четвер, 22 грудня 2011 00:45

"Росія не піде на поступки ніколи"

Український прем'єр-міністр 64-річний Микола Азаров та російський — 59-річний Володимир Путін не досягли компромісу в ціні на газ. Про це глава українського уряду повідомив у середу на засіданні Кабміну. Переговори тривали пізно ввечері у вівторок.

— Переговори проходять дуже важко, бо ми маємо вкрай невигідний для нас контракт, але вкрай вигідний для Росії, — каже Азаров. — Ряд питань знаходяться в стадії обговорення й погодження, в тому числі питання обсягів прокачування газу, ціни, створення газотранспортного консорціуму. Ми залишили в Москві групу експертів високого рівня на чолі з міністром енергетики Бойком і міністром юстиції Лавриновичем. Вони повинні остаточно узгодити всі питання і доопрацювати формулювання нової угоди. Від цієї роботи, від рішень, які буде вироблено, залежить економічний розвиток України в цілому і параметри бюджету на наступний рік зокрема.

Переговори можуть завершитися за двома сценаріями, вважає експерт енергетичних програм Центру Разумкова 44-річний Володимир Омельченко:

— Перший — усе залишиться як є. Тобто ні про що не домовляться. І це був би кращий результат для України. Бо другий варіант — домовленість — означатиме, що Росія погодиться тимчасово знизити ціну на газ, але тільки за умови отримання повного контролю не тільки над газотранспортною системою України, а й над нашим газовим ринком загалом. Якщо Росія, наприклад, дасть знижку на газ в 50 доларів, то за рахунок контролю над стратегічною галуззю і стратегічним ринком, вона виграє, грубо кажучи, не 50 доларів, а в два рази більше. І ми програємо. Росія не піде на поступки ніколи — вона буде дожимати цю ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «"Росія не піде на поступки ніколи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути