понеділок, 06 липня 2009 19:28

Томенко обіцяє залишити без зарплати депутатів-прогульщиків

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Керівники фракцій БЮТу та Блоку Литвина Іван Кириленко (ліворуч) та Ігор Шаров (праворуч) спілкуються під час учорашнього засідання погоджувальної ради
Керівники фракцій БЮТу та Блоку Литвина Іван Кириленко (ліворуч) та Ігор Шаров (праворуч) спілкуються під час учорашнього засідання погоджувальної ради

Сьогодні парламентська трибуна знову може бути заблокована. Учора під час засідання погоджувальної ради "регіонали" пригрозили, що зроблять це, якщо уряд не підвищить прожитковий мінімум. Натомість 53-річний спікер Володимир Литвин звинуватив Партію регіонів у його зменшенні.

— Давай-давай, до роботи, — каже Литвин до свого заступника Олександра Лавриновича перед засіданням у коридорі.

Той схвально киває і ще кілька хвилин говорить по мобільному. Віддає слухавку охоронцю.

Тим часом у залі нардеп-"регіонал" 61-річний Микола Азаров критикує роботу уряду:

— Ми неодноразово доводили, що ресурси для підвищення прожиткового мінімуму є, — зачитує він свій виступ російською. — Якщо уряд звітує про перевиконання бюджету на 3,6 відсотка, а також про перевиконання доходів Пенсійного фонду, то ці кошти можна було б спрямувати на фінансування підвищення соцстандартів.

Доки Азаров виступає, лідер комуністів Петро Симоненко шепоче щось позаду по мобільному, прикриваючись рукою.

— Можна, например, сократить расходы на видеоролики Тимошенко и направить эти деньги на повышение соцстандартов, — протягує Азаров.

Лідер комуністів  шепоче щось позаду по мобільному

Перший віце-прем"єр Олександр Турчинов, 45 років, криво посміхається. Зазначає, що урядово-парламентська група, що працює над цим питанням, не отримала від "регіоналів" жодних пропозицій. Мовляв, вони навіть на засідання не ходять:

— Це просто ще одна спроба дестабілізувати ситуацію і заблокувати роботу Ради.

Литвин уважно слухає, а тоді говорить до Азарова:

— Миколо Яновичу, працюйте в комітеті, займайтеся роботою і все буде добре.

Азаров обурюється, але Литвин йому слова не дає.

— Тому не треба плакати, яка Верховна Рада погана, як не виконує функції, бо це саме ви забрали у Верховної Ради можливості встановлювати прожитковий мінімум, — каже Литвин до Азарова.

Нагадує, що Партія регіонів ініціювала зміни до закону про оплату праці, де сказано, що розмір мінімальної зарплати встановлюється парламентом за поданням Кабміну не більш як раз на рік.

— Тому, шановний Миколо Яновичу, спершу закони треба читати, а потім пропозиції вносити, — зводить брови Литвин. — Треба чесно сказати, що справжня причина блокування зовсім в іншому.

Натякає, якщо Рада не працюватиме протягом місяця, у президента з"явиться можливість розпустити її.

Депутат-"литвинівець" Ігор Шаров каже, що його фракція підготувала законопроект про підвищення прожиткового мінімуму до кінця наступного року до 2848 грн, а мінімальної зарплати — до 3 тис. грн.

— Переплюнули всіх, — сміються між собою журналісти на таку ініціативу "литвинівців".

Після засідання віце-спікер Микола Томенко, 44 роки, говорить, що його фракція  скличе позачергову сесію парламенту, якщо Партія регіонів "не відступить від свого".

— Можливо, політичним колегам з опозиції прийдеться здати квитки чи повернутися з відпусток, бо ми працюватимемо, доки не будуть прийняті рішення, — усміхається Томенко.

Додає, що хоче відновити рішення, за яким депутати-прогульщики позбавлялися б зарплати. Обіцяє надати список прізвищ.

— У прогульщиків зарплатню мають забирати, — наголошує віце-спікер. — Микола Янович розповідав, як вони збирають кошти для підняття прожиткового мінімуму. Будемо вважати, що я перший внесок для Партії регіонів зроблю, зекономивши за рахунок заробітних плат.

Зараз ви читаєте новину «Томенко обіцяє залишити без зарплати депутатів-прогульщиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути