вівторок, 29 січня 2013 06:30

"Звинуватимо Тимошенко в тому, що розіп'яла Христа"

Автор: фото: REUTERS
  Сергій Власенко: ”Влада вважає, що вигадала механізм тримати Тимошенко у в’язниці довічно”
Сергій Власенко: ”Влада вважає, що вигадала механізм тримати Тимошенко у в’язниці довічно”

Генпрокуратура розслідує чотири кримінальні справи щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Її звинувачують у причетності до вбивства нардепа Євгена Щербаня 1996 року, в нецільовому використанні коштів на купівлю "швидких", спробі дати хабара суддям Верховного суду та побитті тюремника. Про це повідомив перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін.

— Я про хабарі та побиття жодного разу не чув упродовж усього часу, що займаюся питаннями Тимошенко. Майже два роки ніяких процесуальних дій по них не відбувалося, — говорить нардеп 45-річний Сергій Власенко, захисник екс-прем'єра. — Генпрокуратура починала свою піар-кампанію проти Юлії Тимошенко з документів по машинах "швидкої". Вони з ними носилися, як дурень із писаною торбою. Потім зрозуміли, що це — повний ідіотизм. Тому почали гальмувати справу "швидких" і просувати "газову", за яку екс-прем'єра й посадили.

Захисник Тимошенко у справі щодо "швидких" Сергій Сас каже, що її відправили на дорозслідування. Навіщо?

— Можливо, так хочуть її "поховати". Обвинувачення Тимошенко полягало в тому, що вона, коли була прем'єр-міністром, підписала законні рішення Кабінету Міністрів. Це її обов'язок за Конституцією. Тому ті обвинувачення — шизофренія. Вони в якийсь момент це усвідомили.

Влада вважає, що вигадала механізм тримати Тимошенко у в'язниці довічно. Відносно її ніхто не дотримується базових стандартів юриспруденції. Думають: ми за 5 хвилин порушимо чергову абсурдну справу, що вона вбила Кеннеді, її команда буде битися у Європейському суді. Як тільки побачимо, що цю справу скасують, звинуватимо Тимошенко в тому, що розіп'яла Христа, і знову заарештуємо. І так по колу. А Янукович у цей час дурить європейських політиків. Спочатку розказує про декриміналізацію статей, потім — про амністію, помилування. Ще пізніше: давайте дочекаємося рішення Європейського суду чи доки сонце почне сходити на Заході, а заходити на Сході.

На чому базуватиметься захист у справі вбивства Євгена Щербаня?

— Ми тільки кілька днів тому отримали повідомлення про підозру. Матеріалів справи я як захисник поки що не отримав. Тимошенко не причетна до вбивства Щербаня. Днями Леонід Кучма чітко сказав, що Михайло Потебенько (колишній генпрокурор. — "ГПУ") йому доповідав по цій справі, неодноразово питання піднімали, але жодного разу не було доказів причетності Тимошенко до вбивства. Я переконаний, що їх немає і зараз. Про це ж говорив адвокат Вадима Болотських, засудженого за вбивство Щербаня.

Чому зараз, через 16 років, висунули звинувачення у причетності до цього злочину?

— Це пов'язано з тим, що найближчим часом має бути рішення Європейського суду в "газовій" справі. Воно стосуватиметься незаконності арешту й утримання Тимошенко. Але там є друга важлива складова: ми поставили питання, що її арешт відбувався із порушенням 18-ї статті Конвенції з прав людини. Йдеться про політичні мотиви переслідування. Влада боїться позитивного рішення, тому перестрахувалася справою Щербаня.

25 січня ви мали виступити на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, але вас не випустили з України. Що мали донести світовій спільноті?

— Мав розказати, що зараз відбувається із Юлією Тимошенко у харківській лікарні. За нею 24 години на добу спостерігають. Це шалений психологічний тиск, коли людина півтора року живе в скляному кубі.

Зараз ви читаєте новину «"Звинуватимо Тимошенко в тому, що розіп'яла Христа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

82

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути