пʼятниця, 19 серпня 2016 00:50

"Росія розпочала гібридну війну не тільки проти України"

— Очікуємо, що Україна отримає транш Міжнародного валютного фонду, мільярд кредитних гарантій США і 600 мільйонів євро від ЄС. Вони потрібні для стабілізації української економіки. Зараз усе залежить від того, як швидко завершаться перемовини з МВФ, — каже колишній прем'єр-міністр, лідер партії "Народний фронт" 42-річний Арсеній Яценюк.

16 серпня він зустрівся із президентом Європейської ради 59-річним Дональдом Туском у Брюсселі. Обговорювали становище на сході та півдні України, перспективи безвізового режиму з ЄС, співпрацю у боротьбі проти російської агресії.

— Переконаний, що Європейський Союз утримає єдність. Тому що питання санкцій проти Росії стосується не тільки України. А й базису Євросоюзу — свободи, незалежності, поваги до міжнародного права і боротьби з тими, хто порушує кордони, базові права людини й громадянина, — говорить Арсеній Яценюк після зустрічі.

— Цим порушником є Російська Федерація. Тому це тест для Європи. Захищаючи Україну, європейці захищають себе. Адже Росія розпочала гібридну війну не тільки проти України. Зараз ця війна йде й на теренах ЄС.

Заяви президента РФ, прем'єра, глави зовнішньополітичного відомства, події в Криму, Донецьку і Луганську — це свідчення, що вони не готові виконувати Мінські угоди й покинути територію України. А готові лише до загострення ситуації.

Російська гра така: звинуватити Україну в невиконанні Мінських угод, — продовжує Арсеній Яценюк. — Але це РФ вчинила збройний напад на Україну, незаконно анексувала Крим, ввела свої регулярні війська на Донеччину й Луганщину. Це Росія обстрілює українську територію і вбиває наших військових. Доки Мінські угоди не будуть виконані, санкції повинні діяти.

Для Європи важливо утримувати єдність у питанні захисту демократичних цінностей. Президент Туск підтримує жорсткий підхід щодо захисту територіальної цілісності України. Також щодо нашого суверенітету, незалежності та необхідності повного виконання Росією Мінських угод. А це — виведення військ, зброї й припинення вогню. І повернення конт­ролю Українській державі над територією.

Арсеній Яценюк із Дональдом Туском також обговорили безвізовий режим:

— Парламент і уряд України ухвалили для цього понад 150 рішень. Переконаний, що технічні моменти не зможуть стати на перешкоді отриманню громадянами України безвізового режиму з ЄС, — говорить Арсеній Яценюк. — Очікуємо, що в середині жовтня буде завершальна стадія.

Також лідер "Народного фронту" зустрівся із заступником генерального секретаря НАТО Александром Вершбоу. Той високо оцінив прогрес, якого Україна досягла за останні два з половиною роки.

Це — не перші переговори Арсенія Яценюка з провідними зарубіжними політиками після відставки з посади прем'єр-міністра. У червні у Вашингтоні він зустрівся із віце-президентом США Джозефом Байденом.

Зараз ви читаєте новину «"Росія розпочала гібридну війну не тільки проти України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути