вівторок, 16 квітня 2013 05:00

Референдум може відбутися восени

У політикумі заговорили, що восени може бути всеукраїнський референдум. Начебто винесуть питання про двопалатний парламент та зміни до Конституції, зокрема скасування депутатської недоторканності.

— Скоріше за все, це буде наприкінці листопада, — каже лідер комуністів 60-річний Петро Симоненко. — Не робитимуть цього, доки не вирішать питання асоціації України з Європейським Союзом. Чув, що на референдум виноситимуть зміну системи виборів на мажоритарну. Також — зменшення кількості депутатів практично удвічі — обговорюється, що кожен округ складатиметься із 300 тисяч виборців. Ще двопалатний парламент і зміни до Конституції. Ми проти такого референдуму.

Населення підтримає скорочення кількості депутатів, говорить лідер фракції Партії регіонів 58-річний Олександр Єфремов:

— А питання про двопалатний парламент чи однопалатний сьогодні дискутується. І тут ще єдиної точки зору, де переважала б більшість, наскільки я розумію, не виробили.

Референдум потрібен, коли в суспільстві є конфлікт між різними елітами, між елітою та населенням. Так вважає політолог 60-річний Віктор Небоженко.

— Щоб зняти конфлікт, рухатися далі, а не переходити до стадії перевороту чи збройних повстань, звертаються до референдуму як мирного способу вирішення політичної ситуації, — пояснює він. — Це відбудеться не тому, що потрібно владі, як каже опозиція. А тому, що конфлікти заходять так далеко, що потрібні або перевибори, або референдум. Якщо не буде мирного вирішення ситуації до 2015 року, президентські вибори перетворяться на безладні, зросте політична напруженість. Але референдум в Україні призведе до зростання регіональних сепаратистських настроїв. Кожна територія захоче до референдуму приєднати свої місцеві питання, а їм скажуть, що цього не можна. Тому конфлікт неминучий. Ось чим небезпечний референдум, якщо вийде з-під контролю влади.

Центрвиборчком завершує підготовку документів для проведення референдуму. Днями затвердили форми печаток окружних комісій, зразки посвідчень учасників, порядок забезпечення комісій приміщеннями та обладнанням. 11 квітня ухвалили постанову щодо кандидатур в окружні й дільничні комісії.

Закон "Про всеукраїнський референдум" Рада затвердила 6 листопада торік. Президент підписав його за три тижні.

Зараз ви читаєте новину «Референдум може відбутися восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути