четвер, 30 червня 2016 05:30

У діяльності НАБУ бачимо піар замість результату

— Суспільство змучилося чекати, коли Національне антикорупційне бюро займеться корупціонерами з оточення Януковича, які сидять у парламенті. Або хабарниками, що пролізли до нової влади, — каже народний депутат від "Народного фронту" 34-річний Ігор Гузь.

13 червня Верховна Рада запросила голову Національного антикорупційного бюро 36-річного Артема Ситника відзвітувати за півроку роботи.

— У НАБУ високу зарплату отримують 500 людей. Ситник у травні мав 121 958 гривень. На роботу органу цьогоріч Верховна Рада виділила майже півмільярда гривень. Але керівник НАБУ лише розповідає, як його відомству заважає Генпрокуратура. Вимагає для бюро нових повноважень. Як-от права прослуховувати розмови.

— Причини невдоволення народних депутатів очевидні. За півроку роботи НАБУ спромоглося передати в суд півтора десятка справ. Сім із них — про суддів невисокого рангу. Судових вироків за жодною немає, — каже політолог 41-річний Андрій Миселюк.

— Будуть серйозні питання про особисту роль глави бюро. "Справою Онищенка" (народного депутата Олександра Онищенка та ще 20 осіб підозрюють у тому, що через посередників і фіктивні підприємства нібито перепродавали видобуте спільно з державним підприємством "Укргазвидобування" блакитне паливо. Збитки держави оцінили в 3 млрд грн. — ГПУ) кинули українцям і Заходу інформаційну кістку — щоб відчепилися, — продовжує. — Бачимо піар замість результату. Вибірковість у порушенні справ замість спроб запустити принцип, коли перед законом усі рівні.

Є інформація, що в ситуації навколо оборудки Костянтина Григоришина (російський мільярдер. Має бізнес в Україні. Контролює значну частину енергетичного сектора. — ГПУ) щодо Запоріжжя­обленерго НАБУ стало на бік російського олігарха.

Ще один приклад вибіркового підходу бюро — відсутність інтересу до голови Одеської облдержадміністрації Міхеіла Саакашвілі. Хоча є маса сигналів про корупційну діяльність людей з його оточення. У політтусівці циркулює інформація, що Артем Ситник зробив політичний вибір на користь Саакашвілі. І саме люди з оточення екс-президента Грузії влаштували собі тепле гніздечко в Раді громадського контролю при НАБУ. До її складу також багато питань. Наприклад, підприємець і за сумісництвом борець із корупцією Дмитро Шерембей (член правління громадської організації "Центр протидії корупції", підприємець. — ГПУ) тричі проходив тюремні університети за квартирні крадіжки. Відсидів вісім років. Як влаштовувався до Ради НАБУ, приховав цей факт. Іншим її членом є топ-борець із корупцією Віталій Шабунін. У декларації про доходи не згадав про земельну ділянку.

9 червня під тиском нардепа із "Батьківщини" Ігоря Луценка з Ради громадського контролю при НАБУ вивели "активістів". Вони приховували факти зі своїх біографій та інформацію про матеріальний стан.

Новий склад Ради очолив Олексій Гриценко. Та на момент обрання він був депутатом столичної мерії. А закон забороняє членство в Раді особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Є питання і щодо конфлікту інтересів — батька Олексія, колишнього главу Міноборони Анатолія Гриценка, звинувачують у корупції за часів роботи в міністерстві.

Зараз ви читаєте новину «У діяльності НАБУ бачимо піар замість результату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути