пʼятниця, 29 квітня 2016 07:25

Президент не подав країні особистого прикладу жертовності

— Пане президенте, змініть спосіб мислення щодо урядування. Керівна еліта має давній, радянський, дещо авторитарний стиль мислення. Чогось досягти можна лише маючи віжки від держави у своїх руках. Я розумію це, коли ставлю себе на місце президента. Але демократична держава функціонує інакше — без авторитарного контролю за всіма сферами, — говорить віце-ректор Українського католицького університету 67-річний Мирослав Маринович 27 квітня на засіданні Ініціативної групи "Перше грудня". Присутні його колеги Любомир Гузар, Мирослав Попович, В'ячеслав Брюховецький, Володимир Панченко і Вадим Скуратівський. Вони оприлюднили звернення до влади "Збережімо державу від саморуйнації!"

"Повторюється стара історія: низька якість еліт призводить до деградації держави, її інститутів. Корисливі інтереси в середовищі політичного класу виявляються сильнішими, ніж тривога за долю народу й державницький інстинкт, — йдеться у зверненні. — Винен президент, який не подав країні такого необхідного нині особистого прикладу жертовності. Й бачить порятунок ситуації тільки в концентрації особистої влади й ручному управлінні всім — Кабміном, Генеральною прокуратурою, Конституційним судом, Центрвиборчкомом.

Винен парламент, зал якого часом нагадує гральний стіл у казино. Винен уряд, що під час війни допустив збагачення багатих і зубожіння бідних. Правоохоронні органи й система правосуддя в більшості випадків залишили людину беззахисною. А корупціонерів і бандитів вивели зі сфери дії закону.

Потрібна нова, якісно інша форма правління — що убезпечила б Україну як від авторитаризму, так і від розповзання країни на частини, сегменти. Для цього треба новий суспільний договір. Зокрема — загальна згода всіх, включно з керівними елітами, визнати верховенство права".

Учасники групи "Першого грудня" вимагають встановити в країні нові правила гри.

— Хоч якого президента обирай, все одно виходить Янукович, — каже письменник 61-річний Володимир Панченко. — Усі починають із того, що їм мало повноважень. Змінюють Конституцію. Все переводять на ручне управління. Деградація держави починається з бажання президентської гілки влади все монополізувати.

— Позачергові парламентські вибори — не вихід. Українці повинні об'єднуватися й тиснути на владу. Не забувайте: пройде років 10 і ваші діти спитають, що ви зробили для того, щоб змінити ситуацію, — говорить почесний президент Києво-Могилянської академії 68-річний В'ячеслав Брюховецький.

— Молися і працюй — формула розв'язання багатьох проблем. Якщо ми будемо дотримуватися її, то не втратимо нашу батьківщину, — каже кардинал Блаженнійший Любомир Гузар, 83 роки.

Зараз ви читаєте новину «Президент не подав країні особистого прикладу жертовності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути