пʼятниця, 01 січня 2016 06:10

Тимошенко та ще 53 нардепи не задекларували свій бізнес

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко та ще 53 народні депутати не задекларували бізнес 2014 року. Не вказали у податкових деклараціях близько 100 фірм — своїх і членів родин.

— У такий спосіб намагалися сподобатись електорату перед виборами — створювали образ чесних і некорумпованих, — коментує політолог 40-річний Тарас Березовець. — Раніше вони "забували" декларувати. Тепер вигадують різні фокуси. Наприклад, Юлія Тимошенко орендує будинок та автомобіль. На неї саму нічого не оформлено. Багато політиків роблять так само.

Якщо на депутата зареєстровано величезну кількість бізнесу, не внесеного до декларації, це щонайменше порушення закону про статус народного обранця. Він не має права отримувати доходи, окрім як від наукової, викладацької, дослідницької або творчої діяльності. І йому категорично заборонено бути засновником будь-яких компаній. Новостворене Національне антикорупційне бюро зобов'язане розслідувати саме подібні випадки стосовно народних депутатів. Якщо є прихований бізнес, фірма приносить прибуток — мають позбавляти мандата. В разі ухилення від сплати податків — розпочати судове переслідування.

У деяких країнах роблять простіше. Наприклад, у Великій Британії депутат може мати деякі види бізнесу. Приміром, продовжувати адвокатську практику, отримувати за це гроші. Але коли щось не задекларував, втратить мандат і його судитимуть.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко та ще 53 нардепи не задекларували свій бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути