четвер, 31 січня 2013 05:15

Опозиціонери готові зібрати на позачергову сесію 500 гривень

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Нардеп від ”Батьківщини” Олександр Турчинов показує візу Апарату Верховної Ради про прийняття 158 підписів народних обранців за скликання позачергової сесії. 30 січня
Нардеп від ”Батьківщини” Олександр Турчинов показує візу Апарату Верховної Ради про прийняття 158 підписів народних обранців за скликання позачергової сесії. 30 січня

На подвір'я київського офісу "Батьківщини" заїжджає брудний позашляховик "рендж ровер". Із переднього сидіння встає охоронець.

— Я бы попросил вас не снимать, — говорить фотографу, киваючи на автомобіль.

Із машини виходить один із лідерів "Батьківщини" нардеп Олександр Турчинов, 48 років. Заходить до будівлі. У середу він приїхав на прес-конференцію, яку мав провести із керівником фракції "Батьківщина" Арсенієм Яценюком. Мали говорити про відмову спікера парламенту Володимира Рибака призначати позачергову сесію 30 або 31 січня, щоб оговорити нові звинувачення Юлії Тимошенко в замовленні вбивства депутата і підприємця Євгена Щербаня. Для цього опозиціонери зібрали 158 підписів. Із них сім — у Верховній Раді визнали недійсними, а 11 підписантів — за кордоном. Всього треба 150 підписів. Яценюк на прес-конференцію не приїхав.

Турчинов заходить до зали. Зібралися 40 журналістів. Несе скручену в трубку світло-зелену теку. Сідає за стіл. Перед ним — із десяток мікрофонів.

— Відбулася нарада керівників опозиційних сил, на якій було вирішено в четвер на 10.00 скликати збори опозиційних депутатів, — розказує. — Ми закликаємо тих депутатів, кому не байдужа доля України, взяти участь у цих зборах. Там буде прийнято рішення, як будемо діяти в межах парламенту, виходячи з положень Конституції, закону про регламент Верховної Ради. Підніматимемо питання про висловлення недовіри не тільки генпрокурору, але й голові Верховної Ради. Він відмовився виконати свій конституційний обов'язок — скликати сесію. Жодних підстав для її зриву і не проведення не було. Віктор Янукович не дав дозвіл на її проведення. "Регіонали" не хочуть, щоб суспільство знало правду про вбивство сотень бізнесменів не лише на Донеччині, а також, щоб стало відомо про злочини проти політв'язнів Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

До зали заходить адвокат Сергій Власенко. Стає у дверях. Кілька хвилин слухає Турчинова і виходить. Той виступає ще 5 хв.

— Рибак заявив, що на позачергову сесію доведеться витратити 3,5 мільйона гривень. Чи справді потрібні такі кошти? — цікавляться журналісти.

— Єдині видатки в разі проведення сесії — це електроенергія для освітлення зали, — насуплюється Турчинов. — Це максимум 500 гривень. Коли у Верховної Ради їх не вистачає, можемо зібрати ці кошти. Тому ця заява є вигадками та банальною брехнею.

— А де саме проходитимуть збори? — уточнюють.

— Ми будемо вимагати, щоб нам відкрили залу, — говорить депутат. — Бо інших приміщень для такої кількості людей у Верховній Раді не існує.

За 10 хв. Турчинов дякує, встає зі столу і йде до дверей.

— А як ми потрапимо до парламенту? — кричать йому навздогін журналісти.

— Ми вас проведемо, — відказує.

У політикумі розповідають, що якщо опозиціонерам не відкриють сесійну залу, вони зберуться і працюватимуть в іншому приміщенні парламенту — на першому поверсі в кімнаті, яку називають "катрусин кінозал".

Чергове засідання парламенту за календарним планом призначене на 5 лютого.

Справу Щербаня можна повернути проти донецьких

Позачергова сесія потрібна опозиції для тактичної перемоги, вважає політолог 56-річний Вадим Карасьов:

— Після того, як Тимошенко вручили повідомлення про підозру у справі про вбивство Євгена Щербаня, треба показати, що опозиція не залишить свого лідера сам на сам із прокурорською репресивною машиною. У парламенті цю справу можна повернути на антипіар донецьких, які вийшли з бандитських 1990-х. Крім того, можуть звернути увагу, що з лікарні Тимошенко викинули депутатів Олександру Кужель, Людмилу Денісову та Тетяну Слюз. Якщо депутатський статус нічого не означає, це вже і питання до влади: навіщо стільки коштів витрачати на Верховну Раду?

Партія регіонів хоче, щоб ці скандали забули. Це зменшує шанси опозиції на мобілізацію та організацію парламентської кризи.

 

Зараз ви читаєте новину «Опозиціонери готові зібрати на позачергову сесію 500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути