вівторок, 05 березня 2013 05:30

Сергія Власенка хочуть позбавити депутатства

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Адвокат екс-прем’єра Юлії Тимошенко, нардеп від ”Батьківщини” Сергій Власенко йде до столичного Апеляційного суду. 4 березня тут допитували чергового свідка по вбивству колишнього нардепа та бізнесмена Євгена Щербаня
Адвокат екс-прем’єра Юлії Тимошенко, нардеп від ”Батьківщини” Сергій Власенко йде до столичного Апеляційного суду. 4 березня тут допитували чергового свідка по вбивству колишнього нардепа та бізнесмена Євгена Щербаня

Перед початком парламентської погоджувальної ради в понеділок до зали заходять три десятки депутатів від опозиції. Обступають стіл, за яким сидить голова Верховної Ради та двоє його заступників.

— У нас екстраординарна подія, — каже 38-річний Арсеній Яценюк, лідер фракції "Батьківщина". — 27 лютого було сфальшоване рішення Регламентного комітету, відповідно до якого Сергій Власенко позбавляється статусу члена парламенту. Воно незаконне.

— Ідемте до вас у кабінет розбиратися, що ви натворили, — звертається Арсеній Яценюк до спікера 66-річного Володимира Рибака. Той сидить у кріслі, підпирає рукою підборіддя. Дивиться спідлоба.

— Як керівники фракцій вирішать, так і буде, — відказує Рибак і звертається до "регіонала" Олександра Єфремова. — Будь ласка, Олександр Сергійович.

Той сидить за спинами опозиціонерів. Рибаку його не видно.

— Работаем ли мы по закону? — каже 58-річний Олександр Єфремов.

— Та ви взагалі повинні написати заяву про складення мандата, — каже йому Яценюк. Єфремов — член регламентного комітету.

— Только вместе с вами! — червоніє Єфремов.

— Із задоволенням, — посміхається Яценюк.

— Я предлагаю сделать это сегодня, — додає Єфремов.

Яценюк мовчить. Спікер просить керівників фракцій перейти до зали засідань на третій поверх і продовжити переговори.

"Регіонал" Володимир Мисик півтора тижня тому звернувся до керівництва парламенту з вимогою подати позов до Вищого адмінсуду на депутата від "Батьківщини" Сергія Власенка. Мовляв, той є сумісником — одночасно працює і народним депутатом, і адвокатом.

Власенко заявив, що він звернувся до Національної асоціації адвокатів із проханням анулювати його посвідчення. Тоді ж нібито зібрався й Регламентний комітет, члени якого проголосували за подання до суду. Спікер направив документ 28 лютого.

— Чому взялися за Власенка? — журналісти перепиняють Єфремова в коридорі.

— Потому что поступили документы по поводу его совмещения. По Закону "О статусе народного депутата" это запрещено.

Члени Регламентного комітету з табору опозиції розповідають, що їх не запросили на засідання, де обговорювали питання Власенка. Не запросили і його самого. Сперечаються півтори години з головою комітету Володимиром Макеєнком, керівником фракції "Регіонів" Олександром Єфремовим та спікером. Ті доводять, що рішення законне, є протокол засідання. Ні до чого не домовляються. Засідання Погоджувальної ради так і не розпочинається.

— Це так вони нас провокують. Думають, що ми будемо блокувати трибуну, — каже Яценюк.

Рибак пізніше розповідає, що, крім Власенка, пропонують позбавити мандата і члена фракції Партії регіонів, колишнього "бютівця" Андрія Веревського. Він — власник агрохолдингу "Кернел ґруп" — одного з найбільших виробників та експортерів олії.

Позбавлення мандата Сергія Власенка — це прагнення ускладнити життя й опозиції, і людині, яка ефективно захищає Юлію Тимошенко. Так уважає політолог 53-річний Олексій Гарань.

— Власенко стверджує, що подав заяву про припинення адвокатської діяльності, однак його не знято з реєстрації адвокатів. І це є свідченням планомірних дій влади. Водночас, Банкова зробила інший хід: подання щодо депутатів-бізнесменів від Партії регіонів, як Веревський. Скаже: от бачите, у нас все по-чесному. Та якщо "регіонал", займаючись підприємницькою діяльністю, справді чинить протизаконно, то щодо Власенка, з юридичної точки зору, є суперечності. Якщо в нього таки відберуть мандат, то Європа не повірить у "невибірковість" правосуддя в Україні. Вкотре Янукович показує: українська влада заявляє, що хоче асоціації з ЄС, і одночасно вдається до політичних маніпуляцій. Єдиний нюанс: тепер маніпулюють тонше, ніж було раніше.

8 лютого Вищий адмінсуд позбавив мандатів позафракційних Павла Балогу та Олександра Домбровського. Визнав недостовірними результати на округах, де ті перемогли.

Зараз ви читаєте новину «Сергія Власенка хочуть позбавити депутатства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути