вівторок, 08 листопада 2016 07:20

"Спочатку їдуть до Греції чи Кіпру. Потім — тікають далі"

Автор: уніан
  Настоятель Києво-Печерської лаври архієпископ Павло та народний депутат Вадим Новинський зустрічають скриньку з мощами великомученика Пантелеймона цілителя в столиці
Настоятель Києво-Печерської лаври архієпископ Павло та народний депутат Вадим Новинський зустрічають скриньку з мощами великомученика Пантелеймона цілителя в столиці

— Ця справа не розтягнеться на тривалий час. Якщо Новинський ховатиметься, діятимемо згідно з чинним законодавством. Звернемося в Інтерпол. У разі відмови — почекаємо шість місяців і засудимо його за іншим чинним в Україні законодавством, — каже генеральний прокурор 51-річний Юрій Луценко.

4 листопада Генпрокуратура направила до Верховної Ради подання на зняття недоторканності з народного депутата від "Опозиційного блоку" Вадима Новинського. Він фігурує у справі про незаконне позбавлення волі архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра Драбинка 2013 року. Він тоді був помічником нині покійного предстоятеля Української православної церкви Московського партріархату Володимира Сабодана.

Зранку 4 листопада Новинський виїхав з України в Грецію на гору Афон.

— Дело основывается на показаниях одного человека, по которому должно быть заведено дело. Боясь преследований, он лжесвидетельствует. Нет никаких документов, данных. Кто-то вводит в заблуждение генерального прокурора, — заявив Вадим Новинський, 53 роки.

— Скоріше за все, це — особистий конфлікт між Порошенком і Новинським з економічних питань. Операція Адміністрації президента з рейдерства активів депутата в Україні, — припускає політолог Віктор Небоженко, 63 роки.

— Значно легше отримати рішення судів, коли Новинського немає в країні. Так само виїжджав Лазаренко. Спочатку їдуть до Греції чи Кіпру. Це — зал очікування для всіх, у кого великі проблеми з чинною владою. Потім тікають далі. Доки до Порошенка не перейдуть "солодкі" фірми Новинського, він сюди не повернеться.

— Є ймовірність, що це питання наступного тижня розглянуть у сесійній залі. Про арешт Новинського не йдеться. Він нікуди не зникне з України, — каже колишній народний депутат Тарас Чорновіл, 52 роки.

— Новинський потрібний у цій справі не як самоціль. Основне завдання — "велика справа" Януковича. У майбутньому — звинувачення проти російської сторони. Мова йде про спробу узурпувати вплив на церковне життя в Україні та доведення до смерті незручного предстоятеля УПЦ Володимира Сабодана. Новинський був ланкою в ланцюгу впливів російського керівництва.

В "Опоблоці" він виконує роль "смотрящого" від Путіна. Однак визначальної ролі в партії не має. Йому майже ні на кого спертися.

Російському бізнесмену Вадимові Новинському українське громадянство своїм указом надав Віктор Янукович 29 травня 2012 року. Отримав паспорт "за визначні заслуги перед Україною".

Він — один зі спонсорів та учасників паломництва Януковича на Новий Афон 2012 року. В Україні володіє "Смарт-холдингом". Має активи в гірничо-металургійному комплексі, суднобудуванні, сільському господарстві, будівництві й виробництві будматеріалів, фінансовому секторі, машинобудуванні.

Зараз ви читаєте новину «"Спочатку їдуть до Греції чи Кіпру. Потім — тікають далі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути