вівторок, 04 червня 2013 05:30

Опозиціонери йшли Донецьком під "Спят курганы темные"

На трасі Горлівка — Донецьк у п'ятницю утворився кілометровий затор. Водії кажуть, що його спеціально організувала міліція — щоб завадити опозиціонерам дістатися Донецька на акцію "Вставай, Україно!".  Даїшники нібито оформлювали дорожньо-транспортні пригоди — поставили поперед дороги дві машини.

Того ж дня на під'їзді до обласного центру з боку Маріуполя Державтоінспекція перевіряла всі автобуси. А на трасі Артемівськ — Донецьк зупинили мікроавтобус, який віз опозиціонерів. Доки водій розмовляв з правоохоронцями, невідомі прокололи колеса буса.

О 14.30 навпроти Донецької облдержадміністрації підлітки грають у баскетбол. Тут опозиція хотіла провести мітинг, але їй заборонили. За 50 м звідси у дворі бібліотеки ім. Крупської стоять автозак та три автобуси з "беркутівцями".

Навпроти входу до бібліотеки є пам'ятник Шевченку. Тут має початися мітинг. Розставлені 10 агітаційних наметів. Учасники збираються біля Оперного театру. Їх близько 1,5 тис. Є харків'яни та луганці. Міліціонери видають журналістам яскраво-жовті жилети патрульно-постової служби. Кажуть, це щоб їх було легко вирізнити з натовпу.

— Жилеты можете оставить себе, пригодятся на будущих мероприятий, — говорить начальник прес-служби обласної міліції Ігор Дьомін.

Із гучномовця лунає пісня "Повіяв вітер степовий". Опозиціонери дістають із багажників мікроавтобусів прапори "Батьківщини", УДАРу, "Свободи". Шикуються по партійних колонах. Найчисельніша, близько 200 осіб, — донецьких "свободівців".

О 16.00 активісти починають ходу під пісню "Спят курганы темные" — неофіційний гімн Донбасу та одну з улюблених президента Віктора Януковича. На 5 хв. демонстранти перекривають головну вул. Артема. Водії сигналять. Потік машин зупиняється в обидва напрямки. За ситуацією спостерігає голова обласної міліції Роман Романов. За його наказом міліціонери просять у шоферів паспортні дані. Нібито для того, аби потім позиватися на мітингувальників до суду за незаконне перекриття руху транспорту та витоптаний газон. Хоча напередодні опозиціонери просили у влади зупинити автівки на час проведення мітингу. Їм відмовили. 17 травня перекривали дороги заради "антифашистського мітингу" Партії регіонів.

Учасники ходи тримають транспаранти "Янукович предал Донбасс!", "За Україну, за її долю! За честь і волю!".

— Бандерьте ё..ное, бл.., — каже лисуватий перехожий із масивним золотим ланцюгом на шиї. На вигляд має років 60. З іншим чоловіком спостерігає з тротуару.

— Бендеры недобитые понаехали учить Донбасс, — відказує той. Тримає велосипед.

Хода триває 20 хв. Люди обступають пам'ятник Шевченку зусібіч, розташовуються в сквері, гуртуються біля клумб. Зникає мобільний зв'язок.

Приставними східцями на дах мікроавтобуса піднімаються керівник "Батьківщини" Арсеній Яценюк та лідер "Свободи" Олег Тягнибок. Замість лідера УДАРу — член його фракції 39-річна Оксана Продан. Зачіпається білою туфлею за драбину, губить її. Охоронець допомагає їй узутися.

— Кличко вынужден бороться за победу нашего кандидата на выборах в мэры Василькова. Но Виталий Кличко с вами, — пояснює людям.

Найдовше виступає 44-річний Олег Тягнибок — 20 хв. Називає присутніх "брати та сестри".

— Надзвичайно хвилююче стояти тут і дивитися в очі українським патріотам, — каже. — Коли я кажу "донецький", не маю на увазі простого жителя українського Донбасу. Я кажу про ті кримінальні елементи, які зрослися з комсомольсько-комуністичними лідерами, узурпувавши владу в державі. Партія регіонів спричинила те, що за рівнем зубожіння Донецький край перебуває на першому місці. Партія регіонів краде у жителів Донбасу по п'ять років життя, перспективу. Це і є фашизм.

— Да! Да! — кричать у юрбі, аплодують.

Захід триває годину. Яценюк пропонує заспівати гімн. Із динаміків починає грати "Спят курганы темные". За кілька секунд вмикають державний гімн.

"Свободівці" йдуть бульв. Пушкіна до оперного театру зі своїм лідером. Там той залишив сірий "Фольксваґен Фаетон".

— Бережи себе, Андрюшенька! — хапає за руку нардепа-"свободівця" Андрія Іллєнка одна з жінок.

Прошу її розповісти про себе. 59-річна Лариса Білоцерковець із Макіївки. Говорить українською.

— 1989 року брала участь у страйку шахтарів, і нам привезли жовто-блакитні прапорці, ми їх тоді боялися брати. Під час того страйку я поклала свій червоний партквиток. І тепер я рада, що з'явилася "Свобода". Вони патріоти. На мітингу Тягнибок сказав: не турбуйтесь, у мене є програми на все, — зі сльозами на очах каже Лариса Білоцерковець.

Підходжу до ще одного учасника мітингу. Прошу оцінити акцію. Чоловік погоджується говорити, але анонімно:

— Формально провели, для галочки — чтобы не сказали, что они испугались Донецка. Ну приехали, ну прошлись. И что? "Свободовец" Блавацкий — единственный нардеп на всю область — работает тут от всей оппозиции. Где встречи с активом? Ведь было время кулуарно встретиться, разъяснить, что и как делать дальше. Зря убили день — и небожители, и мы, солдаты партии.

Нардеп від "Батьківщини" Геннадій Москаль пояснив журналістам, що місцевій владі надійшла команда з Києва не чіпати мітингувальників.

Демонстранти обговорювали поміж себе дві теми. Перша — що влада вирішила скандалами не піднімати рейтинг опозиції. Також розраховувала, що опозиціонери не зберуть у Донецьку навіть кількохсот людей і зганьбляться. Однак, за оцінками журналістів, в акції взяли участь близько двох тисяч осіб — не так мало.

Друга тема — відсутність Віталія Кличка. Мовляв, можновладці просили його ігнорувати акцію в Донецьку, аби не надавати їй популярності серед місцевих. Також говорили, що екс-боксер не приїхав, щоб в очах східноукраїнських виборців не асоціюватися з "радикалами" Тягнибоком і Яценюком.

Зараз ви читаєте новину «Опозиціонери йшли Донецьком під "Спят курганы темные"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути