вівторок, 31 липня 2012 07:30

Скасувати мовний закон депутати відмовилися

З восьмої ранку до Верховної Ради підходять кілька сотень мітингувальників. У Маріїнському парку припарковані 40 автобусів з "Беркутом". Дві сотні правоохоронців по периметру оточують будівлю парламенту.

У понеділок має відбутися позачергова сесія Верховної Ради. За годину збираються півтори тисячі мітингувальників. Прийшли протестувати проти мовного закону "регіоналів" Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка.

— Революція! Геть московських холуїв! Зека на нари! — кричать люди.

Стають на проїжджій частині вул. Грушевського. Розгортають 20-метровий прапор України. Правоохоронці не заважають. Машини об'їжджають їх по прилеглих вулицях

— Зараз проведемо народний трибунал і повісимо Ківалова! — хтось кричить у мегафон.

На освітлювальний стовп вішають три ляльки у смугастих сорочках із портретами на обличчі — Ківалова, Колесніченка та спікера Володимира Литвина.

— Слава Україні! Смерть ворогам! — кричать.

— Ми сьогодні прийшли під "Верховну зраду", бо у нас немає проблеми з державною мовою — всі села говорять українською. Ми готуємося захищатися до останнього подиху. Наших активістів залякують і розшукують. Поки літо — це повне затишшя, а на осінь треба чекати революційних зрушень. Перемогли німецьких — переможемо донецьких! Революція! — кричить у мегафон "свободівець" 26-річний Руслан Андрійко. Він — 19-й у списку до Верховної Ради.

— Я прийшов підтримати мітинг, — говорить у натовпі Іван Залевський, 28 років. — Нас єднає мова, і вона в державі має бути єдина. Сподіваюся, що після 28 жовтня в Україні нарешті прийде справжня українська влада. Смерть ворогам!

У сесійній залі два десятки "регіоналів" стають біля трибуни та президії. Дехто з них сідає на місця в ложі уряду.

О 10.00 до зали заходять голова Верховної Ради Володимир Литвин та його заступник Адам Мартинюк. Віце-спікера Миколи Томенка немає. Реєструються 236 нардепів, хоч їх удвічі менше. Стоячи слухають запис гімну. До трибуни йде "нунсівець" 38-річний Арсеній Яценюк і повідомляє, що опозиція не братиме участі у засіданні. Мовляв, воно нелегітимне, бо депутати голосують не своїми картками.

— Тому ми прийдемо сюди 29 жовтня, коли вас тут не буде! — кричить Яценюк і виходить із зали. За ним — практично всі опозиціонери.

Литвин оголошує про вихід із фракції "БЮТ-Батьківщина" 40-річного Сергія Міщенка. Того в залі немає, він ходить кулуарами:

— Це зрада солдатів, які працювали на 100 відсотків. Невже я заслуговую на 141 місце в списку? Вірогідно, що тепер я піду по рідному 98 округу в Борисполі як самовисуванець.

— Усі розуміють, що прохідних місць в опозиції — максимум 80, — каже один із опозиціонерів. — Тому й інші будуть йти. "Народну самооборону" кинули, хоча Луценку обіцяли, що його людей не образять. За цим списком у Раду зможе попасти тільки його жінка.

У залі Литвин оголошує, що залишає засідання і його вестиме Мартинюк. Той відразу пропонує відмовити у відставці спікеру. "За" — 266. Депутати аплодують. Мартинюк по черзі пропонує проголосувати чотири постанови про скасування мовного закону. Жодна не набирає необхідних 226.

У залі двічі на кілька хвилин зникає світло. Депутати не реагують. Мартинюк пропонує розглянути уточнення до однієї зі статей мовного закону. Позафракційний нардеп 39-річний Олег Ляшко біжить до президії, стає біля Мартинюка.

— Це шахрайство! — кричить і махає руками. — Ви не маєте права!

— Заспокойтеся, — відказує йому 61-річний Адам Мартинюк.

Ляшко продовжує кричати. Мартинюк червоніє, встає з місця і виплескує на піджак Ляшка склянку води. Той відходить від трибуни. Перший віце-спікер оголошує про вихід з БЮТу ще одного нардепа — Вадима Коротюка.

— Литвин підпише мовний закон, — каже "регіонал" 44-річний Владислав Забарський. — Він — держслужбовець і зобов'язаний це зробити.

— Влада зайшла у глухий кут, — каже "бютівець" 54-річний Сергій Сас.

У залі депутати відмовляються скасувати виділення 1 млрд грн на камери спостереження на виборчих дільницях. "За" — троє. Потім 260 нардепів голосують за ратифікацію угоди про Зону вільної торгівлі з СНД. Її представляє прем'єр Микола Азаров. Каже, що після набуття чинності обсяги торгівлі з країнами СНД збільшаться на 35%, а це сприятиме зростанню ВВП країни.

Мартинюк закриває сесію до 4 вересня.

"Єдина можливість для Литвина пройти в Раду — залишитися на посаді"

Спікер Володимир Литвин ще потрібен владі, вважає політолог 59-річний Віктор Небоженко:

— Єдина можливість для Литвина пройти в Раду — залишитися на посаді, бо йому тоді не дадуть 20 мільйонів на вибори. Та й людей, готових втілювати волю "регіоналів", дуже мало. Литвин розуміє, якщо підпише мовний законопроект, чим його легалізує, то на все життя отримає "чорну мітку". Якщо навіть начепить вишиванку, поплаче в український рушничок чи розповість українського віршика. Справи говоритимуть самі за себе. Тому хоче викрутитися. Є домовленість між президентом і Литвином, що той підпише закон і направить Януковичу, але висловить свої зауваження та пропозицію накласти вето. Тому Янукович поверне мовний закон у Раду. Якщо треба буде показати європейськість, то більшість викине законопроект на смітник. Або якщо це викличе збурення. Якщо ж усі промовчать, то мовний закон восени проголосують.

 

Зараз ви читаєте новину «Скасувати мовний закон депутати відмовилися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути