пʼятниця, 27 вересня 2013 07:00

Тимошенко відправлять за кордон до 21 жовтня

Протягом наступних кількох тижнів може вирішитися доля екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Про це повідомляє президент 63-річний Віктор Янукович на зустрічі з главами держав "Групи друзів України" у Нью-Йорку. Напередодні на Ялтинській конференції говорив, що хоче вирішити цю проблему.

— Зараз працює місія (спостерігачів Європарламенту Пета Кокса та Олександра Кваснєвського. — "ГПУ"). Вона дуже важлива, — розповідає президент. — Раніше складалося враження, що ми не бажаємо чогось робити. Сьогодні є спільна точка зору по багатьох питаннях. Якою вона буде, стане відомо, коли будуть підводитися підсумки цієї місії. Це ближче до засідання Ради міністрів закордонних справ 21 жовтня.

Янукович не бажає капітулювати перед тиском Заходу у справі Тимошенко, каже політолог 54-річний Володимир Фесенко:

— Він хоче зберегти обличчя. Тому шукає правову схему, аби вирішити це питання і паралельно нейтралізувати політичну активність Юлії Володимирівни до виборів. Одним з варіантів розглядають прийняття законопроекту (щодо можливості екс-прем'єрки лікуватися за кордоном. — "ГПУ"). Тимошенко піде на це, хоча публічно не даватиме згоди. Всі її відмови, про які пишуть, — лише піар-маневри.

Президенту в будь-якому випадку доведеться звільнити екс-прем'єра, вважає політтехнолог 38-річний Тарас Березовець:

— Компромісом могло б стати те, що Янукович відправляє Тимошенко до Німеччини, а вона не бере участі у президентській кампанії і не повертається в Україну до 2015 року. Або навіть до парламентських виборів 2017-го. Хоча повернення може статися раніше. Янукович у разі переобрання чи будь-який його опонент розпустить Верховну Раду. Та є незручною для теперішнього президента і буде такою для Кличка чи Яценюка, якщо хтось із них переможе 2015 року. Тоді відбудуться дострокові вибори. З Тимошенко можуть зняти судимість, вона балотуватиметься й отримає депутатський мандат. Інший варіант: Янукович до саміту Тимошенко не випускає. Якщо Угоду про асоціацію з Євросоюзом не підписують, він сповідуватиме нейтралітет держави. І Юлія Володимирівна продовжуватиме сидіти — щонайменше до виборів президента.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко відправлять за кордон до 21 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути