четвер, 27 грудня 2012 05:00

Пішов третій рік ув'язнення Луценка

26 грудня минуло два роки з дня арешту екс-міністра внутрішніх справ 48-річного Юрія Луценка. Ще половину терміну він відбуватиме у Менській виправній колонії на Чернігівщині.

У понеділок Менський райсуд не дозволив звільнити Луценка за станом здоров'я. У нього діагностували цукровий діабет, серцеву недостатність, ураження печінки. Недавно у Луценка виявили поліпи у кишечнику. Комісія столичних лікарів зробила висновки, що тому необхідна операція протягом півроку. Умов для післяопераційного лікування у колонії немає.

— Суд мав враховувати не тільки тяжкість захворювання, а й те, що хвороби в умовах ув'язнення можуть прогресувати, — говорить 58-річний Олексій Баганець, адвокат екс-міністра. — Ми оскаржимо це рішення протягом семи днів у Чернігівському апеляційному суді. Пройдемо всі інстанції в Україні, скільки б часу це не зайняло. Коли отримаємо рішення вищої касаційної інстанції нашої держави, звернемося до Європейського суду з прав людини.

Діти Луценка ростуть і дорослішають не за роками, розповідає прес-секретар "Народної самооборони" 38-річна Лариса Сарган.

— Особливо подорослішав за ці два роки молодший Віталій, — каже. — Для нього ув'язнення батька стало стресом. Йому було лише 11. Але він знає, що його тато не винен. Віталій спілкується з батьком через листи, дзвонить йому. Старший син Олександр замінив тата для молодшого. Ірина Степанівна тримається.

Два роки тому Луценка затримали, коли він вийшов погуляти з собакою. Босу вже 2,5 року.

У другу річницю перебування за ґратами Луценко написав заяву про злочин:

— Європейський суд з прав людини встановив, що посадовці прокуратури заарештували Луценка без законних підстав за політичними мотивами. Суд присудив мені 15 тисяч доларів штрафу за 18 місяців незаконного перебування у СІЗО. Маємо доконаний факт незаконного арешту і збиток державі у розмірі понад 100 тисяч гривень. З моєї точки зору — це беззаперечний доказ злочинних дій заступника генпрокурора Рената Кузьміна та слідчого Сергія Войченка.

Зараз ви читаєте новину «Пішов третій рік ув'язнення Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути