Ексклюзиви
пʼятниця, 06 січня 2017 00:00

Нацбанк обмежив розрахунки готівкою

Із 4 січня Національний банк обмежив розрахунки готівкою зі 150 до 50 тис. грн на день. Дорожчі покупки треба оплачувати карткою чи переказом коштів із банківського рахунку.

— Перед великою покупкою доведеться покласти потрібну суму на банківську картку. Обмеження розрахунків готівкою — це крок до запровадження загального декларування доходів. Держава зможе контролювати й витрати, — говорить економіст Олександр Охріменко, 53 роки. — Досі треба було пояснювати — звідки гроші, коли вносили на банківський рахунок суму понад 150 тисяч гривень. Відтепер доведеться розповідати, де взяли гроші на покупки вартістю більше 50 тисяч. Якщо не зможете це зробити, доведеться заплатити податки як зі звичайного доходу. Національний банк у такий спосіб допомагає податковій. Не дарма ж чиновники й депутати задекларували мільйони "наперед". Із часом цим пояснюватимуть великі покупки.

Від нововведення постраждають інтернет-магазини, які переважно продають товари за готівку. Час­тина закриється. З'являться схеми, як цю вимогу обійти. Наприклад, оформлятимуть розстрочку і щодня платитимуть по 49 тисяч.

— Запровадження обмежень на розрахунок готівкою пов'язано з субсидіями. Є обмеження: якщо були покупки більше 50 тисяч гривень, субсидію забирають, — говорить 42-річний Олексій Кущ, радник президента Асоціації українських банків.

— Державні органи отримають інформацію про витрати громадян. Попереднє обмеження до 150 тисяч гривень менше зачіпало пересічних українців. Нинішнє стосуватиметься значної частини населення. Зараз якісна побутова техніка, меблі коштують 50 і більше тисяч гривень.

Чиновники говорять, що обмеження допоможе вивести економіку з тіні. Однак це тільки теорія. Якби ми жили в європейській країні з чітким банківським наглядом і довірою до фінустанов, так могло би бути. В Україні ефект може бути зворотний.

Люди шукатимуть способи обі­йти ці норми. З'являться фінансові посередники. Ніхто з торговців дорогими товарами — технікою, меб­лями, прикрасами — не пожене покупця з готівкою в банк.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк обмежив розрахунки готівкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути