четвер, 18 жовтня 2012 00:30

Нерішучість команди Кличка може коштувати Україні майбутнього

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Лідер фракції ”БЮТ-”Батьківщина” Андрій Кожем’якін (ліворуч) спілкується із головою ради Об’єднаної опозиції Арсенієм Яценюком під час засідання Верховної Ради. 16 жовтня
Лідер фракції ”БЮТ-”Батьківщина” Андрій Кожем’якін (ліворуч) спілкується із головою ради Об’єднаної опозиції Арсенієм Яценюком під час засідання Верховної Ради. 16 жовтня

Голова ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Арсеній Яценюк закликає партію УДАР визначитися з готовністю приєднатися до демократичної більшості ще до виборів. Про це він заявив із парламентської трибуни у середу. Пропозиція щодо об'єднання міститься в Угоді про створення демократичної більшості в новому парламенті.

— Ми звертаємося до партії УДАР дати чітку відповідь: чи готові вони боронити Україну і формувати демократичну більшість у новому парламенті? Об'єднуватися треба до виборів, а не після, — наголосив 38-річний Арсеній Яценюк.

Щоправда, однозначної відповіді від команди Віталія Кличка ще немає.

У проекті угоди детально розписано план дій опозиціонерів у наступній Верховній Раді. Згідно з текстом документа, учасники коаліції зобов'язуються зробити все, аби звільнити політв'язнів — Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та інших. Домовляються про спільне голосування за ухвалення закону про процедуру імпічменту президента, за, власне, імпічмент Віктора Януковича. Також — за закон про відкликання народного депутата, за встановлення кримінальної відповідальності для народних депутатів, які голосують за інших депутатів, за продовження мораторію щодо формування ринку землі. Зобов'язуються скасувати мовний закон, антинародні реформи Пенсійну Януковича–Азарова–Тігіпка, Податкового кодексу тощо. У сфері зовнішньої політики — ратифікувати угоду про Асоціацію з ЄС та денонсувати Харківські угоди.

За всі роки незалежності Україна ще не була в такій небезпеці, як сьогодні, вважають ініціатори підписання угоди. Адже Віктор Янукович та його оточення готують справжній конституційний переворот, прагнучи обирати президента у Верховній Раді. Тому всім демократичним силам потрібно об'єднатися і завадити таким планам.

Серед учасників підписання коаліційної угоди ще одна опозиційна партія — "Свобода". Формально вона не входить до Об'єднаної опозиції, але має узгодження за мажоритарними округами. Ця партія приєдналася до угоди ще минулої неділі. Єдиний партнер, який називає себе опозицією до Партії регіонів, але ще тягне час — це "УДАР Віталія Кличка".

Невідомо, що стримує партнерів у цій угоді. В УДАРі дали зрозуміти, що не квапляться підписувати угоди з будь-якими партнерами. На словах керівники партії, зокрема голова їхнього Центрального виборчого штабу Віталій Ковальчук, заявляють, що не стануть співпрацювати з Партією регіонів.

— Партія УДАР підписувати політичні угоди буде вже після оголошення результатів виборів,— говорить 43-річний Віталій Ковальчук.

Може, "ударівці" досі вагаються щодо обрання найкращих партнерів у майбутньому парламенті?

На ці запитання можуть відповісти лише вони. Зараз такими діями "ударівці" лише поглиблюють підозри щодо подвійної гри. Непоступливість і нерішучість команди Віталія Кличка може коштувати Україні майбутнього. Водночас, Партія регіонів не виключає, що в новому парламенті створить коаліцію з партією Кличка. Про це повідомив лідер фракції "регіоналів" Олександр Єфремов.

Зараз ви читаєте новину «Нерішучість команди Кличка може коштувати Україні майбутнього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути