вівторок, 27 листопада 2012 06:30

"Приїхали сьогодні, бо сподіваємося на новий Майдан"

Автор: фото: REUTERS
  Учасники святкування восьмої річниці помаранчевої революції б’ються з ”беркутівцями” на майдані Незалежності. 22 листопада
Учасники святкування восьмої річниці помаранчевої революції б’ються з ”беркутівцями” на майдані Незалежності. 22 листопада

Понад сотня міліціонерів оточують київський Майдан незалежності. У четвер увечері тут мають святкувати восьму річницю помаранчевої революції. Навпроти поштамту стоять член Конгресу українських націоналістів 41-річний Микола Коханівський та лідер Коаліції учасників помаранчевої революції 33-річний Сергій Мельниченко. Між ними на бетонній плиті — закрита картонна коробка від генератора.

— А можна узнать, шо за ящик? — підходить до чоловіків міліціонер. Киває на коробку, тримає рацію. Підборіддя ховає в піднятий комірець бушлата, сутулиться від холоду.

— Генератор, — Коханівський нахиляється і відкриває коробку. — Вибухівки немає. Поки що.

— Это самое главное, — зиркає всередину міліціонер. Відходить на кілька метрів убік.

— Он уже люди зібралися, — каже Мельниченко Коханівському. Показує на інший бік Майдану. Там біля Монумента незалежності стоять з півсотні людей. Тримають синьо-жовтий прапор та білий стяг з чорною смугою і написом "Луганці". — Зранку троє кадрів із Луганська приїхали. І вже біля них така масовка. Сказали, як почнеться мітинг, перейдуть сюди без питань.

Підходить киянин підприємець 58-річний Сергій Авдєєв. На грудях — помаранчева стрічка. Руки тримає в кишенях шкірянки.

— Це ще з тих часів. Там ще "Наша Україна" написано, але я заховав, щоб не наражатися!— сміється чоловік, рукою розгладжує стрічку. — Розчарування в Майдані немає. Я і не чекав, що все одразу зміниться. Більшість так і залишилася тупими матеріалістами — все ковбасу по 2.20 згадують і голоси за гречку продають. Такий от "ковбасний" світогляд. Про Майдан якась сільська тітка тоді по телевізору правильно сказала: "Місяць я прожила в раю". Тоді з роботи приходиш — і біжиш сюди. А втоми не відчував — така от ейфорія у людей була. Усі вітаються одне з одним, посміхаються. А потім наш "пчєловод" весь термін на дивані пролежав. Тільки що визвірявся, як питали, чому це його син у таких розкошах купається. Але поступ у людях іде. Хотілося б, щоб скоріше, але ж Мойсей євреїв 40 років по пустелі тягав доки останній раб помре.

О 17.00 люди з-під Монумента переходять до Головпоштамту.

— Приїхали, бо сподіваємося на новий Майдан, — розказує голова громадської організації "Луганці" 38-річний Сергій Коваленко. На шиї — помаранчевий шалик. Тримає державний прапор і дозвіл на триденну акцію протесту. — Як люди нас підтримають — оголосимо безстрокову акцію протесту. Тут люди весь день вірші читали, виступали з промовами. Але міліція нас до п'ятої вечора відтисла майже до підземного переходу. Кажуть: "Монтаж йолки!". Скоро її в липні будуть ставити — аби на Майдані нікого не було! А чому ні? 180 днів на монтаж і 180 на демонтаж!

Мітинг розпочинається о 18.00. Збираються з півтисячі людей з прапорами громадських організацій та партій. Ставлять прозору півметрову скриньку "Збір коштів для політв'язнів". Туди кидають по гривні, 5, 10, 20, 50. За 1,5 год. вона вже повна.

— Зека геть! Ре-во-лю-ція! — кричать, вимахують прапорами. Політики, аби їх побачили, стають на бордюр. Виступають у мікрофон — звук йде з колонок.

Наприкінці вирішують встановити символічний намет біля Монумента незалежності. Чотири чоловіки розкладають жовте шатро, несуть його в бік Хрещатика — хочуть пройти проїжджою частиною. На підході до дороги до мітингувальників підбігають троє чоловіків у цивільному, починають виривати намет. За кілька хвилин уздовж дороги стають п'ять автобусів з правоохоронцями та автозак. "Беркутівці" в шоломах шикуються колоною вздовж дороги, відтісняють мітингувальників на кілька метрів назад. Шістьох учасників акції тягнуть у машину.

— Кабани жирні, проти кого воюєте? — підбігає високий худорлявий вусань із синьо-жовтим прапором на грудях "Юлі — волю! Банду — в зону!".

Затриманих відпускають наступного дня. За порушення правил проведення мітингу, дрібне хуліганство та злісну непокору міліції штрафують на суми від 52 до 425 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Приїхали сьогодні, бо сподіваємося на новий Майдан"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути