пʼятниця, 26 серпня 2016 05:55

Систему електронного декларування можна легко зламати

запуск відклали до 1 вересня

— У системі з'явилася декларація, заповнена від Руслана Рябошапки. Нібито він 2015 року отримав 25 мільйонів гривень доходу від невстановленого виробника програмного забезпечення. Ми впевнені — це зробив не Рябошапка, — говорить народний депутат від фракції "Народний фронт" Антон Геращенко, 37 років.

На прес-конференції 19 серпня із колегою 37-річним Іваном Вінником від "Блоку Петра Порошенка" заявили про злам системи електронного декларування.

15 серпня Національне агентство з питань запобігання корупції запустило електронну систему подання та оприлюднення декларацій державних службовців (документ з інформацією про майно, доходи, витрати і фінансові зобов'язання за минулий рік. — ГПУ). Вона недопрацьована, без сертифікату технічної безпеки. 23 серпня НАЗК вирішило припинити доступ до системи до 1 вересня.

— Система не коштує навіть надщербленої копійки. Не кажучи про ті суми, на які розкрутили спонсорів, — говорить Антон Геращенко. — Вона наскільки незахищена, що будь-який хакер легко зможе зменшити або збільшити доходи чиновника. Навіть без потужних технічних можливостей. Можна внести дані будь-якої людини. Це — прохідний двір, а не система для боротьби з корупцією. Програмне забезпечення розробляли невідомі організації під гранти (гроші від міжнародних організацій чи громадян для проведення конкретних наукових досліджень, розробки законопроектів, підготовки кадрів у рамках певних програм. Гранти дають безкоштовно і без повернення. — ГПУ) посольств, без контролю.

Система без сертифіката безпеки мала працювати в тестовому режимі. Проте декларацію Рябошапки підписали не тестовим, а повноцінним електронним ключем. Його створили на державному підприємстві "Українські спеціальні системи". Там заперечують причетність до цього.

Прем'єр-міністр 38-річний Володимир Гройсман закликав допрацювати систему до 1 вересня:

— Якщо 1 вересня цього не ­зроблять — звільнимо. Це найменше з того, що буде.

Зараз ви читаєте новину «Систему електронного декларування можна легко зламати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути