пʼятниця, 16 березня 2012 06:30

На посаду уповноваженого з прав людини претендували двоє

Біля огорожі Верховної Ради збираються 20 правозахисників. У четвер вранці депутати мають голосувати за нового уповноваженого з прав людини. На цю посаду претендують двоє — співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров та урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська.

— Депутати! Зробіть демократичний вибір! Оберіть незалежного омбудсмена Євгена Захарова! — кричить 22-річний Михайло Золотий з організації "Об'єднання Богдана Хмельницького". Заспівує "Вставай, страна огромная", а потім гімн України.

Розвішують на металевий паркан плакати "Захаров — народний омбудсмен", прикріплюють скотчем. За мітингом спостерігають четверо правоохоронців та кілька чоловіків у цивільному з маленькими відеокамерами. Мітинг триває годину.

У сесійній залі обрання омбудсмена розглядають першим. Захаров і Лутковська сидять у ложі для гостей. Перший до трибуни йде виступати Захаров.

— 40 років займаюся правозахистом, — розповідає. — Останні два роки права людини не є принципом державної політики. Держава не хоче йти на діалог із суспільством.

До трибуни виходить Лутковська.

— Уповноважений має давати рекомендації державі, як діяти, щоб не порушувати прав людини, — каже.

— Вы — политически независимый кандидат, — включає мікрофон "регіонал" Михайло Чечетов, 58 років.

— Ганьба! Ганьба! — починають кричати "бютівці".

Спікер Володимир Литвин натискає дзвоник, просить заспокоїтися. Чечетов продовжує:

— Вы не служите политическим силам. Вы и дальше будете сохранять независимость.

— Я працювала з різними міністрами і ніколи не залежала від когось. Об'єктивність буде збережена, — каже. Хоча ходять чутки, що вона — людина міністра юстиції Олександра Лавриновича.

— Зараз ув'язнені Тимошенко та Луценко. Чи порушують їхні права? — запитує "бютівка" 57-річна Олена Бондаренко. — Чи вважаєте ви, що правосуддя в Україні відповідає законам?

— Проблеми з правосуддям не вирішена. Але в мене конфлікт інтересів, бо я є уповноваженою уряду. Тому я не відповідатиму на запитання, доки ви не визначитеся з голосуванням.

Депутати створюють лічильну комісію з 20 парламентаріїв, які рахуватимуть бюлетені з голосами за нового омбудсмена. Результати обіцяють оголосити в другій половині дня.

Зараз ви читаєте новину «На посаду уповноваженого з прав людини претендували двоє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути