вівторок, 06 серпня 2013 05:30

"Тимошенко у Німеччині буде, як Ленін у Франції"

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

5 серпня минає два роки з часу ув'язнення екс-прем'єра 52-річної Юлії Тимошенко. Її арештували на засіданні столичного Печерського суду. Звинуватили в перешкоджанні допитам свідків під час розгляду газової справи. Прихильники екс-прем'єра оголосили безстрокову акцію протесту і встановили під судом наметове містечко, що є дотепер. До вироку 11 жовтня Тимошенко сиділа в Лук'янівському СІЗО. Засудили на сім років. Експерти розповідають про її подальшу долю.

Андрій Золотарьов, 48 років:

— Є три варіанти розвитку подій. Перший інерційний — вона залишається у лікарні. Тим часом соратники потихеньку дерибанять залишки партії. Тимошенко втрачає вплив. Через якусь кількість років вона вийде на волю, але політично "обнулиться". Другий, найбільш ймовірний — відправлення на лікування до Німеччини. Це зберігає обличчя влади, виконує умови Євросоюзу та дає певні бонуси перед самітом у Вільнюсі. У Німеччині Юлія Володимирівна буде, як Ленін у Франції. Цього побоюється влада. Третій варіант — форс-мажорні обставини. Якщо економічний стан дійде критичної межі, може статися соціальний вибух. Януковичу доведеться здавати позиції, однією з яких стане звільнення Тимошенко. У такому разі вона може відродитися, як птиця Фенікс із попелу.

Віталій Бала, 47 років:

— Для помилування треба написати заяву на ім'я президента — або від Тимошенко, або від Комісії з питань помилування. Цього не зроблено. Значить, питання поки що не визріло.

Олексій Гарань, 54 роки:

— Усе залежить від стратегічного вибору Януковича. Якщо не вважатиме пріоритетною угоду з Євросоюзом, змін у країні не буде. Це означатиме посилення тиску з боку Росії. Якщо президент дотримуватиметься курсу на Європу, має зробити кроки назустріч ЄС — випустити Тимошенко. Хоч про помилування вона не попросить. Розуміє, що може перекреслити себе як політика.

Президент може зіграти в цинічну гру: звільнити Тимошенко, не виконуючи вимог щодо виборів у проблемних округах та реформування силових структур.

13 листів написала екс-прем'єр Юлія Тимошенко в ув'язненні. Три з них — президенту Вікторові Януковичу. Спочатку називала його узурпатором та диктатором, обурювалася  через встановлене відеоспостереження за нею. Потім вимагала показати меморандум із Митним союзом. Від опозиції просила закінчити акцію "Вставай, Україно!" та почати перемовини із владою заради євроінтеграції. Схвалила об'єднання "Батьківщини" та "Фронту змін". В останньому листі вітала з 1025-річчям хрещення Русі.

4 рази Юлію Тимошенко бачили після вироку. У грудні 2012-го помахала прихильникам із вікна СІЗО. У квітні наступного року її возили на обстеження до лікарні Укрзалізниці. Майже за місяць — перевозили на лікування до цього закладу. За рік із палати дев'ятого поверху помахала прибічникам. Після цього вікна затонували.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко у Німеччині буде, як Ленін у Франції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути