середа, 11 серпня 2010 07:19

"Симоненко бореться за виживання"

Автор: фото з сайта www.gart.org.ua
  Володимир Фесенко: ”Неофіційний дефіцит бюджету десь на рівні 100 мільярдів гривень”
Володимир Фесенко: ”Неофіційний дефіцит бюджету десь на рівні 100 мільярдів гривень”

Лідер Компартії 57-річний Петро Симоненко пропонує провести Всеукраїнський референдум щодо співпраці уряду з Міжнародним валютним фондом. Вважають, що з вини фонду українців чекає тотальне підвищення цін. Насправді, поява ініціативи комуністів зумовлена наближенням місцевих виборів, вважає політолог Володимир Фесенко, 51 рік.

— Симоненко показує, що Компартія не все підтримує в діяльності уряду, що вона, як і раніше, критично ставиться до співпраці з МВФ, — каже Фесенко. — Але це не означає, що комуністи вийдуть із коаліції. Для Симоненка — це суто політична тема. Треба ж щось говорити виборцям.

Чи є співпраця з МВФ темою для всеукраїнського референдуму?

— Референдум можна провести з будь-якого приводу, але ж треба зібрати 3 мільйони підписів.

Насправді, співпраця з МВФ економічно необхідна. Є проблема великого дефіциту бюджету як прямого, так і прихованого. Неофіційний дефіцит — десь на рівні 100 мільярдів гривень. Це велика сума, тому потрібні гроші. А своїх не вистачає. Друга причина — необхідність підтримувати національну валюту. Із цих причин із МВФ співпрацювала і Тимошенко.

Чому ж Симоненко називає МВФ "міжнародними фінансовими терористами"?

— Треба запитати Петра Миколайовича, чого це з цими "терористами" співпрацює весь світ? Навіть білоруський бацька Лукашенко.

Петро Миколайович загрався в популізм і вже не прораховує реальні економічні речі.

Тема референдуму поможе комуністам підвищити рейтинг перед виборами?

— Не думаю, що це поможе. Узагалі всі молодші союзники Партії регіонів втрачають у рейтингах. Свого часу так постраждали соціалісти, а зараз комуністи й особливо Блок Литвина.

Позиція комуністів зараз достатньо хитка, вони на межі. Комуністи в коаліції, тому несуть відповідальність за дії влади. Через це намагаються дистанціюватися від непопулярних рішень уряду. Для них питання не в додачі голосів, а скільки вони втратять. Для них питання життя і смерті — потрапити до місцевих рад у своїх регіонах.

Де будуть найбільші втрати?

— Симоненко бореться за виживання. У Криму, на Сході й Півдні комуністи залишаться, але отримають набагато менше місць, ніж мали. По мажоритарці — матимуть мало, по партійних списках — також мізер. Можуть пройти в ради взагалі на межі 3-відсоткового бар"єру. Може, матимуть відсотки 4–5.

Зараз ви читаєте новину «"Симоненко бореться за виживання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути