пʼятниця, 24 лютого 2017 05:45

Слід врахувати досвід уряду Яценюка у стосунках з окупованими територіями

Без розв'язання енергетичних проблем ми даємо Росії ключі від нашої національної безпеки, каже нардеп від "Народного фронту" Сергій Висоцький. Неможливо залишати країну без тепла і світла. Однак необхідно прийняти відповідальне політичне рішення щодо енергетичної незалежності України від Росії та фейкових республік Донбасу.

Уряд почав пропонувати варіанти вирішення ситуації лише через місяць після початку блокади на Донбасі. До цього Мінпаливенерго і Міністерство з питань тимчасово окупованих територій лише заявляли про неприпустимість блокади і лякали українців "віяловими" відключеннями електроенергії. "Результатом є те, що у нас дійсно є жорсткий дефіцит антрацитового вугілля", — каже директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Запаси можуть закінчитися через 20 днів.

Міжнародні й українські експерти ще восени торік казали про необхідність формування запасу антрацитового вугілля. Це унеможливило б ситуацію, коли Україна виявилася залежною від сепаратистів з ДНР і ЛНР. До прикладу, уряду на чолі з Арсенієм Яценюком вдалося відмовитись від закупівлі газу в Газпрому попри тиск із російського боку. "У своїх діях ми повинні виходити перш за все з інтересів держави, а не з інтересів піару, рейтингів чи конкуренції тих чи інших олігархічних груп. Ми змогли 2015 року відмовитися від російського газу. А що ми робимо, щоб відмовитися від вугілля і антрациту з ­ОРДЛО?" — запитує нардеп від "Народного фронту" Сергій Пашинський.

Політичний експерт Андрій Миселюк зауважує: у влади є досвід стосунків з окупованими територіями. Так, рішенням уряду Яценюка було заблоковано торгівлю з Кримом. "Ми не можемо закуповувати ресурси в анклавів, які залежать від Росії. Фактично ми даємо їм частку від нашої економіки, від нашої політики, від рішень — ключі до національної безпеки й оборони. Адже зрозуміло, що ЛНР і ДНР — ніякі не республіки, а окуповані території, що залежать від Москви", — каже народний депутат Сергій Висоцький.

Зараз ви читаєте новину «Слід врахувати досвід уряду Яценюка у стосунках з окупованими територіями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути