вівторок, 29 березня 2016 00:20

У Томенка й Фірсова забирають мандати

З'їзд партії "Блок Петра Порошенка" 25 березня вирішив достроково припинити повноваження народних депутатів 27-річного Єгора Фірсова і Миколи Томенка, 51 рік.

Перший вийшов із президентської фракції 8 лютого через корупційний скандал довкола близького друга Петра Порошенка — нардепа Ігоря Кононенка. Томенко офіційно покинув фракцію 2 лютого. Але заявив про вихід із неї 25 грудня, після прийняття Держбюджету-2016.

"Партія не давала мені депутатського мандата. За мене голосували українські громадяни як за позапартійного, який ішов за списком "Блоку Петра Порошенка". Тому і не цій партії забирати його в мене", — пише на власному сайті Микола Томенко, 51 рік.

Народний депутат від БПП Віталій Чепінога підтримав колег і 26 березня також заявив про вихід із фракції.

— Далі регламентний комітет робить подання до Верховної Ради про позбавлення народного депутата мандата. У сесійній залі рішення приймається більшістю голосів. Потім Центральна виборча комісія визнає депутатом наступного в партійному списку кандидата, — каже політолог Володимир Цибулько, 51 рік.

"Блок Петра Порошенка посилається на шосту частину 81-ї статті Конституції. За нею, повноваження народного депутата припиняються достроково в разі його виходу зі складу фракції політичної партії, за списками якої він був обраний, на підставі закону за рішенням її вищого керівного органу. Але відповідного закону немає. Тому рішення партії не просто незаконне, воно ще й неконституційне", — пише у "Фейсбуку" депутат від БПП Мустафа Найєм, 34 роки.

— Працездатності парламенту це не додасть. Конфлікти за сфери впливу залишаться, — каже політолог 38-річний Юрій Романенко. — Це спроба затягнути в Раду кілька більш керованих осіб, щоб зміцнити становище "Блоку Порошенка". Але нічим хорошим це не закінчиться. Нардепи починають розуміти: їх заганяють у стійло і від мандата вигоди немає. Він дає певні блага, якщо депутат у ієрархії перебуває ближче до владного кола. Мотивації чіплятися за цей парламент у Томенка й Фірсова немає. Він проіснує ще кілька місяців, максимум — півроку. Потім будуть перевибори. Якщо вони хочуть мати місце в новому парламенті, намагатимуться відсторонитися від коаліції.

Зараз ви читаєте новину «У Томенка й Фірсова забирають мандати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути