середа, 22 червня 2011 07:30

"У спецслужб із радянських часів є цілий арсенал впливу"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Олександр Скіпальський: ”У подальшому владі слід ретельно обмірковувати наслідки кроків, подібних до узаконення червоного прапора”
Олександр Скіпальський: ”У подальшому владі слід ретельно обмірковувати наслідки кроків, подібних до узаконення червоного прапора”

Владі вдасться втримати ситуацію під контролем і не допустити зіткнень 22 червня, вважає 65-річний Олександр Скіпальський, генерал-лейтенант Служби безпеки у запасі.

— Влада зрозуміла, що далі гратися у суспільне протистояння їй невигідно й недоцільно. Тому на цей раз активізації антиукраїнських сил не допустять.

Як мають спрацювати спецслужби?

— З урахуванням негативного досвіду 9 травня. Тоді вони запевняли, що не допустять зіткнень, але в останній момент зверху їм надійшло незрозуміле розпорядження "не втручатися". Міліція і "Беркут" почали супроводжувати  приїжджих до Львова. Це викликало напруження.

Якщо в СБУ є інформація, що акції нестимуть загрозу громадського збурення, то її співробітники мають застосувати дії примусового характеру щодо агресивно налаштованих осіб. У спецслужб із радянських часів є цілий арсенал впливу. В тому числі, затримка активістів, профілактичні бесіди, попередження про можливу відповідальність за порушення громадського порядку, антидержавні й антиукраїнські заклики, розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Що може убезпечити від провокацій 22 червня?

— Професійна робота спецслужб і стриманість львів'ян. Городяни мають мирно вшанувати пам'ять загиблих у війні й не піддаватися на провокації агресивних українофобів.

Хто готує сценарії, подібні до бійок 9 травня у Львові?

— У владі нема фахівців з національного питання, за винятком Ганни Герман. Тож усілякі радники вводять владу в оману. Такі урядовці, як міністр освіти Табачник, підмінюють поняття націоналізму і нацизму. Націоналізм — це захист національних інтересів, ідеологічна основа країни.

Чи варто націоналістам із Заходу їхати на Південь і Схід проводити свої акції?

— Це давно потрібно робити. Держава має проводити цілеспрямовану національну політику у регіонах, де присутні антиукраїнські настрої чи існують такі партії, як "Родіна". Але провокувати діяльність антиукраїнських сил наші можновладці навчилися, а захищати національні інтереси — ні. У Росії ніхто не потерпів би існування антиросійських рухів.

Відміна Конституційним судом закону про червоний прапор зменшила напругу в суспільстві?

— Влада зрозуміла, що від цього закону виграв не президент, а проросійські сили. Тож рішення суду всіх влаштувало. У подальшому владі слід ретельно обмірковувати наслідки кроків, подібних до узаконення червоного прапора.

Зараз ви читаєте новину «"У спецслужб із радянських часів є цілий арсенал впливу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути