пʼятниця, 02 листопада 2012 05:15

На виборчій дільниці у Донецьку довкидали бюлетені

— Я стоял недалеко от урны, ее не видно было камерам. После 17.00 к ней подошла замглавы комиссии Анжела Поуль. Возле нее стала секретарь комиссии Елена Фарбер, а впереди две женщины. Смотрю: Анжела Анатольевна открыла сумку и в урну бросает, бросает бюллетени. Я к ней. А она: "Так надо, чтобы выборы состоялись. Не твое дело", — розповідає 26-річний Сергій Кайдаш.

Він працював членом виборчої комісії на дільниці №141677, що входить до округу №42 у Донецьку. Дільниця розташована у школі №16 по вул. Цусимській. У ніч проти 29 жовтня її взяли в облогу 40 чоловіків спортивної статури, міліціонери, нардепи. Опозиціонери намагалися прорватися досередини, щоб стежити за підрахунком голосів. Міліція їх не пустила. Не дозволили зайти і медикам, яких викликали для спостерігача від УДАРу Галини Хилинської. У неї стався серцевий напад. О 4.00 її випустили, коли дорахували голоси. Зараз вона лежить у міській лікарні №1 Донецька з гіпертонічним кризом.

Із Сергієм Кайдашем зустрічаємося в Донецькому обласному штабі Об'єднаної опозиції "Батьківщина". Він безпартійний. Каже — голосував за "Свободу". Але в комісії представляв інтереси "Батьківщини". На виборах працює вдруге. На президентських 2010 року таких порушень не бачив.

— Я сообщил главе комиссии о том, что делала Анжела Анатольевна, — продовжує. — Там недалеко прогуливалась депутат райсовета от Партии регионов, которая это услышала. Она сказала: "Куда вы лезете? Это же политика!". Я подошел к дежурному милиционеру и попросил вызвать наряд. Быстро приехали две женщины, и я им на трех страницах написал заявление, нарисовал план комнаты. Они поблагодарили за гражданскую позицию. А потом уже мне юрист в штабе говорит: "А откуда ты знаешь, что менты были настоящие?".

Сергій вмикає ноутбук. Запускає відео із порушеннями на дільниці. Його зробила спостерігач від УДАРу Галина Хилинська.

— Ось заступник голови. Збоку сумочка, з якої вона витягала бюлетені. А поруч — її подруга, секретар комісії, — пояснює російською. —  Розказували, що вони на виборах ушосте. Ніхто в комісії не знав, від яких вони партій. Коли їх запитували — придумували на ходу. Одна вчителька сказала: "від молодіжної". Інша: "від всеукраїнської". А ось у кутку спить бабуся-спостерігач. Вона підписувала протоколи не дивлячись. Їй кажуть, що за таке можуть посадити, а їй однаково — вона Сталіна пережила. Реально небайдужих були двоє: Хилинська та голова комісії, вона від "Батьківщини". Решта — у змові, працювали, як зграя. Двоє дідів-комуністів крили нас із Галиною Хилинською матом. Аліна з УДАРу здалася, коли їй спостерігач від Бахтеєвої (Тетяна Бахтеєва — нардеп-"регіонал" і кандидат по цьому округу. — "ГПУ") почала погрожувати. Секретар підійшла до Аліни, сфотографувала її на мобільний і сказала: "Девочка, ты больше на филфаке не учишься". На дільницю зайшли двоє кремезних чоловіків. Мені погрожував бичок, який назвався журналістом із ТРК "Горизонт". Він сказав: "Ой, очкарик, ты попал! Как ты попал!". Коли почали висипати на стіл бюлетені з тієї урни, куди робили вкидання, посипалися рулони. Близько 16 штук. В одній такій пачці я нарахував п'ять, в іншій 17 бюлетенів за Бахтеєву та за Партію регіонів. Члени комісії пояснили це тим, що у нас голосували багатодітні сім'ї.

Разом із Сергієм, уповноваженою особою від Об'єднаної опозиції Віктором Денисенком та головою штабу Сергієм Анастасьєвим їдемо на засідання виборчої комісії.

Фасад школи, де розташована дільниця, облуплений. За металевими вхідними дверима — хол. Кабінки наполовину завішені синьою тканиною. У центрі — прапор України.

— Подождите! А он что, поймал за руку? Он что — снял на мобильный телефон? — обурюється заступник голови комісії Анжела Поуль, коли запитуємо про порушення.

— Да это Кайдаш и бросал бюллетени! — махає рукою в бік Сергія секретар Олена Фарбер, підводиться з-за столу.

— Правильно. Я ему пять раз говорила: "Есть картинка? Где картинка?". Это он отвечал за работу видеокамер, — додає Поуль. Показує постанову комісії, що відповідальними за збереження програмно-апаратного забезпечення на дільниці призначені Кайдаш та Киясь. І якщо вкидання сталося в урну, яка не була в полі зйомки камер, то це із Сергієвої вини.

Інші шість вчительок сидять за партами мовчки. Одна за одною виходять із приміщення.

Біля дверей стоїть голова комісії.

— Все это вранье! Пацан вас поймал! — вигукує 43-річна Ірина Затинайченко.

— Возле этой урны дежурили двое мужчин. Почему они ничего не видели? — перепитує Поуль.

З Іриною Іванівною виходимо на вулицю.

— На 80 процентов комиссия состояла из работниц школы, работали даже уборщицы. Я впервые столкнулась с таким беззаконием.

У Калинівському райвідділі міліції заява Сергія Кайдаша зареєстрована.

— Через 10 дней получите ответ, — говорить черговий.

 

6

кандидатів у народні депутати балотувалися у виборчому окрузі №42. Перемогла чинна нардеп від Партії регіонів Тетяна Бахтеєва. За неї віддали голоси понад 55,5 тис. виборців. Уп'ятеро менше — за представника комуністів Володимира Лук'янця. На третьому місці представниця УДАРу Вольга Шейко. І на четвертому — висуванець Об'єднаної опозиції Вадим Юрчак. За нього проголосували трохи більше ніж п'ять тисяч осіб.

 

Зараз ви читаєте новину «На виборчій дільниці у Донецьку довкидали бюлетені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути