пʼятниця, 23 листопада 2012 00:15

У другому турі Янукович програє Яценюку або Кличку
8

Парламентські вибори 28 жовтня дали старт президентській кампанії. Експерти називають основними кандидатами на цю посаду чинного главу держави Віктора Януковича та лідерів партій, що подолали 5-відсотковий бар'єр на виборах до Верховної Ради — Арсенія Яценюка,  Віталія Кличка, Олега Тягнибока, Петра Симоненка. У боротьбу за крісло президента може втрутитись Юлія Тимошенко — якщо на той час буде на свободі й матиме право брати участь у перегонах. Можливо, з'явиться хтось, хто поки що перебуває в тіні — як позаторік за кілька місяців із нуля до 13% зріс рейтинг Сергія Тігіпка. Вибори глави держави мають відбутися 29 березня 2015 року.

Коли відбудуться президентські вибори

Вибори президента пройдуть у передбачений законом час — 29 березня 2015 року, сходяться на думці політологи. У влади немає причин достроково припиняти повноваження глави держави. Вона має всі важелі для контролю політичної та економічної ситуації в країні — більшість у новій Верховній Раді, свій уряд, владу на місцях, силові й фіскальні органи. "Регіонали" спробують максимально використати 2013-2014 роки, щоб Янукович зміг лишитися в кріслі глави держави на другий термін.

У дострокових виборах зацікавлена опозиція. Для неї це був би шанс розвинути успіх парламентської кампанії — насамперед, перемогу за партійними списками й величезну перевагу над Партією регіонів у столиці.

Якщо опозиція проведе вибори мера Києва 2013 року на тому ж градусі, що й парламентські, можна буде говорити про дострокові президентські вибори

Костянтин Матвієнко, політолог

Також опозиція зацікавлена скористатися наростаючим невдоволенням владою та особисто Віктором Януковичем на піку економічної кризи. Він припаде на два наступні роки, прогнозують експерти.

1 897 149

голосів втратила Партія регіонів між парламентськими виборами 2007-го й 2012-го. П'ять років тому за "регіоналів" проголосували 34,37% або 8 013 895 виборців. 28 жовтня цього року — 30,01% або 6 116 746 громадян.

 

Президента вибиратимуть всенародно чи в парламенті

Ідею обрання глави держави у Верховній Раді ховати передчасно. По-перше, її розглядатимуть як шанс залишити Віктора Януковича на другий термін дехто з його оточення. По-друге, прихильниками переходу до парламентсько-президентської республіки залишається частина політичної еліти.

— Загальнообраний президент, по суті, не звітує ні перед ким. Тоді виникає проблема авторитаризму, — каже експерт Володимир Чемерис про переваги виборів президента в парламенті.

Однак більшість експертів вважають, що вибори глави держави 2015 року пройдуть всенародно, а не в парламенті. Одна з причин — партії влади не вдасться заручитися підтримкою 300 депутатів і змінити Конституцію.

Новий президент, хто б ним не став, зацікавлений перемогти на всенародних виборах. Адже це дає йому право виступати від імені всього народу України.

У "Батьківщини" є два лідери, а "Регіони" можуть розколотися

Претендентів на посаду президента визначили вибори до Верховної Ради. Це — лідери партій, які потрапили туди: "Регіони", "Батьківщина", УДАР, Компартія та "Свобода".

Однак у "Батьківщини" фактично два керівники — Юлія Тимошенко та Арсеній Яценюк. Юлія Володимирівна має вищий рейтинг, але вона в тюрмі й не може балотуватися. Арсеній Петрович менш популярний, але він на свободі.

Також із середовища влади може з'явитися кандидат, альтернативний Віктору Януковичу. Це станеться, якщо в Партії регіонів трапиться розкол.

— Економічна криза поглиблюватиметься. І оскільки перемога Януковича буде під питанням, олігархи можуть зробити ставку на когось іншого, — каже блогер Роман Шрайк.

Віктор Янукович

Шанси нинішнього глави держави на перемогу достатньо високі — з погляду сьогоднішнього дня. Переобратися прагнутиме і сам Янукович, і так звана сім'я президента.

Юлія Тимошенко

За умови виходу на свободу Юлія Тимошенко буде одним із головних претендентів на перемогу в березні 2015-го.

— Якщо вона стане президентом, то багатьох пересаджає. Це буде її помста. Значна частина людей голосуватиме за неї саме із цих міркувань. Так само колись підтримували Ющенка, який обіцяв "Бандитам — тюрми". Така ж ситуація зі "Свободою", в якій бачать силу, що битиме пики "регіоналам", — каже експерт Борис Кушнірук.

— Тепер імідж у Тимошенко значно кращий, ніж два роки тому. Влада реанімувала її як політичного лідера, ув'язнивши. Негативи Юлії Володимирівни забулися, а позитиви згадалися, — вважає політолог Олександр Палій.

У владній команді розуміють небезпеку екс-прем'єрки на волі.

— Доки Янукович президент — Тимошенко сидітиме, — переконаний Роман Шрайк.

Арсеній Яценюк

Під час парламентських перегонів Арсенія Яценюка звинувачували в провалі кампанії "Батьківщини". Та результати голосування за провідну опозиційну силу виявилися непоганими — тверде друге місце після Партії регіонів.

Арсеній Яценюк має реальні шанси вийти у другий тур з Віктором Януковичем, уважають політологи. Головна задача для Арсенія Петровича — як обійти Віталія Кличка в змаганні за право бути опозиційним кандидатом №1. Основні конкурентні переваги Яценюка — політичний досвід, уміння грамотно говорити й домовлятися, підтримка другої за впливовістю політичної сили.

За наступні два роки йому важливо не наробити фатальних помилок. Таких, як образ спецназівця під час президентської кампанії 2010-го. Тоді Арсеній Яценюк посів четверте місце з 6,96% голосів, а на третє вирвався Сергій Тігіпко.

Віталій Кличко

На парламентських виборах 28 жовтня УДАР отримав менше, ніж очікували в партії. Кличку треба провести роботу над помилками. Ключові його завдання в найближчі два роки — позбутися іміджу тупого боксера, стати своїм серед українофільської частини виборців, навчитися говорити на камеру. Тоді у Віталія з'явиться шанс обігнати Яценюка й вийти в другий тур.

Основна перевага Віталія Кличка — його позитивно сприймають у всіх регіонах країни.

— Від президента не чекають, що він управлятиме економікою. Особливо, якщо йдеться про Кличка. Він має подбати про певний рівень справедливості в суспільстві, — каже Борис Кушнірук.

Петро Симоненко

Один із найбажаніших спаринг-партнерів для Віктора Януковича в другому турі. На тлі лідера комуністів нинішній президент виглядатиме демократом і євроатлантистом.

1999 року Петро Симоненко вже був у другому турі виборів президента, де з тріском програв Леонідові Кучмі. Історія може повторитися, якщо решта кандидатів публічно неодноразово пересваряться і знищать один одного в очах виборців. Вірогідність такого сценарію — низька.

Олег Тягнибок

Лідер "Свободи" не може претендувати на перемогу в другому турі через свій радикальний націоналізм. Про це говорять соціологічні опитування та експерти. Для Олега Тягнибока важливо зрозуміти, що влада використовуватиме його як інструмент розколу країни та для забезпечення перемоги нинішнього президента. Однак Костянтин Матвієнко вважає, що списувати лідера "Свободи" рано:

— Якщо Тягнибок не замкнеться в своїй нинішній вузькій ніші, а зверне увагу на самоврядування, економіку, соціальні проблеми, у нього може з'явитися шанс.

2 129 933

виборців проголосували за "Свободу" 28 жовтня 2012 року. Серед них 48% мають вищу освіту, свідчить національний екзит-пол. Це — найвищий показник. Серед тих, хто голосував за УДАР, вищу освіту мають 37%, "Батьківщину" — 33%, "Регіони" — 28%, КПУ — 25%.

 

Петро Порошенко

Не виключено, на президентство претендуватиме той, хто змінить Миколу Азарова на посаді прем'єра. Із цього крісла найзручніше стартувати у президенти. Адже глава уряду може рекламуватися державним коштом, має доступ до адмінресурсу та вплив на чиновників.

— Теоретично таким кандидатом може стати Петро Порошенко, — каже політолог Сергій Таран. — Геть нових фігур не буде. В Україні розкрутка політика — справа не проста і довга.

"Темна конячка"

До 2015 року ймовірно з'являться кілька кандидатів — "темних конячок", яких ніхто раніше не знав.

— Основним буде такий собі український Жириновський (лідер російської ліберально-демократичної партії. — "ГПУ"). Чоловік — 45-50 років. Насміхатиметься над владою і погрожуватиме їй. Багато говоритиме, пропонуватиме нові несподівані проекти. У нього буде сміливість і відкритість, непритаманна українським політикам. Йому все дозволятимуть і пробачатимуть. Українцям він сподобається, тому спокійно набере відсотків 7 голосів. Якщо суспільство за наступні два роки деградує, у такого кандидата можуть з'явитися шанси навіть потрапити в другий тур, — уважає політолог Віктор Небоженко. — Це буде проект олігархів. Вони свого часу налякалися Юлією Тимошенко, тепер — нажахані Януковичем. Принципово не хочуть сильного президента.

Що таке "сім'я президента"

Таке поняття з'явилося після обрання Віктора Януковича главою держави. Під цим словосполученням розуміють найближчих родичів президента та їхніх близьких друзів, насамперед, старшого сина Олександра, голову Нацбанку Сергія Арбузова, міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, голову Податкової служби Олександра Клименка, міністра фінансів Юрія Колобова, голову СБУ Ігоря Калініна.

— Більшість виборців не підтримують Януковича, — каже Борис Кушнірук. — Диктатуру ж не встановиш. Україна — не Росія, не Білорусь.

— Реальний рейтинг влади зараз 10 процентів, — констатує депутат-комуніст Євген Царьков.

Віктор Янукович

Посада: президент України

Вік: 62 роки

Вага: 120 кг

Зріст: 192 см

Родина: Дружина Людмила — пенсіонерка, живе в Донецьку. Старший син Олександр — президент корпорації "Менеджмент ассетс компані", що займається будівництвом у Донецьку та Криму, власник "Всеукраїнського банку розвитку". Входить у сотню найбагатших українців зі статками $130 млн. Молодший син Віктор — утретє став народним депутатом.

Найсильніші сторони: наполегливість, здатність, впавши, звестися на ноги і йти вперед.

Найслабші риси: негнучкість, нездатність до компромісів, не поступається малим для досягнення більшого.

Юлія Тимошенко

Посада: екс-прем'єр, лідер "Батьківщини", перебуває в ув'язненні

Вік: 51 рік

Вага: 60 кг

Зріст: 160 см

Родина: Чоловік Олександр виїхав до Чехії через переслідування. Має там компанію "Інтернешнл індастріал проджектс", що займається торговельними операціями. Їхня єдина донька Євгенія тримає в Києві піцерію "Чірос Помодоро".

Найсильніші риси: здібний оратор і популіст, уміє підкорити публіку й тримати її увагу.

Найслабші сторони: не може переконати, що є політиком нової формації і здатна побудувати нову країну, тримає навколо себе випадкових людей.

Арсеній Яценюк

Посада: голова Ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина"

Вік: 38 років

Вага: 92 кг

Зріст: 188 см

Родина: Дружина Терезія — голова наглядової ради фонду "Відкрий Україну". Виховують доньок 13-річну Христину та 8-річну Софію.

Найсильніші сторони: молодість, знається на економіці, вільно говорить англійською.

Найслабші риси: недостатня харизма, не може переконати, що здатен зламати корупцію і теперішній режим у країні.

Віталій Кличко

Посада: лідер партії УДАР

Вік: 41 рік

Вага: 112,5 кг

Зріст: 200 см

Родина: Дружина Наталія — колишня фотомодель, співачка. Виховують трьох дітей: 12-річного Єгора-Деніеля, 9-річну Єлизавету-Вікторію та 7-річного Максима.

Найсильніші сторони: успішна спортивна кар'єра, яка створює образ переможця по життю, упізнаваність у світі.

Найслабші риси: не розуміє глибинних економічних і політичних процесів у країні.

Олег Тягнибок

Посада: лідер партії "Свобода"

Вік: 44 роки

Вага: не вдалося дізнатися

Зріст: не вдалося дізнатися

Родина: Дружина Ольга — лікар-епідеміолог. Мають двох доньок — 20-річну Ярину-Марію та 17-річну Дарину-Богдану і сина — 15-річного Гордія. Старша донька вчиться на факультеті української філології Львівського університету ім. Франка.

Найсильніші сторони: прямолінійність, ідеологія "Свободи" не потребує брехні та довгих пояснень своєї позиції.

Найслабші риси: радикалізм, що відштовхує поміркованих людей і накинуте кліше послідовника націонал-соціалізму.

Петро Симоненко

Посада: лідер Компартії

Вік: 60 років

Вага: відмовився повідомити

Зріст: відмовився повідомити

Родина: одружений удруге з Оксаною Ващенко. Вона журналістка, керівник інформагентства "Голос.юа". Разом виховують двох спільних дітей — 3-річну Марію та 2-річного Івана. Від першого шлюбу в Симоненка є сини — 38-річний Андрій та 35-річний Костянтин. Обидва є власниками і керівниками телеканала "Гамма".

Найсильніші сторони: досвід, уміння виступати й триматися на публіці.

Найслабші риси: заручник комуністичної демагогії.

Петро Порошенко

Посада: міністр економічного розвитку і торгівлі

Вік: 47 років

Вага: не вдалося дізнатися

Зріст: не вдалося дізнатися

Родина: Дружина Марина — лікар. Мають чотирьох дітей — 27-річного Олексія, 12-річних близнят Євгенію й Олександру та 11-річного Михайла. Старший син — заступник гендиректора компанії "Поділля", що об'єднує цукрові заводи та агрофірму. Її очолює його дід — Олексій Іванович Порошенко.

Найсильніші сторони: успішний бізнесмен, добре розуміється на економіці й фінансах.

Найслабші риси: занадто зав'язаний на бізнесі. Безпринципно пішов в уряд "регіоналів".

"Темна конячка"

Посада: людина мала би прийти із досвідом роботи на Заході — в управлінських органах євроспільноти або з комерційного сектору

Вік: 50-55 років

Вага: 85-95 кг

Зріст: 185 см

Родина: Одружений. Дружина — науковець. Двоє дітей шкільного чи студентського віку

Найсильніша сторона: високі інтелектуальні здібності, людина із середнім статком, $5-10 тис. на місяць

Найслабша сторона: відсутність досвіду щодо сучасних українських політичних інтриг

Найсильніші й найслабші сторони політиків та образ найпривабливішого для виборців кандидата-"темної конячки" склав політолог Михайло Басараб

 

Про можливих кандидатів у президенти розповіли: Борис Кушнірук, 46 років, член Центрального проводу Української народної партії, Костянтин Матвієнко, 47 років, експерт центру стратегічного консалтингу "Гардарика", політологи Віктор Небоженко, 59 років, Олександр Палій, 38 років, Сергій Таран, 42 роки, Володимир Чемерис, 50 років, керівник Інституту "Республіка", блогер Роман Шрайк, 37 років.

Зараз ви читаєте новину «У другому турі Янукович програє Яценюку або Кличку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути