Ексклюзиви
вівторок, 24 листопада 2015 06:35

Штурм 10 грудня став точкою неповернення для Януковича

Автор: ФОТО: Сергій Старостенко
  30 листопада. Протест на Майдані після першої спроби комунальників установити каркас головної ялинки
30 листопада. Протест на Майдані після першої спроби комунальників установити каркас головної ялинки

— Влада на чолі з Віктором Януковичем могла зупинити протести на Майдані, якби покарала винних після побиття студентів, — каже 37-річний Віктор Таран, директор Центру політичних студій та аналітики. Був одним з організаторів Євромайдану. В ніч на 30 листопада 2013-го разом із керівниками інших громадських організацій заявили про припинення акції.

— Та влада вдарила, коли Євромайдан був найменш захищений. Після кривавого розгону люди вимагали покарати керівництво "Беркута", міськдержадміністрації — Олександра Попова, який давав вказівку комунальниками монтувати ялинку. Також — тодішніх міністра МВС Віталія Захарченка, прем'єра Миколу Азарова, секретаря Ради нац­безпеки й оборони Андрія Клюєва. Їх можна було звільнити або навіть для вигляду порушити кримінальне провадження — це зняло б напругу в суспільстві. Люди розійшлися б.

Цим шансом Янукович міг скористатися до 10 грудня. Бо в ніч на 11-те "Беркут" і солдати внутрішніх військ почали штурм. Витіснення мітингувальників із легко забарикадованих наметових містечок стало точкою неповернення. Після цього люди почали вимагати відставки Януковича.

Зараз ви читаєте новину «Штурм 10 грудня став точкою неповернення для Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути