четвер, 10 січня 2013 06:30

Тимошенко ночувала в душовій

Ув'язнена екс-прем'єр 52-річна Юлія Тимошенко оголосила акцію громадської непокори. Про це повідомила 8 січня у відкритому листі до президента Віктора Януковича.

Удень Юлія Тимошенко сиділа на стільці у коридорі. Ніч провела в душовій. Туди їй принесли тапчан і ковдру, кажуть у Державній пенітенціарній службі. Як вона спала — невідомо.

У вересні до екс-прем'єра не пускали її адвоката Сергія Власенка. На знак протесту Тимошенко грюкала у двері металошукачем. Коли його забрали, зняла туфлю і била підбором. У листопаді 18 днів голодувала, протестуючи проти фальсифікацій на парламентських виборах.

— Акція непокори Юлії Володимирівни Тимошенко, оголошена 8 січня 2013 року, є незаконною та протиправною, — вважає прокурор Харківської області Геннадій Тюрін. — Із метою усіляко затягти судовий процес і час перебування в лікарні та зробити все можливе, щоб був послаблений режим відбування покарання.

— Так Юлія Володимирівна намагається привернути до себе увагу та збурити громадськість і всередині країни, і поза її межами, — коментує політолог 38-річний Олександр Палій. — Ця ситуація роздулася до досить серйозної величини і шкодить нинішній владі. Екс-прем'єр розраховує, що влада ще раз продемонструє свою неадекватність, як тоді, коли їй поставили синці чи спостерігали через відеокамеру. А це може вплинути на реакцію Заходу. Тимошенко поводиться правильно. Усе ж таки перспектива сидіти сім років у колонії для її темпераменту, політичних амбіцій — її зовсім не радує.

Те, що Тимошенко у в'язниці — впливає на її рейтинг, він не підвищується. До президентських виборів у неї підростуть конкуренти у своєму середовищі, тому їй треба діяти, вважає політолог 55-річний Віктор Небоженко:

— Щоб рейтинг зріс, потрібно представити оновлену Тимошенко, яка вийшла з в'язниці, перемогла і знає, що потрібно робити в країні. Але її акції діють також і на президента. Янукович страждає, бо ситуація зайшла в глухий кут. Звільнити — не можна, тому що визнає свою помилку. Сидіти склавши руки також не можна, бо все відчутнішим стає міжнародний тиск.

Основна мотивація Тимошенко — вона почала сходити з політичного порядку денного, каже політолог 36-річний Андрій Золотарьов:

— Вона знайшла таких однодумців, які фактично привели її до Качанівської колонії. Ті, хто ходить під її прапором, політичні рантьє, які живуть на відсотки від капіталу, який зробила Юлія Тимошенко. Для них краще, коли вона на відстані. Користуються брендом і заробляють на дивідендах. Будуть ритуальні вистави під стінами лікарні, але нічого серйозного. Адже соратники Тимошенко лише імітують діяльність зі звільнення лідера партії.

Лист Юлії Тимошенко зачитав її адвокат Сергій Власенко під стінами харківської лікарні. Там перебуває екс-прем'єр. Наводимо тези.

— Сьогодні я починаю особисту акцію громадянської непокори, і з цього моменту я, по-перше, більше не визнаю ваших прокурорів і слідчих — вони не ті, за кого себе видають, вони не справжні, вони — ваша, Вікторе Федоровичу, корумпована, аморальна, політично заангажована злочинна група. Ваші прокурори та слідчі діють іменем України, але їх гімном була і залишається "Мурка". На знак протесту я більше жодного разу не приїду добровільно в ваш суд. Не підпорядковуюся встановленим вами тюремним знущанням. Я більше жодного разу не дозволю провести мій особистий огляд або обшук моїх речей. Більше не увійду до своєї тюремної палати доки ви, Вікторе Федоровичу, не знімете там свої відеокамери, через які ви цілодобово підглядаєте за мною. Я більше не увійду у свою тюремну медичну палату, доки ви не виведете з неї черговий караул, який там знаходиться незаконно, і який стоїть біля мого ліжка.

Українці будуть діяти, я знаю, вони не змиряться з принизливим існуванням, яке ви їм пропонуєте. До скорої зустрічі, Вікторе Федоровичу, дуже скорої.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко ночувала в душовій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути