пʼятниця, 26 липня 2013 00:30

"Сім'ю" оточують донецькі виконавці, бойовики та слуги"

Головою Конституційного суду став 56-річний В'ячеслав Овчаренко. Його обрали таємним голосуванням 18 липня 16 із 18 суддів. Він — земляк президента Віктора Януковича, родом із міста Єнакієве на Донеччині. На початку 1980-х вони разом працювали. Овчаренко був юристом у виробничому об'єднанні "Орджонікідзевугілля", коли автобазою там керував Янукович. Згодом В'ячеслав Андрійович очолював Єнакіївський міський суд. Кажуть, тоді зникли вироки з двох кримінальних справ щодо теперішнього президента. На допиті 2005-го Овчаренко заявив, що це сталося до його приходу, через відсутність нормальної охорони.

Суддею КС був обраний 2006 року за квотою Партії регіонів. Його повноваження завершаться у серпні 2015-го.

— За часи незалежності у владі ніколи не було сконцентровано стільки людей з одного регіону, як зараз, — каже політолог 60-річний Віктор Небоженко. — Щоб остаточно розвалити Радянський Союз в Україні, треба було зруйнувати планову систему. Це блискуче зробили Кравчук та Кучма за рахунок формування олігархічного способу управління. Молодим людям передавали цілі шматки промисловості. Так з'явилися олігархи. Вони нікого не боялися. Могли через корупцію чи дзвінок з Адміністрації президента знищити кого завгодно. Тепер прийшла "сім'я", оточена великою кількістю донецьких виконавців, бойовиків та слуг. Вони знищують олігархів, аби зайняти їхнє місце. Тут не професіоналізм та досвід, а особиста відданість — основа усього.

Які негативи від концентрації влади у руках вихідців із одного регіону?

— У нас зруйнували основу державності — бюрократичну кар'єру. Тепер не можна розраховувати на неї, бо влада ставить на посади своїх. Ні один із заступників міністра чи начальник управління не впевнений у завтрашньому дні. Це погано для країни.

Президент призначає на посади не просто донецьких, а того, кого знає особисто. Це феодальний та мафіозний спосіб управління. Німецький чи польський чиновник виконують закони. Їм у голову не прийде підпорядковуватися сімейним або політичним зв'язкам. А у феодальній країні все зводиться до однієї людини. В Україні — до Януковича. Задача чиновників — підкорятися царю. Такий шлях гірший, ніж олігархія. В ній можливий перехід до демократії — як в Америці за часів Рузвельта. А феодалізм веде до роздробленості. Країну можуть поділити. Янукович цього не розуміє.

Чи є в такій концентрації влади якийсь позитивний момент?

— Тепер олігархам доведеться стимулювати демократизацію України.

Яка особливість чиновників і політиків із Донбасу?

— Вони підпорядковуються особистому наказу. Виконують будь-що, не думаючи про наслідки.

Чим ще вирізняються?

— Намагаються позиціонувати себе як важливих людей — еліту. Західноєвропейська література сміялася над вихідцями з низів — розбагатілими буржуа, що вони не так одягаються, розмовляють. Наші переживають приблизно такий самий період. У країні не залишилося еліти, тому ті, хто вибиваються у владу, прагнуть такою стати. Їм усе одно, куди їхати, — на Афон чи в Куршавель. Головне — аби було модно, відчуття значимості та визнання.

За яким принципом вони приймають рішення і діють?

— Все, що можна, треба брати зараз. Це стосується будь-чого — політики, економіки, яхт.

На кого спираються?

— У них немає соціальної опори. Але досі існує електоральне гетто, яке вже зрозуміло, що його обманюють. Це близько 15 відсотків людей на Східній Україні, які історично голосували тільки за своїх.

Чим донецькі відрізняються від еліт, які були за попередніх президентів?

— За Кравчука мали "червоний директорат". Вони отримали повноту влади 1991 року й не чіпали інших. У регіонах усі залишилися на своїх місцях. Кучма запровадив олігархат. Ющенко підтримав такий підхід.

Які завдання стоять перед призначенцями з Донецька? Забезпечити перемогу Януковича на виборах 2015 року?

— Так. Але водночас — позбутися олігархів і створити тоталітарну державу. Янукович хоче бути не просто найбагатшим, а й незалежним від інших дуже багатих. Тоді олігархи повстануть проти нього, а населення підтримає їхніх ставлеників. Можлива зміна влади силовим шляхом.

60 народних депутатів із 445 — родом із Донеччини. Найбільше їх у Партії регіонів — 54. У Компартії — четверо, разом із лідером Петром Симоненком. У "Батьківщині" таких двоє. Жодного з Донеччини немає в УДАРі, "Свободі" та серед позафракційних депутатів.

Зараз ви читаєте новину «"Сім'ю" оточують донецькі виконавці, бойовики та слуги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути