пʼятниця, 23 вересня 2016 07:25

"Не може бути жалю до ворога, який прийшов у твою хату і вбиває твоїх рідних"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  ­Голова фракції ”Народний фронт” ­Максим ­Бурбак: ”За 2,5 року зробили в кілька разів більше, ніж за попередні 25. Але це — фундамент. Більшість реформ — попереду”
­Голова фракції ”Народний фронт” ­Максим ­Бурбак: ”За 2,5 року зробили в кілька разів більше, ніж за попередні 25. Але це — фундамент. Більшість реформ — попереду”

— Вирішити справу "Інтера" можна з політичної волі. Ми звернулися до президента, щоб узяв під особистий контроль боротьбу за інформаційну безпеку України, — говорить керівник парламентської фракції "Народний фронт" 40-річний Максим Бурбак.

19 вересня зустрічає­мося у його кабінеті на столичній вул. Садовій, 3. Максим Юрійович щойно прийшов із погоджувальної ради фракцій. Помічниця пропонує каву та чай.

Біля робочого столу синьо-жовтий прапор. На стіні висить портрет Тараса Шевченка. На столі для переговорів — іграшковий янгол.

— Купив на виставці. Цю іграшку зробили діти з обмеженими можливостями, — каже Максим Бурбак. — Сьогодні відбулося засідання погоджувальної ради. Прикро, але фінансування оборони нікого не цікавить.

Водночас обговорюють можливу відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Для цього є підстави?

— Не бачу їх. Однак нагнітання йде. І ми розуміємо — чому. Була істерія у ЗМІ одразу після виборів 2014-го. Тоді "Народний фронт" узяв перше місце, і для декого це було неочікувано. А ми продовжували брати на себе відповідальність за розбудову країни. І робили це попри падіння рейтингу й критику популістів. Навесні цього року наш лідер Арсеній Яценюк прийняв виважене державницьке рішення — передав владу новому прем'єру Володимирові Гройсману. Після цього у Кремлі для шквалу критики обрали іншого представника "Народного фронту" — Арсена Авакова. Ситуація з "Інтером" відіграє тут не останню роль. Аваков неодноразово заявляв свою позицію стосовно цього "рупора Кремля". Тому атаки на міністра внутрішніх справ продовжуватимуться.

Ваші опоненти наводять аргументи — убивство поліцейськими жителя Кривого Озера, відсутність адекватної реакції на "тітушок" під час будівельного конфлікту на столичному Святошині, пасування копів перед "мажорами" в Миколаєві.

— Представники поліції — це теж громадяни нашої держави. Таке наше суспільство. Я постійно буваю на своєму окрузі. Люди кажуть: реформа поліції — одна з тих, що має реальні результати. Міністр не може відповідати за кожного поліцейського. Він відповідає за державну політику й реформу. Остаточно ­новою поліція стане після її завершення.

Деякі політики та представники "Інтера" говорили, що за підпалом його будівлі могли стояти Аваков і "фронтовики". Конфлікт вашої політсили з телеканалом Сергія Льовочкіна помітний. Чи не могли якісь радикальні прихильники "Народного фронту" вдатися до подібних методів?

— По-перше, це дурість, яку навіть обговорювати не хочу. По-друге, ми звернулися до правоохоронців, щоб провели відкрите публічне розслідування подій на "Інтері". А може, то був самопідпал? Зробили це, щоб відволікти увагу від переписки Столярової–Шувалова (Марія Столярова — колишня шеф-редакторка "Інтера", громадянка Росії. Її депортували з України у лютому ­2016-го за образу Небесної сотні в прямому ефірі. Спів­працювала з ДНР й узгоджувала телевізійні сюжети з Кремлем. Ігор Шувалов — російський політтехнолог, працює на "Інтері", допомагав Столяровій. — ГПУ).

5 вересня депутати "Народного фронту" звернулися до Служби безпеки України. Там мають зайнятися інформаційною безпекою держави. Понад два тижні минуло, однак відповіді немає.

Чому СБУ ігнорує звернення щодо "Інтера"?

— В оприлюдненій переписці Столярової є прізвища народних депутатів Добродомова, Капліна і Берези. Вони підтвердили, що листувалися з нею. Але в цій справі СБУ опитала тільки Антона Геращенка, який подавав заяву. А цих трьох депутатів не чіпали. Хоч, наголошую, вони контактували з нею. Це їхнє зізнання.

Керівництво каналу каже, що інформаційну політику не змінить і від послуг Шувалова не відмовиться. Що робитимете далі в цій ситуації?

— "Інтер" працює проти України, підриває її національну безпеку. Але є законні методи боротьби з цим. Ми засуджуємо такі радикальні дії, як підпал. Повинні працювати СБУ і Нацрада з питань телебачення й радіомовлення.

А Шувалова мають вислати з України. Він відповідає за інформаційну політику каналу. Погоджує новини з представниками ДНР і ЛНР. Це кремлівський "козачок", який знищує нашу державу зсередини.

Ваші опоненти можуть використати це як посягання на свободу слова.

— У журналістиці не повинно бути однобокості. Мають бути свобода слова й об'єктивність. На "Інтері" їх немає. А ще не забувайте — проти нас воює потужна імперія. Доки Путін чинить свавілля і знищує Україну, він та його агенти завжди закликатимуть нас до законослухняності й гуманності. Це давній підлий стиль Кремля. Не може бути жалю до ворога, який прийшов у твою хату і вбиває твоїх рідних.

Ви закликали Капліна, Добродомова і Березу скласти депутатські мандати. Що робитиме "Народний фронт", якщо вони не зроблять цього?

— Кожен народний депутат повинен нести політичну відповідальність за свої дії. Але виходячи з переписки із Столяровою, яку вони підтверджують, там могли бути і кримінальні злочини. Це — національна зрада, порушення податкового законодавства. Якби у СБУ зайнялися цією справою, можна було б рухатися далі. На наступних виборах українці мають висловити зневагу Капліну, Добродомову й Березі.

Наполягаємо, щоб вони склали мандати, не ховалися за недоторканністю й доводили правоту в суді. Сергій Лещенко звинувачував Миколу Мартиненка. Наш колега склав мандат. Сказав: "Не ховаюся за недоторканністю, і всі питання вирішуватиму в судах, у юридичній площині". І що? Справу навіть не можуть довести до суду. Бо все це було неправда.

Вимагаємо, щоб ці депутати вчинили так само. Адже в сесійній залі теж лінія фронту. Столярова каже — завела це тріо в парламент, а її найкращим проектом є Борислав Береза. Розслідувати їхні дії мають спецслужби.

Складається враження, що "Народний фронт" схопився за історію з "Інтером", за ура-патріо­тичні гасла, викриття агентів Кремля, використовуючи радикальну риторику.

— Ми послідовно, чітко захищаємо державу. Наше завдання — відірватися від імперського російського минулого. Не втратити шанс, оплачений кров'ю людей, які загинули на Майдані й гинуть на Донбасі. Сьогодні потреби армії — це пріоритет номер один для України, для нашої політичної сили.

Маємо побороти популізм. Він зашкалює. І не лише в Україні — в усьому світі. Популізм, зневіру і чвари також підігріває російська пропаганда — через своїх ручних демагогів в Україні. Так знесилюють нас зсередини.

Які виклики стоять перед Верховною Радою?

— Популісти у так званій широкій опозиції хотіли розхитати човна. Це призвело б до позачергових виборів. "Народний фронт" — кістка в горлі Путіна. Він прагнув переобрання парламенту, створення нової більшості — проросійської. Щоб у Верховну Раду зайшло більше "Опоблоку", виросла фракція Юлії Тимошенко, яка 2009 року підписувала газові контракти з Путіним. Був би повний безлад. Путін сказав би: "Через кого ви проти нас санкції вводите? Подивіться, що там відбувається".

Чи є в арсеналі вашої політсили ідеї, починання, законопроекти, що запропонуєте суспільству?

— Треба прийняти закон про спецконфіскацію й повернути вкрадені Януковичем гроші. Це наша послідовна вимога. Люди побачать, що соціальна справедливість є, і за неї варто боротися. Бо з тих коштів 20 мільярдів гривень підуть на виплати пенсіонерам і бюджетникам.

Ще важливе питання — прийняти бюджет на 2017 рік.

Але звісно на цьому порядок денний "Народного фронту" не завершується. Це комплекс питань пов'язаний з реформуванням і оснащенням української армії, розширення санкцій проти Росії. Не забуваємо про соціальні ініціативи. Будемо відстоювати прийняття закону про середню освіту, який готує міністр освіти від "Народного фронту" Лілія Гриневич, і збільшення зарплати вчителям у наступному році. Ще й законопроект про дорожний фонд, що дозволить цілеспрямовано акумулювати гроші на будівництво доріг, який розробило Міністерство інфраструктури під керівництвом Володимира Омеляна. Надважливо продовжити судову реформу, подальше спрощення надання адміністративних послуг. Це спільна робота Міністерства юстиції і парламенту. І звісно, подальша реформа поліції Арсена Авакова, про яку ми вже з вами говорили.

Скільки часу потрібно для проведення ключових реформ?

— Є завищені, але справедливі очікування суспільства на швидкі кардинальні зміни. І ми за 2,5 року зробили в кілька разів більше, ніж за попередні 25. Але це — фундамент. Більшість реформ — попереду.

Мешкає в готелі "Київ"

Максим Бурбак був міністром інфраструктури в уряді Арсенія Яценюка 2014 року. За фахом — юрист і дипломат. Працював на керівних посадах у приватних підприємствах. 2010-го очолив Чернівецьку обласну організацію партії "Фронт змін". Став депутатом обласної ради. 2012 року пройшов до Верховної Ради. На позачергових виборах 2014-го переміг на окрузі в Чернівецькій області.

У столиці мешкає в готелі "Київ". На роботу до парламенту ходить пішки. Із дружиною Тетяною мають двох дітей. Побралися 20 років тому. Сім'я живе в Чернівцях.

— Їжджу що вихідних до родини. Жити в готелі, хоч і незручно, — звик, — розповідає Максим Бурбак. — Трапляється, що вдається повечеряти домашньою їжею. Колегам дружини готують із собою на робочий тиждень. А я найбільше люблю борщ, що мама вдома варить. Його з собою в столицю не повезеш.

Зараз ви читаєте новину «"Не може бути жалю до ворога, який прийшов у твою хату і вбиває твоїх рідних"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути