вівторок, 24 вересня 2013 05:00

Найкраще б'ються депутати від "Свободи" та УДАРу

Автор: фото: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Бійка між ”регіоналом” Вадимом Колесніченком та ”нунсівцем” Іваном Стойком під час розгляду ”мовного законопроекту” 24 травня 2012 року
Бійка між ”регіоналом” Вадимом Колесніченком та ”нунсівцем” Іваном Стойком під час розгляду ”мовного законопроекту” 24 травня 2012 року

Третя сесія Верховної Ради розпочалася без скандалів. Потреба ухвалити євроінтеграційні закони забезпечує мир між провладною більшістю та опозицією, кажуть експерти. Але цей спокій тимчасовий.

Опозиціонери і "регіонали" за перші півроку роботи парламенту VII скликання билися шість разів. Понад 10 разів блокували трибуну та президію.

Бійцівські потуги кожної фракції оцінює нардеп VI скликання 47-річний Юрій Гримчак. Він брав участь у всіх значимих сутичках минулих років. Кидав димові шашки під час ратифікації Харківських угод. За це проти нього порушили кримінальну справу.

Партія регіонів

— Їхні можливості оцінюю в шість балів за 12-бальною шкалою, — каже Юрій Гримчак. — Окрім зазначених нижче "бійців", можуть залучити ще щонайбільше 20. Решта — не бійці. Олігархам це просто не треба. А публіка з кримінальним минулим не битиметься, бо не дозволяє статус "поважних" людей.

Олександр Онищенко, 43 роки, округ №93, місто Миронівка, Київщина. Займається кінним спортом. Активний учасник сутичок у парламенті теперішнього скликання. Бив ногами депутата Олега Медуницю.

— Поки що він не зорієнтувався, куди потрапив, — говорить Гримчак. — Згодом зрозуміє, що його "кинули", і розчарується.

Олег Царьов, 42 роки, округ №10, місто Сімферополь. 2010-го бився з трьома "нунсівцями", які повисли на ньому. Одного штовхнув у груди й кинув на землю.

— Хороший боєць. Хоча ті "нунсівці" були легкими.

Ігор Шенцев, 46 років, округ №176, місто Чугуїв, Харківщина. Брав участь у бійках у минулому скликанні Ради. Бив в обличчя "нунсівця" Зіновія Шкутяка. Зламав мікрофон спікеру Володимирові Литвину.

— Вміє битися, а не просто пхатися. Пускає у хід кулаки.

Ельбрус Тедеєв, 38 років, №20 списку. Олімпійський чемпіон з вільної боротьби.

— Начебто завжди в центрі уваги, але ніколи не бився. Виконує роль розпорядника.

Олександр Волков, 48 років, №64 списку. Олімпійський чемпіон із баскетболу.

— Бере участь у сутичках, може закрити своїм тілом, але навряд чи битиметься. Розуміє, що для противника це може скінчитися смертю.

Нестор ШуфриЧ, 46 років, №27 списку. Брав участь у бійках минулого й теперішнього парламенту. У липні 2009-го ударив кулаком в обличчя нинішнього керівника Адміністрації президента Сергія Льовочкіна за те, що той нібито намагався його підставити. Бився з "нашоукраїнцями" 2004 року.

— У цьому скликанні не бачив, щоб Нестор когось бив. Cтояв збоку й оцінював. Подорослішав.

Вадим Колесніченко, 54 роки, округ №225, місто Севастополь. Бився під час блокування трибуни перед ухваленням "мовного" закону, копав лежачого нардепа від "Батьківщини" Олега Медуницю.

— Колесніченко — провокатор. Битися не вміє.

Владислав Лук'янов, 49 років, №54 списку. Брав участь у бійках під час блокування трибуни, відтягував за краватку Олега Ляшка, коли той хотів поговорити з міністром Лавриновичем.

— Ніякий боєць. Штовхатися з Ляшком — його рівень.

Фракція "Батьківщина"

— 10 балів за 12-бальною системою. Окрім основних бійців, можуть підтягнути ще чоловік 50. Багато членів фракції мають мотивацію битися і моральне право на це.

Андрій Парубій, 42 роки, №21 списку. Активний учасник усіх бійок у парламенті.

— Класний боєць.

Роман Забзалюк, 52 роки, №31 списку. Воював у Афганістані, має коричневий пояс із рукопашного бою.

— Жодного разу в сесійній залі навики не демонстрував. Усвідомлює, якою силою володіє.

Василь Кравчук, 45 років, №50 списку. Учасник бійок у минулому скликанні. Був госпіталізований.

— Після Харківських угод я зайшов до його кабінету, а він ходити не може. Підіймає сорочку, там півспини — синя.

Олег Медуниця, 41 рік, округ №157, місто Суми. Бився проти десятка "регіоналів" під час блокування трибуни. Його кинули на землю та копали.

— Достойний чоловік. Але гарних бійців не буцають ногами. Йому ніхто не взявся допомогти. Всі стояли навкруги і нічого не зробили.

Сергій Пашинський, 46-років, №27 списку. Був у центрі кількох бійок.

— Сергій більше попхатися, аніж побитися.

Андрій Кожем'якін, 47 років, №13 списку. Закінчив школу КДБ. Спеціаліст із бойової підготовки.

— Навіть у найгарячіші моменти жоден із "регіоналів" не наближався до нього. Навколо Кожем'якіна утворюється порожнеча.

В'ячеслав Кириленко, 44 роки, №6 списку. Штовхався з Ельбрусом Тедеєвим під час блокування трибуни торік 12 грудня. Раніше зчеплювався з Вадимом Колесніченком у телестудії.

— В'ячеслав і за своїм вихованням, і фізичними даними — не боєць.

Віталій Ярема, 49 років, округ №212, Київ. Генерал-лейтенант міліції.

— Генерали — не б'ються.

Фракція "Свобода"

— Майже всі — вуличні бійці. Підтягнуті фізично й звикли до протистоянь, — каже Юрій Гримчак. — Легко пристосовуються до будь-яких ситуацій. Їх не застанеш зненацька. Потенціал "Свободи" оцінив би в 11 балів. Фракція може виставити 30 бійців. Самі могли б утримувати президію.

Андрій Іллєнко, 25 років, округ №215, Київ. Виштовхував із сесійної зали "тушок" батька і сина Табалових. Учасник вуличних протистоянь, зокрема бійки з "беркутівцями" під час захисту столичного Гостиного двору та мовного Майдану біля Українського дому.

Ігор Мірошниченко, 37 років, №4 списку. Грає у футбол, учасник шоу "Битва націй", завжди в епіцентрі сутичок у парламенті.

Олег Тягнибок, 44 роки, №1 списку. Брав участь майже в усіх бійках нового парламенту.

— Хоча лідери фракцій зазвичай не б'ються.

Юрій Михальчишин, 30 років, округ №118, місто Львів. В статусі депутата Львівської міськради брав участь у сутичках 9 травня 2011-го.

Олег Гелевей, 47 років, №15 списку. Бився з "регіоналами", щоб не допустити голосування чужими картками під час призначення голови Національного банку.

Михайло Головко, 29 років, округ №164, місто Збараж, Тернопільщина. Виштовхував із сесійної зали "тушок" Табалових. Бився біля трибуни у перший сесійний день.

Фракція "УДАР"

— У фракції чимало спортсменів. І вік у них підходящий, — каже Юрій Гримчак. — Якщо стануть, то буде важко зрушити їх з місця. "Ударівцям" поставив би 10 балів, але без Віталія Кличка. З лідером — усі 12.

Коли дивишся на фракцію, то виникає запитання: що їх єднає. Крім Кличка — нічого. Зараз вони намагаються створити спільний дух. На це були спрямовані нічні посиденьки в Раді. Тоді багато з них уперше одне одного побачили. Є такий термін "боевое скалачивание". Вони начебто його пройшли.

Віталій Кличко, 41 рік, №1 списку. Багаторазовий чемпіон світу з боксу, кікбоксер.

Артур Палатний, 39 років, №9 списку. Боксер, кандидат наук із фізвиховання та спорту.

Ігор Побер, 44 роки, №25 списку. Чемпіон світу з бодибілдингу, тренер із пауерліфтингу.

Рустам Раупов, 48 років, №22 списку. Захоплюється боксом та екстремальним туризмом.

Юрій Савчук, 45 років, №27 списку. Заслужений тренер України з боксу.

Комуністична партія

— У комуністів дуже літня за віком фракція. Бійців немає, — вважає Юрій Гримчак. — Хоча молодий депутат-новачок (34-річний Олександр Зубчевський. — "ГПУ") 11 січня штовхався із В'ячеславом Кириленком. Навряд чи вони битимуться. Потенціал комуністів можна оцінити в нуль балів.

Зараз ви читаєте новину «Найкраще б'ються депутати від "Свободи" та УДАРу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути