пʼятниця, 04 грудня 2015 07:25

Микола Мартиненко відмовився від мандата народного депутата

— Зважаючи, що удари йдуть не тільки по мені, а й по уряду та владі загалом, складаю депутатські повноваження. Добровільно відмовляюся від імунітету, — каже народний депутат від "Народного фронту" 54-річний Микола Мартиненко в понеділок на одному з телеканалів. — Звертаюся до колег, щоб це рішення було проголосоване наступного сесійного тижня.

Він має на увазі публікації нардепа з "Блоку Петра Порошенка" Сергія Лещенка. Той стверджує, ніби Мартиненко пов'язаний із компаніями, що отримували "відкати" від закордонних фірм за поставки на українські атомні електростанції.

— Щодо мене розгорнуто велику дискредитаційну кампанію, — говорить Мартиненко. — Почав розслідування. Замовниками є олігархічні кола, що пов'язані з Російською Федерацією. Ця кампанія розгорнута не тільки в Україні, а й Європі та Сполучених Штатах Америки. На це вже витратили близько 10 мільйонів доларів. Подібні кампанії я вже проходив. Жодних реальних доказів моєї причетності до корупційних схем досі не надали. Зараз замовники переслідують дві мети. Що стосується політичного аспекту, то йдеться про загальну дестабілізацію ситуації в країні, зміщення прозахідного уряду, перевибори й реванш проросійських сил. З іншого боку — про економічні інтереси олігархів, не згодних із моїми діями як голови парламентського комітету з паливно-енергетичного комплексу. Багато років послідовно відстоюю зменшення енергозалежності України від Росії. Сьогодні Україна майже повністю відмовилася від придбання російського газу й купує паливо в Європі за нижчими цінами. Надалі доводитиму свою непричетність до будь-яких зловживань, як звичайний громадянин. Також зроблю все, щоб висвітлити роль кожного з учасників цієї брудної кампанії.

1 грудня в апараті Верховної Ради Мартиненко зареєстрував заяву про складання мандата.

— Це мужнє рішення. Чому саме Мартиненко став об'єктом критики? Це пов'язано з тим, що в Україну збирався приїхати олігарх Фірташ, — вважає політолог 62-річний Віктор Небоженко. — Декому важливо було перевести інтерес зі скандального Фірташа, що має віденські домовленості з президентом Порошенком, на якусь іншу фігуру. Також це — артпідготовка напередодні звіту уряду і голосування за бюджет 2016 року.

На Мартиненка є замовлення. Останнім часом пишуть про зв'язки Сергія Лещенка з російським олігархом Костянтином Григоришиним. У того завжди був інтерес в українській енергетиці, зокрема, атомній.

Зараз ви читаєте новину «Микола Мартиненко відмовився від мандата народного депутата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути