного з їхніх керівників чути уривки фраз: "Печерське управління залишається біля Верховної Ради...", "Шевченківське контролює центр міста..."

У центрі залишаються 120 працівників спецпідрозділу.

За півгодини починають розходитися решта мітингувальників. Навпроти Ради прибічники "Регіонів" розбирають партійні намети.

Уздовж вул. Грушевського залишаються купи сміття: пляшки з-під мінералки, молока, упаковки від чіпсів, плакати "Дедушка Азаров, торгуй Калугой".

Зараз ви читаєте новину «"Усе вже попродали. Якщо люди піднімуться, я перша буду тут"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути