пʼятниця, 16 грудня 2011 05:00

"У депутатів треба відібрати пільги"

Автор: фото з особистого архіву Наталії Королевської
  Народний депутат України Наталія Королевська: ”Cаме нові лідери врешті доб’ються якісних змін в українській політиці і загалом у державі”
Народний депутат України Наталія Королевська: ”Cаме нові лідери врешті доб’ються якісних змін в українській політиці і загалом у державі”

Народний депутат 36-річна Наталія Королевська стала ініціатором створення цього тижня Комітету захисту протестувальників. Він буде координувати діяльність громадських організацій, надаватиме правову допомогу учасникам протестів, інформуватиме суспільство про порушення прав мітингувальників.

Українська опозиція переживає складні часи. Натомість усе голосніше про себе заявляють громадські рухи та об'єднання. Чим викликана така зміна акцентів у політичному житті країни?

— Нинішня громадянська опозиція набагато активніша і набагато ефективніша, ніж політичні партії. Це, насамперед, свідчить про те, що в Україні відбувається оновлення політики, адже громадські лідери поступово стають головною рушійною силою опозиційного руху.

Нинішня влада, проводячи знущальні експерименти над власним народом, вдаючись до економічних та політичних репресій, так допекла людям, що вони просто не бачать іншого виходу, ніж об'єднуватися й виходити на захист своїх прав.

Пенсіонери, чорнобильці, воїни-афганці, матері-одиначки, фермери, підприємці — цілі прошарки суспільства поставлені на межу виживання. І зараз голосом вулиці з владою розмовляють не політичні кар'єристи і не набридлі масовки з прапорами політичних сил — із нею говорить народ. І я вважаю, що саме нові лідери врешті доб'ються якісних змін в українській політиці і загалом у державі.

А чи не боїтеся ви, що у громадських рухів з'явиться та сама хвороба, що й у політичної  опозиції — хронічне невміння об'єднуватися?

— Знаєте, є такий гарний вислів одного британського державного діяча: "Для торжества зла досить, щоб хороші люди нічого не робили". Бездіяльність людей повністю влаштовує владу — "терплять, значить можна натиснути ще". Тому своїм головним завданням я вважаю показати людям, що вихід є, і цей вихід — у боротьбі. Треба вірити в себе, свої сили і свій народ.

Я багато спілкуюся з людьми і бачу: вони більше не хочуть терпіти того, що відбувається в державі. 1 грудня ми спільно з активістами громадського руху "Вперед!" розпочали безстроковий страйк "Переоблік влади", нас підтримали понад 200 тисяч підприємців з усієї України. Ряди наших прихильників збільшуються з кожним днем.

Зараз у всіх одна й та сама проблема — і на Заході країни, і на Сході. Влада знищує малий та середній бізнес — усе, що люди створили самі. Вони прийняли пенсійну реформу, що вдарила по соціально незахищених, а тепер збираються продавати землю — і це загрожує повним зубожінням українському селу. Вільних людей вони хочуть зробити ворогами або рабами. Раби — це ті, у кого вже все відібрали, вороги — ті, з ким воюють та відбирають останнє.

Сьогодні найважливіше — об'єднати зусилля всіх, кому не байдужа доля країни, її теперішнє і майбутнє: від найменшого села — до столиці, політичної опозиції і громадянської, щоб показати свою силу і рішучість у прагненні до змін.

Але влада, здається, поки що не дуже зважає на тиск вулиці, натомість сама посилює репресії.

— Влада боїться поширення руху протесту й намагається його будь-що придушити. Вони забороняють мирні зібрання за допомогою кишенькових судів, тиснуть на активістів через СБУ та міліцію, кидають їх за ґрати. Вони вже перейшли межу — б'ють і навіть убивають, як шахтаря Геннадія Конопльова, який загинув у Донецьку 27 листопада.

Ті, хто зараз не боїться виходити і вголос заявляти свою позицію — це люди з великою громадянською мужністю. Зі свого боку, я разом з іншими опозиційними депутатами намагаюся захищати їх від свавілля чиновників та правоохоронців. Нещодавно ми створили Комітет захисту протестувальників, до якого, крім представників громадського руху "Вперед!", приєдналися активісти КУПРу, "Союзу Чорнобиль України", організації "Діти війни", "За правову державу", Асоціації фермерів України.

Ми координуватимемо свою діяльність з усіма учасниками акцій протесту, забезпечуватимемо юридичний захист тим, хто потерпає від беззаконня.

Юлія Тимошенко, за багатьма свідченнями, перебуває у досить тяжкому стані, але влада продовжує тримати її за ґратами. Чи є якісь шанси на її звільнення?

— Одним із ключових моментів, від якого залежить подальша доля політичної системи в країні, є звільнення Тимошенко. На сьогодні в лавах партії не виникає запитання: хто є її лідером? "Батьківщина" — це Юля. Своєю незламною позицією, своєю боротьбою за справедливість вона стала настільки ненависна цій владі, що її кинули за ґрати. Вона є політичним в'язнем, і це розуміє весь світ.

Європейські політики, з якими мені доводиться спілкуватися, виказують їй повну підтримку і вважають, що без припинення політичного насилля над лідером опозиції українській владі немає на що розраховувати у відносинах із Заходом. Напередодні саміту Україна — ЄС питання Тимошенко буде стояти дуже принципово. Найближчим часом ми звернемося до Європейського суду, де на її справу, поза всякими сумнівами, чекатиме об'єктивний розгляд.

Згідно з опитуваннями, понад 70 відсотків українських громадян не довіряють нашій судовій системі. Це — діагноз нинішній владі й усім її словам про незалежність судової гілки. Ми бачимо, як розглядають справу Тимошенко в Апеляційному суді, вони збираються і надалі тримати її у в'язниці, незважаючи на поганий стан здоров'я. Влада навіть за ґратами, навіть у такому тяжкому стані, панічно її боїться.

Ми всі повинні чітко розуміти: без звільнення лідера опозиції неможливо розраховувати на те, що суддівське свавілля в країні коли-небудь припиниться. Я переконана, що ми доможемося звільнення Юлії Тимошенко і вона візьме участь у парламентських виборах наступного року.

Нещодавно ви зареєстрували законопроект про скасування депутатських пільг. Б'єте по власних  колегах?

— Особисто я від усіх пільг, що надає статус народного депутата, вже давно відмовилася — від житла, машини, готелю, від медичного обслуговування, від оздоровчих путівок та матеріальної допомоги. Навіть депутатська недоторканність для опозиціонерів зараз існує лише на папері — адже на акціях протестів депутатам теж дістається від міліції.

Щодо законопроекту, то я вважаю: це не тільки аморально, але й підло — відбирати останні копійки у чорнобильців, афганців, пенсіонерів і при цьому збільшувати витрати на Верховну Раду! Спочатку вони прийняли Пенсійну реформу, якою людей зробили мало не жебраками, так потім ще й те, що залишилося, виплачують із горем пополам.

Нещодавно я подала на розгляд парламенту два законопроекти. Перший скасовує зміни до бюджету, якими відібрали пільги в чорнобильців та пенсії у соціально незахищеного населення. А другий — про скасування пільг народним депутатам і міністрам.

Утримання одного народного депутата коштує платникам податків 700 тисяч гривень на рік. Згідно з нашим законопроектом, для Верховної Ради за рік економія складе близько 135 мільйонів гривень. В Україні понад 47,5 тисячі чорнобильців. Відповідно, кожен із них у рік зможе отримати майже 3 тисячі гривень. А якщо Кабмін зменшить ставки чиновників уряду і першої категорії держслужбовців, то це дозволить, за нашими оцінками, виплачувати кожному з чорнобильців близько 5700 гривень на рік.

Ми поставили вимогу: якщо до 1 лютого цей законопроект не буде розглянуто, то влаштуємо всеукраїнську акцію протесту і під стіни парламенту вийдуть усі — і чорнобильці, і афганці, і діти війни, і пенсіонери. Хай потім пояснять людям: хто, за що і чому голосував.

Ви рішуче виступаєте проти впровадження ринку землі. Чому? Хіба це не поширена світова практика?

— Доки в нашій країні процвітає така корупція, доки існують великі монополії, а люди настільки бідні, говорити про продаж землі взагалі не варто. Коли ми обговорюємо вільний ринок землі, давайте запитаємо себе: а хто зможе її придбати? Невже це по кишені селянам чи фермерам, яких за останні півтора року влада фактично розорила? Причому розорила навмисне — митними поборами, квотами та податковим тиском.

Влада розглядає землю винятково як засіб для швидкого збагачення, а селян намагається вижити з неї, щоб потім, через оборудки, продати великим землевласникам та іноземцям. Саме тому відбувається це цинічне зґвалтування українського села.

Лише ті, хто обробляє землю, хто з неї живе, мають вирішувати, що з нею робити. Для цього треба провести всеукраїнський референдум. Земля — це наш стратегічний ресурс і головне національне багатство. Я зареєструвала у Верховній Раді законопроект, що забороняє будь-які операції з відчуження земельних ділянок до проведення та встановлення результатів всеукраїнського референдуму. Доки ми законодавчо не забезпечимо права селян, фермерів і власників-громадян України, про скасування мораторію на купівлю-продаж землі говорити зарано.

Зараз ви читаєте новину «"У депутатів треба відібрати пільги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути