пʼятниця, 06 квітня 2012 05:45

"Південь і Схід ненавидять Януковича"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Народний депутат України, лідер партії ”Громадянська позиція” Анатолій Гриценко: ”Путін дасть гроші. За це йому запропонують газову трубу, землю, підприємства”
Народний депутат України, лідер партії ”Громадянська позиція” Анатолій Гриценко: ”Путін дасть гроші. За це йому запропонують газову трубу, землю, підприємства”

Із кабінету голови парламентського комітету з нацбезпеки й оборони нардепа-"нунсівця" 54-річного Анатолія Гриценка виходить лідерка організації "Громадянський опір" Олександра Кужель. Анатолій Гриценко проводить її до дверей. Сідає за стіл для нарад. Посередині стоїть хата з тіста, яку зліпила та розмалювала найменша донька Анатолія Степановича.

Він — у коричневому светрі та вельветових брюках. Каже, що дружина сваритиме за такий вигляд на фото в газеті. Розповідає про свої поїздки Україною.

— У жодному регіоні не бачу щасливих облич. Південь і Схід просто ненавидять Януковича. Там люди вже розуміють, що треба переходити в іншу систему координат: чесний або злодій, бездар або професіонал. А з якої області, то другорядне.

До президентських виборів варто очікувати змін?

— Парламентські вибори важливі. Якщо опозиція на них не переможе, то можуть не відбутися наступні президентські вибори. Янукович спить і бачить, щоб отримати в парламенті 300 голосів, змінити Конституцію, щоб парламент обрав його президентом. Або того, на кого вкажуть олігархи.

Президентські вибори можуть бути і передчасними, бо вже починає зривати різьбу. Візьміть випадок з Оксаною Макар — одні виродки з міліції відпустили інших виродків, які зґвалтували дівчину. Громада піднялася, це сколихнуло соціальні мережі. Прокуратура злочинців затримала і наче заспокоїли ситуацію. А якби, не дай Боже, таке сталося в Криму з кримською татаркою, — тричі стукає по столу. — Могло б різьбу зірвати так, що ніяка міліція не стримала. Були б погроми, підпали.

Які шанси Януковича вдруге стати президентом?

— Якби в нього була установка на другий термін, то не нищив би країну, підприємців. Зараз його смотрящі в кожному регіоні відбирають будь-який бізнес, включно з бізнесом Партії регіонів і тих, хто підтримував Януковича. Не називатиму конкретних прізвищ, бо ці люди бояться. Знають, що їх немає кому захистити. Бо правоохоронні органи не тільки в темі, а й у долі. Це відрізняє нинішню владу від попередньої. Як кажуть підприємці, ті теж крали, але ці створюють інфраструктуру корупції — зрослися правоохоронні органи, суди і кримінал — смотрящі.

З іншого боку, кожен громадянин себе запитує: а яка альтернатива Януковичу?

— Я — альтернатива! Якби 2010 року обрали мене, то 19 грудня була б підписана угода з Європейським Союзом. Не було би нинішніх силовиків на посадах, у мене не було б "Межигір'я" і межигір'їв по всій вертикалі влади. Не було б смотрящих, країна не втратила б 2,5 року на хаотичне реформування, яке завершується погіршенням у кожній області, у кожній галузі. Не було б незаконних судів. Гриценко — альтернатива Януковичу. Партія "Громадянська позиція" — альтернатива Партії регіонів. У нас групи крові різні, життєві цінності різні.

Влада всіляко демонструє, що вона контролює ситуацію в країні і є сильною. Як насправді?

— Янукович боїться виходити до людей. Він почув, як скандували в Києві на футбольному матчі "Спасибо жителям Донбасса". Після того без глядачів відкрив стадіони у Львові та Одесі. Янукович спілкується тільки зі своєю охороною. Не приходить на великі зібрання, бо чиновники його попереджають: "Ми можемо організувати зустріч, але не знаємо, що кричатимуть люди".

Як змінять рейтинг влади останні ініціативи президента з компенсацією за знецінені вклади, підвищенням пенсій, зарплат?

— Це — черговий обман під вибори. Наприкінці грудня голова Партії регіонів, прем'єр Азаров, плакав у парламенті крокодилячими сльозами: "Мы просчитали каждую копейку и не можем больше ничего людям дать. Примите этот бюджет". І раптом через два місяці без жодних економічних зрушень звідкись з'являються ще 25 мільярдів. Що це означає? Хтось бреше. Або в грудні Азаров, або зараз Янукович. Насправді обоє — і тоді, і зараз. Ті мільярди планували вкрасти і все розписали, а тепер побачили, що рейтинги падають, як не падали ні в Ющенка, ні в Кучми, ні в Кравчука. Вирішили рятуватися — кинути по куску риби найбіднішим.

Де уряд братиме гроші на ці виплати?

— Економічного підґрунтя для цього немає. Частину раніше вкраденого пустять на соціальні програми, щоб потім відбити. А ще знову братимуть кредити.

Міжнародний валютний фонд дасть Україні гроші?

— МВФ не дасть, але Путін дасть. За це йому запропонують газову трубу, землю, підприємства. Ще не все розікрали.

Хабарі, відкати, рейдерство не за Януковича з'явилися. Чому на нього все списують?

— Я не вішаю всіх собак на Януковича. Але він зараз президент і має повноваження. Нехай працює так, як присягав. Якщо замість гарантування прав і свобод вирішив, що його команда безбашенно крастиме, що кожен матиме своє "Межигір'я", буде його приховувати через підставні фірми, то це — те, чого не можна пробачати.

Припустимо, 10 тисяч людей вийшли б під "Межигір'я" Януковича. Що це змінило б?

— Перекрили б раз, другий, третій — і він би віддав украдене ще до президентських виборів. Треба, щоб на кожній прес-конференції вставав журналіст і питав у Януковича: "Як ваш син-стоматолог зміг стати одним із найбагатших людей?". В Азарова й Клюєва треба питати: "Чому ви мовчите про свою власність у Австрії?". У Тігіпка: "Чому у вас не задеклароване житло у Франції?". Щоб земля під ними горіла від сорому.

Частина експертів кажуть, що після виборів Луценка і Тимошенко випустять. Яка ймовірність цього?

— Це знає тільки Янукович. Суди виконують те, що їм диктують згори. Було б справедливо, якби Тимошенко і Луценко мали можливість взяти участь у виборчій кампанії. За ними підтримка. Будучи першими номерами у двох партійних списках, вони привели 2007 року до Верховної Ради більшість — 228 депутатів.

Як зробити, щоб судді, правоохоронці не брали хабарі?

— Перше — у державі не повинно бути жодної недоторканної посадової особи, включаючи президента. Вчинив кримінальний злочин — пішов під суд.

Друге — повирізати ті хабароємні функції, які перебрало на себе чиновництво, де надають дозволи.

Третє — декларування всіма призначеними та обраними посадовцями доходів і витрат не тільки своїх, а й усіх членів родини.

Четверте — жорстка кримінальна відповідальність за хабарництво та корупцію. Почати з трьох категорій — слідчий, прокурор і суддя. Це ті люди, які або тримають вертикально планку закону, або кидають її в багнюку. Зараз вона в багні. Якщо хтось із них за хабар кине за ґрати невинного або відпустить злочинця, то такому слідчому, прокурору чи судді — пожиттєво в'язниця, без права амністії і з конфіскацією майна. Тоді влада буде прозорою і суспільство сприйме, що закон — один для всіх.

Тричі був міністром оборони

Анатолій Гриценко народився в селі Багачівка Звенигородського району на Черкащині. Закінчив Академію внутрішніх справ. За 25 років армійської кар'єри працював у стройових частинах, викладачем у військовому інституті, на штабних посадах у Міноборони. Керував управлінням проблем воєнної безпеки при Генштабі Збройних сил України. Є полковником запасу.

У грудні 1999 року очолив Центр Разумкова, що займається аналітичними дослідженнями. 2004-го працював у штабі кандидата в президенти Віктора Ющенка. Став міністром оборони в Кабміні Юлії Тимошенко. Потім — в урядах Юрія Єханурова та Віктора Януковича. На позачергових парламентських виборах пройшов до Верховної Ради під №4 блоку "Наша Україна — Народна самооборона". На останніх президентських виборах посів дев'яте місце серед 18 учасників із результатом 1,2%.

Одружений із журналісткою Юлією Мостовою. Від першого шлюбу має сина Олексія та доньку Світлану, від другого — доньку Ганну. В дружини від першого шлюбу є син Гліб.

 

Зараз ви читаєте новину «"Південь і Схід ненавидять Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

69

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути