пʼятниця, 04 листопада 2011 05:00

Паркан під Верховною Радою поламали вдруге за тиждень

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Чорнобильці та афганці ламають паркан і прориваються на подвір’я Верховної Ради. Четвер, 3 листопада
Чорнобильці та афганці ламають паркан і прориваються на подвір’я Верховної Ради. Четвер, 3 листопада

36 автобусів із бійцями міліцейського спецпідрозділу "Беркут" стоять у четвер в Маріїнському парку біля Верховної Ради. Чекають на акції протестів чорнобильців та афганців, які вимагають збереження їм пільг і виплат пенсій.

О 9.30 кілька сотень чорнобильців обступають паркан довкола парламенту.

— Привіт, голубі! — кричить чоловік у бік нардепа-комуніста Євгена Царькова. — Подивіться, скільки народу плює на вас.

Нардеп усміхається та пришвидшує крок.

У середу президент Віктор Янукович сказав, що на протести виходять чорнобильці, які мають 30-тисячні пенсії та компенсації по 600 тис. грн.

— 960 людей із чорнобильського начальства отримали такі гроші, — говорить адвокат  61-річний Володимир Тимофеєв із Києва. — Кожному виплатили до 900 тисяч недоплачених пенсій. Список є в Тігіпка, але він нам його показав здалеку й не назвав прізвищ. Усього відсудили пенсії 2,9 мільйона людей. З них — 1,2 мільйона чорнобильців. Їм виплатили 6,5 мільярда гривень.

Близько 11.00 біля паркану стоять кілька тисяч протестувальників. Перед ними шикуються кордони "Беркуту". Об 11.35 чорнобильці та афганці підходять впритул до огорожі.

— Ану, взяли! Покажем этим с...кам, как последнего лишать! — кричить хтось із натовпу.

Люди навалюються на паркан. За хвилину розхитують вісім секцій та валять їх на землю. Посилений удвічі конвой парламенту миттєво зачиняє вхідні двері металевими скобами. У двір Ради вбігають протестувальники. Приблизно половина з них — жінки. З-за рогу чути синхронний тупіть черевиків міліції. Чотири підрозділи в чорному обмундируванні шикуються в п'ять рядів, перекриваючи підхід до стін Ради.

— Проти кого йдете? — кричать.

Правоохоронці не реагують. Відштовхують людей. Ті відбиваються кулаками, б'ють по шоломах телескопічними держаками прапорів, кидають шматки гарбузів, які наколювали на прути паркана.

— Краще б ви терористів ловили! — кричать люди.

Один із "беркутівців" падає на асфальт непритомний, на обличчі — кров. Його заносять до машини "швидкої". Кажуть, отримав удар кастетом. Ще двом "беркутівцям" надають допомогу.

За 10 хв. у різних кінцях площі залишаються близько десятка мітингувальників. Вони з усіх боків оточені "беркутівцями". Міліція блокує пролом у паркані. Це вдруге за тиждень протестувальники зламали огорожу навколо Верховної Ради та побилися з правоохоронцями.

Чорнобильці та афганці закликали людей вийти в четвер під облдержадміністрації. Близько сотні прийшли до Львівської ОДА. Активісти з організації "Опір" розгорнули 4-метровий плакат "Вітьок, проживи за 20 гривень". У Донецьку до пам'ятника Шевченку вийшли близько 1,5 тис. мітингувальників.

Зранку перед Полтавською ОДА було 300 осіб із Лубен, Кременчука, Хорола. Полтавських — одиниці. Міліція виставила півколом металеву огорожу. За нею шестеро правоохоронців.

— З наступного року відмінили безплатний проїзд для всіх пільговиків, — каже в гучномовець 49-річний Віктор Сердюк з афганської організації "Ніхто крім нас".

— От, бл...ді! — чути з натовту.

— Трєбуємо повернути наші пенсії. Але кажуть, що в бюджеті на це немає коштів. Нехай менше крадуть. Хай Янукович поверне "Миргородкурорт", який украв, — продовжує виступаючий. — Зараз там немає місць для лікування чорнобильців.

Мітингувальники домовляються перекрити траси в області. Зокрема, в Лубнах, Полтаві, Миргороді.

— Полтава відсиджується, — кривиться ліквідатор Іван із Лубен. — Вчора в нашому райцентрі був мітинг. Зійшлося все місто. Вимагали, щоб повернули пенсії. І знову нас обдурили. Вночі прийшла есемеска, що отримав пенсії 1644 гривні. Я як ліквідатор повинен отримувати 7200 гривень.

До протестувальників виходить голова Пенсійного фонду області 59-річний Валерій Руденко:

— Виплатять, коли в бюджеті будуть гроші, — розвертається і швидко йде.

Зараз ви читаєте новину «Паркан під Верховною Радою поламали вдруге за тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути