четвер, 01 грудня 2011 05:45

"Опозиції треба бути гнучкішою"

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Володимир Фесенко: ”Зараз 30–40 депутатів по мажоритарці опозиція проводить без проблем. Аби провести 80, потрібна координація дій”
Володимир Фесенко: ”Зараз 30–40 депутатів по мажоритарці опозиція проводить без проблем. Аби провести 80, потрібна координація дій”

Опозиціонери складуть єдиний список кандидатів у депутати по мажоритарних округах. Так вирішив Комітет опору диктатурі на засіданні в понеділок. "Хто не з об'єднаною опозицією, той — із Януковичем. Третього тут не дано", — сказав лідер "Фронту змін" 37-річний Арсеній Яценюк. Категоричність цієї заяви розкритикували лідери партій "Громадянська платформа" Анатолій Гриценко та "Удар" — Віталій Кличко.

— Принцип "хто не з нами, той проти нас" — неправильний. Він веде до розколу опозиційного середовища, — вважає політолог Володимир Фесенко, 53 роки. — Уявіть, що комусь зі "Свободи" чи "Батьківщини" відмовили в статусі опозиційного кандидата в округах на Галичині. Він може сказати: добре, тоді я піду як незалежний кандидат. І таких буде чимало. Опозиції треба бути гнучкішою. Якщо вдасться домовитися, з'явиться реальний шанс виграти вибори. Для створення у парламенті більшості треба здобути 150 мандатів за партійними списками та не менше 80 — по мажоритарних округах. Зараз 30–40 депутатів по мажоритарці опозиція проводить без проблем. Аби провести 80, потрібна координація дій.

За якими принципами опозиція має коригувати дії у мажоритарних округах?

— Може бути простий квотний принцип. Наприклад, 40 відсотків округів — "Батьківщині", 30 — "Фронту", решта — іншим. Такий підхід буде конфліктний. Є інший принцип: аналізувати округи, шукати найбільш консолідуючі кандидатури в окрузі.

Як добирати людей на округ?

— Важливо аналізувати кожний округ. І зважати не лише на рейтинги, а й на антирейтинг. Треба шукати такої кандидатури, яка мала би потенціал консолідувати всіх опозиційних виборців. Бо може бути ситуація, як із Юлею Тимошенко. Вона мала найбільший рейтинг серед опозиціонерів, але й найбільший антирейтинг. Значна частина опозиційного електорату не хотіла голосувати за неї, й це спрацювало на президентських виборах.

Які регіони найпроблемніші з точки зору перемоги опозиційних кандидатів у мажоритарних округах?

— Для Сходу та Півдня можливі лише поодинокі випадки перемоги опозиції, й то за умови, що вона буде представлена місцевою елітою, яка має популярність серед людей.

Зараз ви читаєте новину «"Опозиції треба бути гнучкішою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути