середа, 01 червня 2011 08:59

Україна пасе задніх у боротьбі з корупцією

За останні роки в Україні збільшився рівень корупції. Такий висновок зробив Горан Кліменчич, представник Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Він у понеділок доповідав на засіданні парламентського комітету з питань боротьби з корупцією. Послухати його прийшли троє з 22 членів комітету.

До ОЕСР та розвитку входять 30 провідних країн світу. Сім років вона відслідковує процес боротьби з корупцією в Україні. 2004-го підготували перший аналітичний звіт і 24 рекомендації. Україна виконала одну — підвищила відповідальність за хабарництво юридичних осіб.

— Якщо мене попросили б описати шлях, який пройшла Україна за сім років, я сказав би, що вона пасе задніх у боротьбі з корупцією серед країн перехідного типу, — говорить Горан Кліменчич. — Узбекистан, Таджикистан та Вірменія виглядають краще. Якби я повернувся додому і показав таку оцінку своїм дочкам, мені було би соромно. До того ж із цим рейтингом знайомляться інвестори, коли приймають рішення, чи відкривати бізнес в Україні.

Експерти ОЕСР стежать за ситуацією у Вірменії, Азербайджані, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Узбекистані, Росії та Україні. Кожній країні радили, як ліквідувати пробіли у законодавстві. Наприклад, Україні треба розписати у законах, що таке вимагання хабара. Як захистити людей, що інформують про хабарників. Яку відповідальність несуть посередники, що передають гроші. Зараз це не передбачене.

— У країні з корупцією борються 26 структур різних органів, — каже комуніст 58-річний Валерій Бевз, голова парламентського комітету з питань боротьби з корупцією. — Але якщо у президента виникне питання, хто має йому доповісти, нема кому буде відповісти. Потрібен єдиний орган. Я пам'ятаю 1990-ті, коли Кучма створив Координаційний комітет по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією при президентові. Я, генерал, був начальником УМВС, їхав і, пардон, з чоботів вискакував. Знав, що таке в Адміністрації президента, не дай Боже, попасти на трибуну й доповідати, наскільки ефективно ти працюєш.

— Чим більше політичне керівництво робить заяв про боротьбу з корупцією, тим вона більше зростає, — говорить позафракційний нардеп 60-річний Григорій Омельченко. — Може, почати з реальних кроків? Почни з себе. Розкажи, що стосується участі у приватизації стратегічних об'єктів, комунальної власності, реальних доходів родичів. А там, де зробили неправові кроки, добровільно поверни власність.

Зараз ви читаєте новину «Україна пасе задніх у боротьбі з корупцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути