пʼятниця, 21 грудня 2012 00:45

"Процес перемовин зайшов у глухий кут"

— Зараз у зв'язку з розподіленням комітетів у Верховній Раді серйозні проблеми, — каже депутат-самовисуванець 64-річний Олександр Волков. — Кожен мажоритарник вважає за необхідне для отримання гарантій вирішення питань у своєму окрузі отримати визначальну посаду в комітеті. Апетити величезні. Тому процес перемовин зайшов у глухий кут. Я не уявляю, який може бути вихід із нього.

До 25 січня депутати працюватимуть у фракціях та вестимуть переговори про розподіл парламентських комітетів. Їх у Верховній Раді 27 та одна комісія з питань приватизації. За нових голів комітетів та їхній склад мають проголосувати більшість депутатів.

Базові комітети мають відійти Партії регіонів, говорить "регіонал" 59-річний Михайло Чечетов:

— Мы используем европейский алгоритм деятельности власти. Должен быть единый тандем большинства в парламенте с правительством. Поэтому ключевые комитеты — бюджетный, налоговый, банковской деятельности должна возглавить Партия регионов. Какие комитеты отдадим оппозиции — дискуссионный вопрос. Возможно, комитет социальной политики, по вопросам культуры, спорта.

Опозиція претендує на 14 комітетів, розказує депутат від "Батьківщини" 55-річний Сергій Сас:

— Як це було 2007 року, коли саме така кількість відійшла меншості (Партія регіонів тоді перебувала в опозиції. — "ГПУ"), — каже він. — Зокрема, бюджетний, регламентний комітети, свободи слова, боротьби з організованою злочинністю, забезпечення правоохоронної діяльності. Це ті напрямки, що повинна контролювати опозиція. За це проголосували понад 300 депутатів. Зараз "регіонали" не хочуть керувати за такими парламентськими традиціями. Думають забрати все. Ще й комуністи претендують на три комітети. Але згідно з кількісним складом та розподілом, у них мав би бути один комітет. Якщо вони отримали посаду першого заступника голови Верховної Ради, то взагалі в них така квота не повинна бути.

— Если внутри оппозиция приняла решение, что из-за должности вице-спикера "Свобода" отдает два комитета, то это их дело, — каже комуніст 44-річний Спірідон Кілінкаров. — Мы же претендуем на комитет по вопросам транспорта, соцполитики и комиссию по приватизации.

У депутатів є шанс домовитися з приводу розподілу комітетів, уважає політолог 43-річний Сергій Таран:

— Якщо виходити з інтересів суспільства, контрольні комітети мають бути за опозицією, а управляючі — за владою. Цим треба керуватися. Заяви про те, що ключові комітети повинні очолювати провладні депутати, аби взаємодіяти з урядом, не відповідають дійсності. Це різні органи влади. Парламент взагалі має контролювати Кабмін. Тим більше якщо уряду треба просувати якісь законопроекти, то вони це роблять напряму. Для цього не обов'язково керувати комітетом.

Влада може спокійно зібрати необхідну кількість голосів для встановлення контролю над комітетами, — продовжує Таран. — Для країни це означатиме подальше падіння ролі парламентаризму.

Зараз ви читаєте новину «"Процес перемовин зайшов у глухий кут"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути