Ексклюзиви
пʼятниця, 05 лютого 2016 06:55

"У готельний ресторан не ходжу. Там сніданок коштує більше сотні гривень"

Автор: Ельдар Сарахман
  Народний депутат Олександр Кодола живе в готелі ”Київ”. У сильні морози в кімнаті холодно, тому має обігрівач
Народний депутат Олександр Кодола живе в готелі ”Київ”. У сильні морози в кімнаті холодно, тому має обігрівач

— Недавно переїхав у нову кімнату. У попередній студило з дерев'яних вікон. Тут пластикові, затишно. Помешкання звільнилося, бо деякі колеги перебралися на квартири, — каже нардеп із "Народного фронту" 33-річний Олександр Кодола.

1 лютого зустрічає в коридорі готелю "Київ", що навпроти парламенту. Тут безкоштовно надають кімнати іногороднім народним депутатам, які мешкають більш як за 30 км від столиці. Олександр Кодола живе на 13-му поверсі. Відмикає двері номера 1304. Кімната площею 12 "квадратів". Двоспальне ліжко застелене жовтим атласним покривалом. На стіні висить бра. Поряд стоять тумбочка й обігрівач.

— Коли надворі мороз, централізованого опалення не вистачає, — пояснює.

На книжковому столику — дзеркало в дерев'яній рамці. Біля вікна ще один стіл, поряд — крісло. Підвіконня і столи закладені документами. На книжці політолога Євгена Магди "Гібридна війна" народний депутат показує авторський підпис. На тумбочці — книжка Жерара де Вільє. Читає дві одночасно.

— У номері тільки ночую. Сьогодні звільнюся не раніше десятої вечора. Буде засідання фракції, — каже Олександр. — Думаю орендувати квартиру. Але зараз синові Арсенію 1,5 року. Ще малий для переїздів. Він з дружиною поки що в Чернігові. Гостювали в мене двічі.

Відкриває холодильник. На полицях лежать плитка чорного шоколаду й кефір. На верхній — ліки.

— Пригощайтеся соком. Його виробляють на підприємстві мого товариша, — наливає у склянку яблучний сік фермерського господарства "Золотий пармен" із Коропського району на Чернігівщині. Його власник — Микола Мисник.

— Снідаю, обідаю й вечеряю у Верховній Раді. Зранку замовляю сир зі сметаною й медом і чай. Це коштує 40 гривень. За день на їжу витрачаю в середньому 200 гривень. У готельний ресторан не ходжу. Там сніданок — більше сотні. У парламенті вдвічі дешевше коштує.

Витягає з кишені 1200 грн купюрами по 100 і 20.

— Цього вистачить на тиждень. Сьогодні ще й зарплату отримав.

У шафі висять п'ять костюмів. На полиці до кожного лежить краватка. Знизу — стільки ж пар туфель.

— Костюми не вожу туди-сюди. Додому беру прати лише сорочки.

Із балкону видно будівлю Верховної Ради, парламентські комітети й Маріїнський парк.

— Вирішили з колегами по фракції Ігором Гудзем, Вадимом Сидорчуком і Юрієм Вознюком бігати зранку в Маріїнському парку. Але зараз погода погана. Почнемо, як підсохне.

Олександр Кодола їздить автомобілем "Мітцубісі Аутлендер ХL" 2009 року.

— Паркував біля готелю. Але рік тому, коли першому віце-спікеру Андрієві Парубію під ноги кинули гранату, осколки посікли машину. Тепер залишаю її на паркінгу в офісному центрі товариша на вулиці Щорса.

300 євро на місяць компенсують італійським депутатам за найм житла у Римі. "Перед пар­ламентом депутат щотижня звітує про витрати. Якщо комітет визнає їх неправомірними, змушений повернути кошти, — пише італійський публіцист Джованні Бенсі. — З доплатами депутат парламенту може заробляти близько 16–17 тисяч євро на місяць. Що більше термінів поспіль він обирається, то вище зарплатня з урахуванням необхідних витрат. 1331 євро — на транспорт, 258 — телефонні переговори, і 42 євро — на папір, картриджі для принтерів, блокноти. Їздити службовим авто можна лише до парламенту".

Зараз ви читаєте новину «"У готельний ресторан не ходжу. Там сніданок коштує більше сотні гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути