середа, 10 жовтня 2012 06:00

"Планують роздачу грошей у два етапи — до і після виборів"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Народний депутат від БЮТу Володимир Бондаренко: ”Голови обласних організацій ”Батьківщини” мали б іти на округи, а не в список. Жоден із них цього не зробив”
Народний депутат від БЮТу Володимир Бондаренко: ”Голови обласних організацій ”Батьківщини” мали б іти на округи, а не в список. Жоден із них цього не зробив”

Із нардепом-"бютівцем" 59-річним Володимиром Бондаренком зустрічаємося у столичній школі №235 ім. Чорновола. Він щойно провів зустріч із учителями. Бондаренко балотується до Верховної Ради від Об'єднаної опозиції "Батьківщина" по виборчому округу №219 у Святошинському районі Києва.

Сідаємо на заднє сидіння чорного мікроавтобусу "Фольксваґен Мультівен" (коштує від $50 тис. — "ГПУ"). Усередині розкладені маленькі агітки з фото кандидата. Висить плаский телевізор. На вішалці — три вишиванки.

— Використовую машину ще й як гардеробну, — каже Володимир Дмитрович. — Поговоримо дорогою. Їдемо в "Українське село" (комплекс за 35 км від Києва, заснований Бондаренком. — "ГПУ").

Як у вашому окрузі йде передвиборна кампанія?

— Діє нова схема підкупу. Раніше казали: "Прийди, проголосуй, винеси бюлетень". Робили "каруселі". Сьогодні ж виборцю дають 150 гривень і обіцяють: "Якщо цей кандидат виграє, отримаєте ще 250". Тоді людина кровно зацікавлена в такому виграші — вона сама проголосує і ще когось підговорить. Маю інформацію, що в моєму окрузі в такій системі беруть участь начальники жеків, місцева влада. Штабісти Пабата (самовисуванець Олександр Пабат. — "ГПУ") розділили округ по секторах, формують десятників, сотників, тисячників. Планують роздавати гроші у два етапи — до і після виборів. Розрахунок на те, щоб купити приблизно 30 тисяч людей (загалом в окрузі близько 168 тис. виборців. — "ГПУ"). Тільки так він зможе мене обійти.

Чим насамперед ви відрізняєтеся від свого основного конкурента?

— Пабат останні шість років розподіляв земельні ділянки в Києві, голосував разом із Партією регіонів та Черновецьким (колишній мер столиці. — "ГПУ") по всіх питаннях дерибану земель, знищення скверів, берегової лінії Дніпра, історичного середовища міста. Працював на свою кишеню. Зараз Пабата цілком підтримує районна та міська влада.

У Бондаренка дзвонить мобільний.

— То не моє оголошення, — каже в слухавку. — У мене є конкурент Олександр Пабат, який розклеює, що ніби я плачу агітаторам 500 гривень на день. Я — народний депутат Володимир Бондаренко. Мій прямий телефон ви тепер знаєте. Якщо буде якась проблема — дзвоніть мені. На все добре.

— Це одна з провокацій, — продовжує. — Повісили листівки, що я проводитиму зустріч із виборцями. Народ приходить, а мене там немає. На майбутнє вони проектують іще брудніші речі. Заїжджати вночі у двір і в мегафон агітувати за мене. Або на квартирні та автомобільні двері наклеїти смолами мою рекламну продукцію. Також монтують якийсь антиіміджевий фільм про мене. Не гребують нічим.

Із чим до вас звертаються люди?

— Переважають житлово-комунальні проблеми — страшні під'їзди, холодні батареї, прорвані труби. Це — хвороба Борщагівки (столичний мікрорайон. — "ГПУ"). Вона була погано спроектована. Чинна влада не приділяє їй ніякої уваги. Є проблема безквартир'я — 140 тисяч сімей стоять на черзі. Водночас триває забудова зелених зон — наприклад, парку Пушкіна. У людей забирають місця для відпочинку. Є питання тарифів. Кияни переплачують за комунальні послуги.

Які настрої у городян?

— Різні. У Києві не визначилися близько 40 відсотків. Більшість із них проголосують за опозицію. Зараз дехто боїться декларувати свою думку.

Люди роздратовані тим, що робить влада. Іноді не відрізняють її від опозиції. Говорять: "Ви у Верховній Раді всі однакові". Але це не так. Хтось слухається "руки Чечетова", а хтось, як я, — ні.

Кияни традиційно не сприймають Партію регіонів. Теперішня влада в столиці не обрана, а призначена. Вона створює незручності людям тим, що дозволяє встановлювати генделики, торговельні точки при входах до метрополітену, створює незаконні ринки. Там страшенні обороти. 70 відсотків торгівлі в Києві — нелегальна. На Кільцевій дорозі не можна ні пройти ні проїхати. Там стоять машини із будівельними матеріалами. ДАІ може їх прибрати за 3 секунди. Але не робить цього. Очевидно, є домовленості. "Смотрящіє" дивляться, скільки ти продав каменю чи бетону. 15-20 відсотків від уторгованого забирають. Те саме з генделиками. Жоден із них не стояв би, якби їх не кришувала влада. Там не платять податків, реалізують лівий товар. Ця корупція тягнеться знизу догори. Щоб її зламати, потрібна воля людини, яка очолює міську владу.

Чого хочуть різні категорії виборців?

— Пенсіонери не можуть вижити на гроші, які їм платять. Медики говорять, що фінансування галузі зменшили до мінімуму. Понад 60 відсотків обладнання застаріле. Немає очищення повітря в операційних, лікарі дихають наркозом, утрачають здоров'я. У освітній галузі на рівні міста — кадрова чехарда. Професія вчителя залишається непрестижною.

Зараз дедалі більше людей хочуть виїхати з країни. Віталій Комов, колишній депутат Київради, каже: "Моему зятю повезло. Он выдающийся программист и математик. Ему в Штатах дали лабораторию, квартиру, машину. Он там работает". Як особистість цей чоловік там більше розкриється. Але Україна продовжує втрачати свій інтелектуальний потенціал. Ректор сільгоспакадемії Мельничук розказував, що в нього до Айови (США. — "ГПУ") на практику поїхали 34 студенти, а повернулися пару чоловік.

Авто зупиняється біля дерев'яних воріт комплексу "Українське село" в селі Бузова. Володимир Дмитрович виходить перший і подає руку. Запрошує на каву до ресторану "Колиба "Поїхали".

Чому опозиціонери проголосували за новий закон про вибори? Згідно з ним, половину депутатів обирають у мажоритарних округах, де влада може майже необмежено використовувати адміністративний ресурс. Тобто опозиція свідомо пішла на програш.

— Була складна ситуація. Олександр Єфремов (лідер фракції Партії регіонів. — "ГПУ") запропонував жахливий закон — у десятки разів гірший за теперішній. Там була можливість зняти кандидата з виборів у будь-який момент. Голоси за закон у них були. Тому ми пішли на такий компроміс.

Чому лідери "Батьківщини" не балотуються в округах? Тоді список можна було би підсилити моральними авторитетами.

— Вони уособлюють політичну силу, ведуть виборчу кампанію в загальнонаціональному масштабі. А от голови обласних організацій "Батьківщини" мали б іти на округи, а не в список. Жоден із них цього не зробив.

Чому в списку Об'єднаної опозиції практично немає нових облич?

— Списки — це результат міжпартійного компромісу. Кільком партіям важче домовитись, аніж у межах однієї структури, як це робить Партія регіонів. Було б краще, аби домовилися ще й з Віталієм Кличком. Це може статися найближчим часом — тоді будуть зніматися мажоритарники.

Ви готові знятися на користь "ударівця"?

— Треба виходити з рейтингів. У мене немає підстав зніматися. Його (кандидата від УДАРу Сергія Федорченка. — "ГПУ") ніхто не знає. Питання потрібно вирішувати сьогодні, доки не надруковані бюлетені. Якщо там будуть кандидати від УДАРу і від "Батьківщини", перемогти може хтось не з нашого поля.

 

240

тисяч гривень задекларував за минулий рік Володимир Бондаренко. 205 тис. —  зарплата, 35 тис. — матеріальна допомога.

 

 

Три роки жив у кімнаті із Литвином

Володимир Бондаренко народився у селі Охіньки Прилуцького району на Чернігівщині. Після школи навчався в педучилищі. 1977 року закінчив історичний факультет Київського національного університету ім. Шевченка.

— Три з половиною роки жив у кімнаті в студентському гуртожитку з Володимиром Литвином, — згадує. — У нас була дружна кімната, хоча іноді Литвин вирізнявся. Ми втрьох, бувало, грали в преферанс, а він їхав на заняття. То ми його трошки прив'язували спортивними джгутами до ліжка. Доки 38-й автобус, який ішов із вулиці Ломоносова, проїде. Зранку їх маса, а потім 2 години немає. Після цього Литвин сідає мирно й грає.

Володимир Дмитрович працював учителем історії та географії у школі на Черкащині, був заступником, першим заступником і головою виконкому Ленінградського району Києва, заступником голови столичної держадміністрації. Працював заступником міністра юстиції. Уперше був обраний до парламенту 1994 року. Депутат чотирьох скликань. На дострокових парламентських виборах 2007-го пройшов до Верховної Ради під №100 БЮТу.

Одружений. Дружина Галина — історик. Мають двох доньок і п'ятьох онуків.

 

Зараз ви читаєте новину «"Планують роздачу грошей у два етапи — до і після виборів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути