вівторок, 05 липня 2011 00:15

Суддю Кірєєва захищають від Тимошенко

Автор: фото: Тарас Подолян
  Юлія Тимошенко у Печерському райсуді Києва 4 липня. Вимагала відкласти засідання на місяць. Суддя переніс розгляд на два дні
Юлія Тимошенко у Печерському райсуді Києва 4 липня. Вимагала відкласти засідання на місяць. Суддя переніс розгляд на два дні

— Судити треба всіх і разом з Януковичем, а не тільки Тимошенко, — каже киянин 62-річний Микола Слободанюк. — Усі їли з однієї кормушки, а її зробили цапом відбувайлом.

Микола Слободанюк стоїть біля входу до столичного Печерського райсуду, в якому в понеділок о 10.00 має розпочатися розгляд справи колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Тримає прапор "Фронту змін". З іншого боку 20 противників Тимошенко з прапорами "Досить" і "Загально-військова спілка".

— Тимошенко підписала кабальний газовий контракт. Так як вона мала особисту зацікавленість, то Росія отримала можливість впливати на її дії, як прем'єр-міністра, — каже "регіонал" Олег Калашніков, 48 років.

Прибічники Тимошенко на максимальну гучність вмикають пісню "Україна-Юля", заглушаючи Калашнікова.

— Подивіться, Янукович покупає вертольот за 16 мільйонів, а Юлю судять за придбання однієї тисячі машин швидкої допомоги, — лунає з динаміків.

Слова заглушають піснею "Єднаймося, єднаймося". Неподалік Печерського суду з даху вивішують великий плакат "Вона — не Україна!" Прихильникам Тимошенко роздають плакати, на яких екс-прем'єр зображена з луком і стрілами у шкіряному вбранні та написом "Перемога над злом. Юля проти прибульців і чужих".

— Стріляй, стріляй, моя хороша, — цілує плакат літня жінка. Назватися відмовляється. О 9.45 до зали заходить Юлія Тимошенко.

— Тимошенко к ответу! — чути жіночий голос.

За хвилину "бютівець" Юрій Прокопчук виштовхує із зали п'ятьох людей у футболках громадської організації "Тимошенко до відповідальності". Її створили 24 червня для захисту судді Родіона Кірєєва від тиску з боку екс-прем'єрки.

— Если виновата — пусть судят, если нет — отпустят, — каже лідерка організації 25-річна Катерина Смирнова.

— Мене в залі суду били по почках депутати-"бютівці", — розказує активістка руху 38-річна Світлана Мішалова. — Зараз поїду знімати побої.

— На минуле засідання цих провокаторів привезли до будівлі суду о четвертій ранку, — розказує 47-річний Юрій Прокопчук, нардеп від БЮТ. — Сьогодні ці люди зареєструвалися на вході як представники неіснуючих газет та інтернет-видань. Їм платять по 500 гривень — на ці гроші треба накричати всякої єрунди. Тут їх назвали "дітьми Богословської".

Противники Тимошенко стоять у коридорі під стінкою. Їх дев'ятеро.

— Тебя же Павликом зовут? — обіймає одного за плечі "бютівець" 46-річний Гарегін Арутюнов. — Разве не Павлик Морозов? Пошли покурим на улице, зачем здесь стоять. Активіст криво посміхається і продовжує стояти на місці.

50-річна Юлія Тимошенко знову відмовляється встати перед суддею і назватися. Суддя їй робить зауваження.

— Ви повинні на місяць відкласти засідання, — каже Тимошенко.

Пояснює це тим, що її новий адвокат Микола Титаренко не встиг ознайомитися зі справою. О 12.00 засідання закінчується. Суддя відкладає розгляд справи до середи. Тимошенко виходить із будівлі суду і звертається до журналістів:

— Наступне засідання ми почнемо з клопотання про відвід прокурора Фролової — вона на прес-конференції заявила, що Тимошенко не винесуть умовного вироку, а позбавлять волі на 10 років. Заангажовані та залякані прокурори обслуговують владу, тому не можуть вести процес. У судах панує "кіреєвщіна" — судді порушують закон. Вони впевнені, що Адміністрація президента їх виправдає. Через тиждень повернеться з-за кордону мій захисник Сергій Власенко, який надасть беззаперечні докази моєї невиновності.

Тимошенко йде до машини. Прибічники перехиляються через огорожу й обіймаються з нею. По щоках 64-річної Марії Глущенко течуть сльози.

— Не плачте, усе буде добре, — каже їй Тимошенко і йде.

Марія Глущенко починає плакати ще дужче.

Зараз ви читаєте новину «Суддю Кірєєва захищають від Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

101

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути