пʼятниця, 12 жовтня 2012 06:00

Результат залежатиме від підрахунку

Усі соціологічні дослідження недооцінюють рейтинг опозиційних сил, вважає політолог 42-річний Сергій Таран. Прихованим резервом опозиції є ті виборці, які не визначилися із симпатіями.

— Рейтинги не відображають реальних настроїв українців. Під час опитування соціологи стикаються із проблемою, що люди бояться чи соромляться розповідати про свої справжні погляди. Особливо ті з жителів східних областей, які підтримують опозицію. По телевізору вони щодня бачать новини про зловживання влади, правоохоронних органів, репресії. А до них додому приходять незнайомці досліджувати громадську думку: розпитують про політичні настрої, просять телефони. Люди не хочуть наражатися на можливі неприємності.

На результат виборів вплинуть ті, хто досі не визначився з голосуванням. Вони схильні підтримувати нові політичні сили. На думку багатьох, таким є Кличко. Згідно з останніми опитуваннями, УДАР обганяє Об'єднану опозицію. Є також група людей, які негативно налаштовані проти всіх політиків. А це значить, що вони або не підуть на вибори, або голосуватимуть за опозиційні сили. На їхню думку, завжди винні ті, хто при владі.

Треба зважити на фальсифікації. Люди проголосують, але результат залежатиме від підрахунку — можливо, як ніколи раніше в Україні. Наприклад, "Свободі" через можливі фальсифікації треба набрати 8 відсотків, а не 5, щоб потрапити до Верховної Ради.

П'ять порад виборцю

Перше, що треба пам'ятати: погану владу обирають хороші люди, які не ходять на вибори.

Друге: вибори будуть у неділю 28 жовтня з 8.00 до 20.00 без перерви. Кожен виборець голосує особисто. Не пізніше як за 15 днів до дня голосування йому надсилають іменне запрошення з адресою й телефоном дільниці.

Третє: якщо хтось проголосував за вас чи ви не знайшли свого прізвища, звертайтеся до спостерігачів. Вони зафіксують порушення, складуть акт. Можна викликати міліцію і написати заяву у прокуратуру. Бувають випадки, коли за виборця помилково розписався сусід по списку. Тоді комісія повинна скласти акт про порушення. Якщо таких випадків буде понад 10 відсотків на дільниці — голосування можуть визнати недійсним.

Четверте: люди, які не голосують, полегшують можливу фальсифікацію виборів. Ваш бюлетень можуть вкинути за ту чи іншу партію або кандидата-мажоритарника.

П'яте: якщо ви проголосували за політичну силу, що не подолала прохідний бар'єр (набрала менш як 5%. — "ГПУ") — ваш голос пропорційно розділять ті, хто пройшов до Верховної Ради, тобто набрав понад 5% голосів виборців.

Євген РАДЧЕНКО, один із засновників КВУ

 

Зараз ви читаєте новину «Результат залежатиме від підрахунку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути