субота, 28 квітня 2012 05:15

П'ятеро львів'ян оголосили голодування

Голодування на підтримку екс-прем'єра Юлії Тимошенко розпочали її прихильники у Львові. У центрі міста біля пам'ятника Тарасові Шевченку встановили п'ять наметів. Тут ночують у спальних мішках на туристичних килимках.

Офіційно про голодування в середу заявили п'ятеро: львів'яни Роман Ілик, Олександр Малиновський, Стефан Сим, Роман Пилип'як із Дрогобича та Іван Стецькович з Яворова. Усі — члени "Батьківщини". На ліве плече пов'язали білі хустини з символікою партії. Одягнені в спортивні костюми. До них долучаються на день-два й інші люди.

— Я виступив з ініціативою так званого солідарного голодування, — каже керівник обласної парторганізації 48-річний Роман Ілик. — До нас може приєднатися будь-хто з партійців, кому дозволяє здоров'я. Маємо намір стояти, доки голодуватиме Юлія Володимирівна. Тим більше, досвід є — два роки тому проводив аналогічну акцію, коли "Батьківщину" не допускали на вибори до місцевих рад. Знаю, що найважче на п'ятий-шостий день.

— Їхали б у Київ, але Янукович перекрив усі дороги. Нема квитків ні на поїзд, ні на автобус. На самольоти, кажуть, теж не продають, — говорить Параскевія Люберець, 61 рік.

У четвер по обіді вона роздає партійні газети "Батьківщини". На вулиці сонячно, але активістка в теплій кофті та старому плащі.

— Дайте плакат с голой Юлькой, — просить чоловік в олімпійці. — Ви що, не розумієте, що вас дурять? Вона ж навіть аналізи здавати не хоче, тільки розказує, що хвора. А хто бачив синці після побиття? Ми не лохи, на таке не поведемося.

Параскевія Федорівна крутить пальцем біля скроні й відвертається. Розповідає, вступила в партію Юлії Тимошенко 12 років тому.

— Як почула, що Юля голодує, зразу побігла сюди. Вчера пообідала зупкою — і більше не їм. Маю дві булочки в сумці, але візьму їх, хіба коли вже з ніг буду падати. Ночувала в палатці. Спала годину чи дві, не більше.

64-річний Богдан Труш підносить ще стос газет.

— Відколи Юлю посадили, 12 разів до Києва на мітинги їздив, — говорить Богдан. — Потому шо яка б вона не була, вона є жінка, мати. У мене пенсія — пошті 1,5 тисячі. За Юлі люди те саме заробляли. Але на базарах всьо дешевше було. А зараз шо? Шинка 60 гривень. І це ще добре вважається. Я тоже вчора їсти перестав. Моя родина ще гірше зла, як я. Жінка була би разом зі мною, але внука в школу треба збирати.

— Думаю, протримаюся три тижні, — каже письменник Стефан Сим, 59 років. — 1996 року їздив у Білорусь на 10-річчя Чорнобильської аварії. Тоді Лукашенко пустив міліцію на 100-тисячний мітинг. 300 хлопців і дівчат арештували. Серед них виявилися і 10 наших українців. У знак протесту ми оголосили голодування біля президентського палацу. Не їв 10 днів.

Зараз ви читаєте новину «П'ятеро львів'ян оголосили голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути